Μια πρώτη γεύση για την δύσκολη συνύπαρξη οκτώ κομμάτων εντός της Ολομέλειας θα δώσει η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Μοιάζει με τεστ. Επί της ουσίας θα είναι το πρώτο crash test για την «Βουλή των ατάκτων» η συζήτηση στην Ολομέλεια κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της «γαλάζιας» κυβέρνησης. Η συζήτηση που θα αρχίσει την Πέμπτη το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα δώσει μια πρώτη γεύση για την δύσκολη συνύπαρξη οκτώ κομμάτων στη Βουλή.

Μια νέα Βουλή που χαρακτηρίζεται ήδη στο περιστύλιο της Βουλής ως η πιο «εκρηκτική» από την Μεταπολίτευση και μετά και που ήδη καταγράφονται κόντρες και μέτωπα με το «καλημέρα». Ενώ, την ίδια στιγμή, η ανησυχία περισσεύει στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, ήδη από την πρώτη μέρα, καθώς η νέα Βουλή έχει έντονα ακροδεξιό χαρακτήρα.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τον «οδικό χάρτη» της «γαλάζιας» κυβέρνησης. Ταυτόχρονα θα έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς με ποιον τρόπο θα «τινάξει» από την πλάτη της ΝΔ το βάρος του προβληματισμού που καταγράφεται στο πολιτικό τοπίο για την είσοδο στη Βουλή κομμάτων με έντονα ακροδεξιά χαρακτηριστικά.

Τα φώτα των προβολέων αναπόφευκτα θα πέσουν σε δυο πρόσωπα ακόμα. Στον νεοεκλεγέντα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη στην πρώτη του εμφάνιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Την ίδια στιγμή θα υπάρξει η πρώτη εικόνα της στρατηγικής, αλλά και της ατζέντας, που θα ξεδιπλώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις ομιλίες των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Ήδη ο Κυριάκος Βελόπουλος επιχείρησε να βγει από πολύ νωρίς ένα βήμα πιο μπροστά, στο κοινοβουλευτικό τερέν, μεταξύ των τριών κομμάτων που εκτείνονται στα δεξιά και δεξιότερα της ΝΔ, κάνοντας λόγο για το «πρώτο crash test των πατριωτών». Η Ελληνική Λύση κατέθεσε προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα πέντε προτάσεις για σύσταση αντίστοιχων Εξεταστικών Επιτροπών. Η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι τραγωδίες σε Τέμπη, Μάτι, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2015 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τα πέντε ζητήματα για τα οποία προτείνει Εξεταστικές Επιτροπές ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.

Και όλα αυτά σε μια νέα Βουλή όπου σε δυο μόνο ημέρες λειτουργίας έχει δώσει μπόλικο υλικό. «Φωτιά στα τόπια» έβαλε η απόφαση των επιτελών της Βουλής για την χωροταξία εντός της Ολομέλειας. Τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά και δεξιότερα της ΝΔ, Σπαρτιάτες και Νίκη, τοποθετήθηκαν αρμοδίως στα αριστερά της Ολομέλειας και όχι εγγύτερα στον πολιτικό χώρο που αναγράφει η πολιτική τους ταυτότητα. Και κάπως έτσι τα… άκρα της δεξιάς ήρθαν πρώτη φορά αριστερά εντός της αίθουσας της Βουλής. Και όχι, όπως παραδοσιακά γίνεται, δεξιά της αίθουσας της Ολομέλειας.

Αναπόφευκτα η επιλογή των αρμοδίων της Βουλής να τοποθετήσει το εθνικιστικό μόρφωμα Σπαρτιάτες στην «πλάτη» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κοινοβουλευτικά έδρανα έφερε κύματα αντίδρασης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από επικοινωνία που με την Όλγα Γεροβασίλη και τον νέο πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο ο Κώστας Τασούλας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια για να λυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την τοποθέτηση των βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες στην πλάτη της πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοπρόσεκτο γεγονός επίσης πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην επιστροφή της στην Βουλή έστρεψε τους προβολείς επάνω της. Αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής, κατά την διάρκεια της επικύρωσης των πρακτικών, ζήτησε τον λόγο από τον Κώστα Τασούλα προκειμένου να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας, ωστόσο, δεν της δόθηκε ο λόγος και κατά συνέπεια έκλεισε η συνεδρίαση. Είχε προηγηθεί η αντίδραση βουλευτών από όλα τα κόμματα στην παρέμβαση της κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής.

Αργότερα, σε δήλωση της, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε «γαλάζιο»bullying. «Είναι πολύ κακή η αρχή που έγινε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, από την οποία προήλθαν τα γιουχαϊσματα, διότι το δικαίωμα λόγου και κατά συνείδηση ψήφου κάθε βουλευτή και το δικαίωμα τοποθέτησης και κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι στοιχείο της δημοκρατίας» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις