Σε μία πικρόχολη, αλλά οξυδερκή προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα προβαίνουν δύο σημαίνοντα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Το «Spiegel» και η εφημερίδα «Tageszeitung». Το πρώτο επιχειρεί να εξηγήσει τη νίκη της συντηρητικής παράταξης ως αποτέλεσμα της βαθιάς κόπωσης που υπέστη η ελληνική κοινωνία από τα μνημόνια και τη μακρόχρονη κρίση.

Η Tageszeitung εντοπίζει ένα άλλο χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Με περισσή ειρωνεία σημειώνει πως η Ελλάδα είναι η μόνη κληρονομική Δημοκρατία της Ευρώπης, σε αντιδιαστολή με την κληρονομική Μοναρχία. Μία σαρκαστική αναφορά στις ελληνικές πολιτικές δυναστείες, εκ των οποίων αυτή της οικογενείας Μητσοτάκη βρίσκεται στη φάση της πολιτικής κυριαρχίας.

Ένας άλλος, μάλλον οξυδερκής τρόπος για να προσεγγίσει κανείς το φαινόμενο του συλλογικού νεποτισμού στην Ελλάδα, είναι αυτός που μας προτείνει το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής εκδοχής της «Deutsche Welle».

Στον «θρίαμβο Μητσοτάκη» αναφέρεται το περιοδικό Spiegel Online, ένας θρίαμβος ο οποίος μπορεί να διαβαστεί στις Βρυξέλλες ως «αναδρομική επιβεβαίωση της σκληρής λιτότητας που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα από το 2010».

«Στην πραγματικότητα η κυριαρχία του Μητσοτάκη είναι και μια έκφραση του πόσο η πολιτική λιτότητας έχει εξαντλήσει τη χώρα», σχολιάζει το περιοδικό. «Μετά από τόσα χρόνια κρίσης συγχωρεί κανείς πολλά στον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό, αρκεί η οικονομική κατάσταση να παραμένει σταθερή».

«Το 2022, μια υπόθεση υποκλοπών τεράστιων διαστάσεων ήρθε στο φως: η μυστική υπηρεσία, που υπάγεται απευθείας στον Μητσοτάκη, φέρεται να υπέκλεπτε τα τηλέφωνα πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και αντιπάλων εντός του κόμματος», αναφέρει το Der Spiegel. «Και παρόλο που οι καταγγελίες φαίνονται εξαιρετικά σοβαρές, η έρευνα καθυστέρησε από την κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έπεσε από την 65η θέση (2019) στην 107η θέση (2023) στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Η κύρια υπερασπιστική γραμμή του Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του σκανδάλου ήταν να αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη».

«Γιατί όμως δεν έχει συνέπειες η κριτική στον Μητσοτάκη; Γιατί ο κόσμος στην Ελλάδα αισθάνεται ανακούφιση, καθώς του προσφέρονται ξανά προοπτικές ανόδου», απαντά το περιοδικό. «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να αρθρώσει αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις, από τη στιγμή που έπρεπε, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας της ΕΕ».

 

taz: Η μόνη κληρονομική δημοκρατία της Ευρώπης

Την «οικογενειοκρατία του Μητσοτάκη» αναλύει και σχολιάζει η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου Tageszeitung. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι γόνος μιας παλιάς πολιτικής δυναστείας. Ο προπάππους του Κωνσταντίνος, ο “Γερο-Κωστής”, είναι ο ιδρυτής του γένους Μητσοτάκη», αναφέρει η taz. «Ο παππούς του Κυριάκου (…) ήταν βουλευτής», ενώ ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «συνδιαμόρφωσε την πολιτική στην Ελλάδα για σχεδόν 50 χρόνια, ενώ από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε πρωθυπουργός».

«200 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και περισσότερα από 40 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, η οικογενειοκρατία παραμένει τόσο εδραιωμένη στην αθηναϊκή πολιτική, όσο ο νεποτισμός και το πελατειακό κράτος», σχολιάζει η εφημερίδα. «Τι κι αν πέρασαν παγκόσμιοι πόλεμοι, περιφερειακοί πόλεμοι, ένας εμφύλιος και κρατικές χρεοκοπίες, στην Ελλάδα η οικογενειοκρατία δεν εξαλείφεται», καταλήγει η taz.

zougla.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις