Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δηλώνει αποφασισμένος να αλλάξει ριζικά το σύστημα Υγείας, ενώ κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή έδωσε εμμέσως πλην σαφώς το στίγμα της υγειονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.
Ένα στίγμα που επιβεβαιώνει πλήρως όλες τις πληροφορίες του ethnos.gr που μιλούσαν για συγχωνεύσεις αλλά και αλλαγή χρήσεων σε νοσοκομεία. Ωστόσο, οι τροποποιήσεις αυτές δεν αναμένεται να είναι χωρίς αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους.
Αλλαγή χρήσης σε νοσοκομεία και συγχωνεύσεις
Πάντως, η κυβέρνηση όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του ethnos.gr, σκοπεύει να προωθήσει τις αλλαγές αλλά με μία επικοινωνιακή… διακριτικότητα, αλλάζοντας ακόμη και τις εκφράσεις που θα χρησιμοποιούνται.
Ενδεικτικά η μετακίνηση προσωπικού ορίζεται πλέον ως ανασύνταξη δυνάμεων, ενώ η αλλαγή χρήσης κάποιων νοσοκομείων ονομάζεται «Προσδιορισμός του είδους της φροντίδας κάθε νοσοκομείου».
Ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων: «Στις υπηρεσίες υγείας εφαρμόζουμε δράσεις για την αναδιοργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Καταρχήν ανασχεδιάζουμε τον χάρτη υγείας. Αποτύπωση των αναγκών του πληθυσμού ανά Περιφέρεια και περιοχή. Προσδιορισμός του είδους της φροντίδας κάθε νοσοκομείου. Διασύνδεση των δομών και υπηρεσίας υγείας».
Όπως έχει γράψει το ethnos.gr ο νέος χάρτης Υγείας περιλαμβάνει εκτός των άλλων σύμπτυξη των δομών υγείας, συγχωνεύσεις, αλλά και αλλαγή χρήσης σε νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιφέρεια και έχουν χαμηλή πληρότητα και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με άλλα.
Αντίστοιχα νοσοκομεία βέβαια υπάρχουν και στην Αττική τα οποία θα μπουν αμέσως μετά στο «κάδρο» των αλλαγών.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σήμερα ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας εμφανίζεται να μη διαθέτει προσωπικό, υπάρχουν μονάδες υγείας που βρίσκονται η μία κοντά στην άλλη και καμία από αυτές δεν είναι πλήρως επανδρωμένη. Στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να συγκεντρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε μία από αυτές τις μονάδες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο αλλά και με το απαραίτητο προσωπικό.
Η Πρωτοβάθμια και ο Προσωπικός γιατρός
Στο μεταξύ πριν ξεκινήσουν οι αλλαγές στα νοσοκομεία θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και να ολοκληρωθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Σύμφωνα με τον νέο υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο προσωπικός γιατρός έχει σήμερα το 55% των δικαιούχων εγγεγραμμένους στο σύστημα αλλά υπολείπονται οι άλλοι μισοί προκειμένου να ολοκληρωθεί ο νέος θεσμός.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μάλιστα από το βήμα της Βουλής ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να γίνουν προσωπικοί γιατροί. Παράλληλα θα διευρυνθούν οι ειδικότητες των γιατρών που θα μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα. Ωστόσο ο πρώην υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης είχε διευρύνει τον αριθμό των ειδικοτήτων των γιατρών και είχε εντάξει άλλες 10 ειδικότητες, χωρίς ωστόσο η ρύθμιση αυτή να φέρει αποτέλεσμα.
Από την άλλη προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί, αφού στόχος είναι να αποτραπούν οι ασθενείς από το να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και να λαμβάνουν υπηρεσίες και όχι να προστρέχουν σε αυτά για να συναντήσουν προσωπικούς γιατρούς.
Άγνωστο παραμένει επίσης πως θα εφαρμοστεί η ένταξη των γιατρών του ΕΣΥ στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και αν αυτοί θα είναι υποχρεωμένοι τελικώς να ενταχθούν στον προσωπικό γιατρό. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πάντως διευκρίνησε στη Βουλή ότι θα δοθεί η δυνατότητα να γίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ και προσωπικοί γιατροί.
Φαίνεται πάντως πως η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας χωλαίνει από τον σχεδιασμό, καθώς προς ώρας δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο που να μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
ethnos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις