Μία δήλωση που προκάλεσε ερωτήματα έκανε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ και παρουσιάζοντας τις συζητήσεις του με τον επίσης νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για την αντιμετώπιση της «μικρής εγκληματικότητας», για την οποία φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν ποινές για όσους προσάγονται από την ΕΛΑΣ!

Συγκεκριμένα η φράση που χρησιμοποίησε ήταν η εξής: «Δεν υπάρχει ουσιαστικά ποινή για κάποιον που προσάγεται για ένα μικρό αδίκημα». 

Έκανε λάθος στην διατύπωση του όρου και δεν κατάλαβε ότι αντί για συλλήψεις μιλούσε για προσαγωγές; Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι νομικός ο άνθρωπος. Αυτό θα πρέπει να το εξηγήσει ο ίδιος γιατί έτσι δημιουργούνται παρερμηνείες.

Μάλιστα λέει πως τα «μικρά αδικήματα» πηγαίνουν σε «τακτική δικάσιμο» η οποία πραγματοποιείται μετά από πολλά χρόνια όταν πλέον δεν έχει καμία σημασία. Μα κάποιος τιμωρείται αποκλειστικά και μόνο κατόπιν δικαστηρίου σε μία δημοκρατική χώρα. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να πραγματοποιούνται γρηγορότερα τα δικαστήρια.

Σε ότι αφορά την προσαγωγή, δεν μιλάμε για σύλληψη η οποία πραγματοποιείται κατόπιν συγκέντρωσης ενοχοποιητικών στοιχείων αλλά για την προσαγωγή κάποιου, η οποία συμβαίνει για εξακρίβωση στοιχείων και άλλων δεδομένων σε σχέση με την διάπραξη αξιόποινης πράξης.

Εξακρίβωση όμως στοιχείων, σημαίνει πως μπορεί να προσαχθεί οποιοσδήποτε διότι απλώς ήταν κοντά στην περιοχή όπου διαπράχτηκε κάποιο ατύχημα. Δηλαδή, με λίγα λόγια γίνεται μία τυχαία προσαγωγή μήπως και προκύψει κάποιο «λαβράκι».

Εφόσον δεν υπάρξει σύλληψη και δεν σχηματιστεί δικογραφία με συγκεκριμένα στοιχεία η προσαγωγή δε σημαίνει τίποτε άλλο πέραν μίας εθιμοτυπικής επίσκεψης σε ένα Αστυνομικό Τμήμα.

«Υπάρχει ζήτημα γενικά με το σύστημα της Δικαιοσύνης, με  τον κ. Φλωρίδη από την πρώτη ημέρα του στο υπουργείο Δικαιοσύνης μιλάμε σχεδόν καθημερινά, το έχουμε κάνει προτεραιότητα», είπε ο κ. Μηταράκης, «υπάρχει θέμα ατιμωρησίας στην Ελλάδα για την μικρή εγκληματικότητα, δεν υπάρχει ουσιαστικά ποινή για κάποιον που προσάγεται για ένα μικρό αδίκημα». 

«Πρώτον, γιατί πάει σε τακτική δικάσιμο», λέει ο κ. Μηταράκης. Μετά, «γιατί αυτή η τακτική δικάσιμος είναι μετά από πολλά χρόνια. Οι ποινές είναι με αναστολή. Άρα, για να τιμωρηθεί κάποιος για ένα μικρό αδίκημα πρέπει να συσσωρεύσει πάρα πολλές, συνεχόμενες πράξεις».

Όπως προσέθεσε επίσης, «η σκέψη είναι να υπάρξει μείωση της δυνατότητας αναστολών. Σε πολλές χώρες, η αναστολή αφορά μέρος της ποινής, να τιμωρηθείς με 24 μήνες φυλάκιση με αναστολή αλλά να πρέπει να πας φυλακή για 2 μήνες, “μέσα” ή με “βραχιολάκι” και η αναστολή να είναι για τους υπόλοιπους 22 μήνες.

Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για διοικητικά πρόστιμα, για ταχύτερες διαδικασίες στη Δικαιοσύνη, για πιο “ελάφριές” μορφές σωφρονιστικών καταστημάτων για πολύ πιο ελαφρά αδικήματα», όπως είπε ο υπουργός…

 

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις