Πώς κατέληξε ο άλλοτε στενός φίλος του Πούτιν Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner σε ξενοδοχείο – φυλακή στο Μινσκ.

«Είπα στον Πούτιν: Μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα», αποκάλυψε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο για τον αρχηγό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Το θρίλερ με την απόπειρα ανταρσίας του Πριγκόζιν, που το περασμένο Σαββατοκύριακο απείλησε με στρατιωτικό «περίπατο» στη Μόσχα, προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου κρίση, που παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Δύση.

Ο 62χρονος Πριγκόζιν, ο πρώην κατάδικος που έγινε ο πιο στενός φίλος του Πούτιν, έχοντας υπό την ηγεσία του τον μισθοφορικό στρατό της Wagner, εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια όταν έφυγε από το Ροστόφ το περασμένο Σάββατο, μια μεγάλη πόλη στη νότια Ρωσία την οποία κατέλαβαν για λίγες ώρες τα στρατεύματά του. Κίνηση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πούτιν.

Για την τύχη του Πριγκόζιν, μίλησε δημοσίως ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο. Όπως αποκάλυψε, ο ίδιος είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να μην δολοφονήσει τον αρχηγό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της μισθοφορικής οργάνωσής του κατά του Κρεμλίνου.

«Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: μην το κάνεις», όπως είπε ο Λουκασένκο μιλώντας σε Λευκορώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με βίντεο στο Telegram.

Ο Λουκασένκο, επίσης, επιβεβαίωσε ότι ο Πριγκόζιν έφτασε στη Λευκορωσία, αφού έλαβε «εγγυήσεις ασφαλείας» τις οποίες έδωσε ο Πούτιν τη Δευτέρα (26/6) κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα ευχαριστήσει τον Λουκασένκο για τη μεσολάβησή του για τον τερματισμό της αποτυχημένης ανταρσίας της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, που μέχρι χθες ήταν υπό τις ευλογίες της Μόσχας.

Ο ηγέτης του καθεστώτος της Λευκορωσίας είπε ότι θα φιλοξενήσει τους μαχητές της αν το θέλουν. «Τους προσφέραμε μια από τις εγκαταλειμμένες στρατιωτικές βάσεις. Με χαρά -έχουμε φράχτη, έχουμε τα πάντα- στήστε τις σκηνές σας», όπως είπε ο Λουκασένκο.

«Αυτοί οι τύποι [της Βάγκνερ] ξέρουν πώς να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον… και πολέμησαν στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, θα πάνε μέχρι το τέλος», σημείωσε.

Οι δραματικές ώρες κατά την ανταρσία Πριγκόζιν και το ξενοδοχείο – φυλακή

lukasenko wagner

Ο Λουκασένκο αφηγήθηκε σε Λευκορώσους αξιωματικούς και αξιωματούχους τον ρόλο του στις δραματικές ώρες του Σαββάτου. Χαρακτήρισε τον Πριγκόζιν ως έναν «ηρωικό τύπο» που είχε ταραχθεί από τους θανάτους πολλών ανδρών του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πιέστηκε και επηρεάστηκε από εκείνους που ηγήθηκαν των ομάδων εφόδου (σ.σ. στην Ουκρανία) και αντίκρισαν αυτούς τους θανάτους», όπως περιέγραψε. Κατά τον ίδιο, ο Πριγκόζιν έφτασε στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ από την Ουκρανία, σε μια «ημίτρελη κατάσταση». Περιέγραψε δε, ότι στα τηλεφωνήματά τους ακούστηκαν «δεκαπλάσιες βωμολοχίες» από ό,τι σε μια συνηθισμένη επικοινωνία μεταξύ τους.

«Αλλά θέλουμε δικαιοσύνη! Αυτοί θέλουν να μας καταπνίξουν! Θα πάμε στη Μόσχα», είπε ο Πριγκόζιν, για να του απαντήσει ο Λουκασένκο: «Λέω στα μισά του δρόμου απλά θα σε συνθλίψουν σαν έντομο».

Ο Πριγκόζιν διέφυγε στη Λευκορωσία ως μέρος της συμφωνίας για τον τερματισμό της εξέγερσης της Wagner. Σύμφωνα με τον Μαρκ Γουόρνερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος μίλησε στο NBC News, ο Πριγκόζιν διαμένει στο Μινσκ και επέλεξε να μείνει σε ξενοδοχείο χωρίς παράθυρα λόγω των ανησυχιών του για πιθανές απόπειρες δολοφονίας.

Είναι ένα από τα λίγα ξενοδοχεία χωρίς παράθυρα στο Μινσκ.

Η χρηματοδότηση της Wagner από τη Ρωσία

putin diaggelma wagner

Κατόπιν εορτής, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στη γενναία χρηματοδότηση της Wagner από τη Μόσχα. Στηριζόταν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό κράτος, όπως είπε, ανακοινώνοντας έλεγχο των αρχών για το πού κατέληξαν τα χρήματα. Και δεν είναι λίγα όσα πήρε η μισθοφορική οργάνωση και ο αρχηγό της, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, η Wagner έλαβε 86 δισ. ρούβλια – δηλαδή ένα δισ. δολάρια – από το ρωσικό κράτος από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023. Αυτό μόλις σε διάστημα ενός έτους. Ο ίδιος ο Πριγκόζιν, αποκόμισε ένα αντίστοιχο ποσό από συμβόλαια τροφοδοσίας με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο Πριγκόζιν κέρδισε 80 δισ. ρούβλια από τις δραστηριότητές του αυτές.

 

 

«Ελπίζω ότι στο πλαίσιο όλο αυτού κανείς δεν έκλεψε τίποτα ή ας πούμε ότι έκλεψε λιγότερα, αλλά θα τα διερευνήσουμε όλα αυτά» σημείωσε ο Πούτιν. Το Κρεμλίνο επί σειρά ετών αρνιόταν ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον Βάγκνερ.

Ο Πούτιν τόνισε σε σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας ότι αν η ανταρσία της Wagner στεφόταν από επιτυχία, τότε οι εχθροί της Ρωσίας θα εκμεταλλεύονταν την κατάσταση. Πολλά από τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών θα χάνονταν, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το βράδυ της Δευτέρας (26/6), σε διάγγελμά του ο Πούτιν είπε η Βάγκνερ θα κλείσει και οι μαχητές της ομάδας – μερικοί από τους πλέον αποτελεσματικούς μαχητές της Ρωσίας – έχουν την επιλογή να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας, να παραιτηθούν ή να μετακινηθούν καταφεύγοντας στη Λευκορωσία.

Ο Πούτιν μίλησε σε στελέχη των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας στην πλατεία του καθεδρικού ναού του Κρεμλίνου την Τρίτη (27/6). Τους είπε ότι «απέτρεψαν ουσιαστικά έναν εμφύλιο πόλεμο» κατά τη διάρκεια της ένοπλης ανταρσίας του Πριγκόζιν.

«Υπερασπιστήκατε τη συνταγματική τάξη, τις ζωές, την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών μας. Σώσατε την πατρίδα μας από την ανατροπή. Στην πραγματικότητα, σταματήσατε έναν εμφύλιο πόλεμο», όπως είπε ο Πούτιν.

«Ο λαός και ο στρατός δεν ήταν στο πλευρό των στασιαστών», είπε στους συγκεντρωμένους επικεφαλής των εσωτερικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας και στον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, τον οποίο ο Πριγκόζιν είχε προσπαθήσει να εκδιώξει με την εξέγερσή του.

Όπως σημείωσαν αναλυτές, οι δημόσιες δηλώσεις του Πούτιν έδειξαν ότι ο Ρώσος ηγέτης επέλεξε να προβάλει μια αίσθηση ενότητας. Και αυτό έγινε αφότου έληξε η μεγαλύτερη κρίση κατά τα 23 χρόνια που είναι ο Πούτιν στην εξουσία στη Ρωσία.

ieidiseis.gr

AP Photo/Vasily Fedosenko

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις