Προσοχή, σκληρές εικόνες! – Η φαλαινοθηρία είναι μια πρακτική που επιτρέπεται στη νησιωτική χώρα της Βόρειας Ευρώπης – Προσωρινή παύση αποφάσισε η κυβέρνηση
Τα πλάνα απεικονίζουν ένα μαγευτικό τοπίο στον ωκεανό, όπου ένα βαπόρι πλέει σε ήρεμα νερά την ώρα οι φάλαινες κολυμπούν δίπλα του χωρίς φαινομενικά να εγκυμονεί κάποιος κίνδυνος. Τότε όμως ήταν που οι θηρευτές βρήκαν την ευκαιρία να εκτοξεύσουν ένα καμάκι χτυπώντας την πλησιέστερη φάλαινα στην κοιλιά.
Όπως φαίνεται και στα πλάνα, η θηλυκή φάλαινα μήκους σχεδόν 20 μέτρων (65 πόδια) δεν πεθαίνει ακαριαία, αλλά τραυματίζεται στην κοιλιά και προσπαθεί να κολυμπήσει μακριά για να ξεμπλεχτεί από το καμάκι. Στην προσπάθεια όμως των θηρευτών να θανατώσουν το πελώριο θηλαστικό, εκτοξεύουν εκρηκτικά υποβάλλοντάς το σε έναν οδυνηρό αγώνα επιβίωσης διάρκειας δύο ωρών – μάταια όμως αφού το ζώο βρίσκει βασανιστικό θάνατο στα χέρια των Ισλανδών ψαράδων.
Το βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail είναι από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2022 και διέρρευσε από μια ομάδα ακριβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και αποκαλύπτει τη βάρβαρη πρακτική που εφαρμόζεται στο κυνήγι φαλαινών στην Ισλανδία. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στην θαλάσσια περιοχή «Selvogsbanki» περίπου 25 μίλια νότια του Ρέικιαβκ.
Η νησιωτική αυτή χώρα της Βόρειας Ευρώπης, μαζί με τη Νορβηγία και την Ιαπωνία, είναι από τις λίγες χώρες που συνεχίζουν τη δραστηριότητα του κυνηγιού φαλαινών, παρά τις αφοδρές αντιδράσεις των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων παγκοσμίως.
Κάθε χρόνο, από την Ισλανδία έρχονται στη δημοσιότητα θλιβερές εικόνες από τον σφαγιασμό τεράστιων νεκρών φαλαινών, προκαλώντας παγκόσμια οργή. Η περίοδος φαλαινοθηρίας στη χώρα αυτή εκτείνεται από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, επιτρέποντας τη θανάτωση 209 φαλαινών πτερυγίου (Balaenoptera Physalus) και 217 φαλαινών μινκ. Ενώ η ζήτηση για κρέας φάλαινας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η σφαγή συνεχίζεται.
Αναστολή της φαλαινοθηρίας έως τα τέλη Αυγούστου αποφάσισε η κυβέρνηση της Ισλανδίας
Η ισλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τη φαλαινοθηρία μέχρι τα τέλη Αυγούστου, στο όνομα της καλής διαβίωσης των ζώων, αφήνοντας επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να τερματιστεί αυτό το αμφιλεγόμενο κυνήγι των θαλάσσιων θηλαστικών.
«Αν η κυβέρνηση και οι κάτοχοι αδειών (κυνηγιού) δεν μπορούν να εγγυηθούν τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης, αυτή η δραστηριότητα δεν έχει μέλλον», πρόσθεσε η υπουργός.
Η τελευταία ενεργή κυνηγετική εταιρεία στη χώρα, η Hvalur, είχε ήδη ανακοινώσει ότι η φετινή σεζόν θα είναι η τελευταία της λόγω της μείωσης της κερδοφορίας από την αλιεία.
Η περίοδος φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία διαρκεί από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά η δραστηριότητα είναι απίθανο να ξαναρχίσει μετά την 31η Αυγούστου.
Οι ετήσιες ποσοστώσεις επιτρέπουν τη θανάτωση 209 πτεροφαλαινών -του δεύτερου μακρύτερου θαλάσσιου θηλαστικού μετά τη μπλε φάλαινα- και 217 ρυγχοφαλαινών.
Όμως τα αλιεύματα ήταν σημαντικά χαμηλότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της χαμηλότερης ζήτησης για κρέας φάλαινας.
Και η αντίθεση στη φαλαινοθηρία αποτελεί πλέον πλειοψηφική τάση στον πληθυσμό: το 51% των Ισλανδών είναι αντίθετο σε αυτήν, έναντι 42% πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Maskina, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Ιουνίου.
Δεδομένου κυρίως ότι το κυνήγι αυτών των κητωδών διαρκεί πάρα πολύ, και είναι αντίθετο με την ισλανδική νομοθεσία, σύμφωνα με έκθεση των κτηνιατρικών αρχών της χώρας. Βίντεο που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από αυτές τις αρχές δείχνουν τη σοκαριστική αγωνία μιας φάλαινας, το κυνήγι της οποίας για τη θανάτωσή της πέρυσι διήρκεσε πέντε ώρες.
Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες που επιτρέπουν τη φαλαινοθηρία.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις