Ξεκάθαρους και χωριστούς δρόμους θα προϋποθέτει η συμφωνία του Ιερωνύμου με τον Μητσοτάκη για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας

Μια νέα συμφωνία πάνω στη βάση συγκεκριμένων αρχών προτίθεται να ζητήσει, κατά εκκλησιαστικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον Πρωθυπουργό. Με την ανανέωση της θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη η κοινωνία προσδοκά να γίνουν ριζικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά δήλωσή του, αλλά και η ελληνική κοινωνία προσδοκούν να γίνουν τομές σε Υγεία, Παιδεία και Δικαιοσύνη.

Σε αυτό το πλαίσιο των αλλαγών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διέγνωσε την ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούν και οι σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Να συμφωνηθεί από κοινού ένα «νέο συμβόλαιο», να τεθεί μια πλατφόρμα αρχών που θα ξεκαθαρίσει τι μπορεί να περιμένει κάθε πλευρά από την άλλη και θα διέπει τις σχέσεις από εδώ και πέρα. Να οριοθετήσει τις προσδοκίες, να διευκρινίσει τα θολά τοπία και να βάλει τη βάση για το πώς θα πορευτεί η Εκκλησία τις επόμενες δεκαετίες σε σχέση με το κράτος.

Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά για να γίνουν όλες οι απαραίτητες τομές σε κάθε υπουργείο και η Εκκλησία να κάνει τις ανάλογες προσαρμογές.

Συνάντηση

Πρώιμες συζητήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο έχουν γίνει σε αυτό το πνεύμα. Στην επόμενη συνάντηση ανάμεσα στους δύο, πιθανώς εντός του φθινοπώρου, θα τεθούν σε πιο αναλυτική ατζέντα. Στη συνέχεια, οι συνεργάτες των δύο πλευρών είναι εκείνοι που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις εκκρεμότητες.

Ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία, πληροφορούμαι, δεν προτίθενται να σταθούν εμπόδιο στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του και θα κάνει τη δουλειά του» έλεγε τις προάλλες ο κ. Ιερώνυμος σε στενό του συνεργάτη.

Αν θέλει ο Κ. Μητσοτάκης να θεσμοθετήσει περισσότερα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια ή να προωθήσει τομές που είναι αντίθετες στις πυρηνικές αξίες της Εκκλησίας, η ιεραρχία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Κατά τον Αρχιεπίσκοπο, το «νέο συμβόλαιο» προϋποθέτει ξεκάθαρους και χωριστούς δρόμους για την Πολιτεία και την Εκκλησία. Η Εκκλησία θα έχει την αυτονομία της και την οικονομική της ανεξαρτησία.

Κάθε πλευρά θα κρίνεται από την ελληνική κοινωνία. Η Εκκλησία θα μπορεί να αξιοποιεί την περιουσία της χωρίς περιορισμούς από το κράτος. Για να αποκτήσει την αυτάρκειά της και να μη γίνει ο επαίτης των εκάστοτε υπουργών για να γίνονται κάθε τρεις και λίγο αλλαγές ώστε να μπορεί να είναι λειτουργική.

Σε αυτό το κενό, λοιπόν, τον ρόλο του «γκρινιάρη» εντός της Βουλής για όσα θα πάει να περάσει η νέα κυβέρνηση και ακουμπούν την Εκκλησία, θα αναλάβουν οι βουλευτές της ΝΙΚΗΣ.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις