Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση που δικαίωσε Πολωνό δανειολήπτη, καλούν το ανώτατο δικαστήριο να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο

Την αναγκαιότητα κινητοποίησης του Αρείου Πάγου, προκειμένου να δικαιωθούν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες και στη χώρα μας, επισημαίνει ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Απόφαση με την οποία δικαίωσε Πολωνό δανειολήπτη, ο οποίος είχε πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο και άσκησε αγωγή εναντίον της τράπεζας.

«Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν τα δικαστήρια. Μένει να δούμε αν, επιτέλους, ο Αρειος Πάγος θα απευθύνει, όπως ζητάμε από αυτόν, ερώτημα στο ΔΕΕ και για τις δικές μας υποθέσεις, όπως έχουν απευθύνει τόσα δικαστήρια άλλων χωρών της Ε.Ε. Ας μην ξεχνάμε πως εκκρεμούν οι άλλες τρεις συλλογικές αγωγές, στις οποίες έχουν κατατεθεί προδικαστικά ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν από τον Αρειο Πάγο ώστε να επιλυθεί το θέμα και στη χώρα μας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΔΑΝΕΦ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η μάχη στα δικαστήρια για τη δικαίωση των χιλιάδων δανειοληπτών θα συνεχιστεί.

Ο σύλλογος θεωρεί ότι ο Άρειος Πάγος έδωσε ερμηνεία σε θεμελιώδεις διατάξεις της οδηγίας 93/13 διαφορετική από όσα έχει κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, χωρίς να συμμορφωθεί, δηλαδή, με το ενωσιακό δίκαιο. Παράλληλα, αποφάσισε ότι για την ερμηνεία αυτή δεν υφίσταται υποχρέωση αποστολής προδικαστικών ερωτημάτων, δηλαδή δεν εφάρμοσε την υποχρέωση που είχε να στείλει προδικαστικά ερωτήματα.

Σύμφωνα με τον ΣΥΔΑΝΕΦ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με άλλη μία απόφασή του δικαίωσε τους δανειολήπτες με δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου. Ρητώς και χωρίς υπεκφυγές ή ασάφειες έκρινε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να χρεώνουν το κόστος κεφαλαίου για δάνεια σε ξένο νόμισμα τα οποία κρίθηκαν άκυρα επειδή περιείχαν καταχρηστικούς όρους.

Μέχρι σήμερα πληθώρα θετικών για τους δανειολήπτες αποφάσεων έχει εκδοθεί από το ΔΕΕ (κατόπιν προδικαστικών ερωτημάτων), συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης στην Πολωνία. Ανάλογα με τα προδικαστικά ερωτήματα που ετέθησαν, το ΔΕΕ «μιλάει» είτε για την καταχρηστικότητα των όρων είτε για τη διαφάνεια ή για το ότι πρόκειται για λογιστικές εγγραφές.

Όπως εξηγεί ο σύλλογος, το ΔΕΕ με την πάγια νομολογία του αλλά και τις αποφάσεις του επί προδικαστικών ζητημάτων δεσμεύει τον εθνικό δικαστή ακόμη και των κρατών-μελών που δεν ήταν διάδικα μέρη κατά την εκδίκαση των υποθέσεων ενώπιον του ΔΕΕ, καθώς στην περίπτωση αυτή υφίσταται η προϋπόθεση του «κατάφωρου» της παραβίασης του κοινοτικού δικαίου από το εθνικό δικαστήριο. Ο εθνικός δικαστής όχι μόνο υποχρεούται να λάβει υπόψη τις αποφάσεις του ΔΕΕ, αλλά δεσμεύεται να υιοθετήσει τα πορίσματα αυτών, εφόσον υφίσταται κρίση του ΔΕΕ επί προδικαστικού ζητήματος που απασχολεί τον εθνικό δικαστή ή πάγια νομολογία του ΔΕΕ επί του επίδικου θέματος.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι, παρά τις ήδη εκδοθείσες αποφάσεις του ΔΕΕ, εξακολουθούν να υφίστανται εριζόμενα ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία των κοινοτικών οδηγιών, απαιτείται η υποβολή σχετικού προδικαστικού ερωτήματος προς το ΔΕΕ. Ακόμη και η μη συμμόρφωση του ανώτατου εθνικού δικαστηρίου με την υποχρέωσή του να υποβάλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ για αμφισβητούμενα θέματα που αφορούν το κοινοτικό δίκαιο, συνιστά κατάφωρη παραβίασή του.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις