Ο Δημήτρης Οικονόμου, επί πολλά χρόνια επίλεκτο στέλεχος του ΣΚΑΪ, μίλησε για την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Θα επιστρέψει στη δημοσιογραφία; Αν ναι, πόσο αντικειμενική θα είναι;».
Ακούγοντάς το λες «τι ωραία που το διατυπώνει ο άνθρωπος; Πόσο δίκιο έχει;». Γιατί το μέγιστο ζήτημα στις μέρες μας εντοπίζεται στο κατά πόσον η δημοσιογραφία ήταν, είναι και παραμένει πιστή στην αποστολή της: να ενημερώνει τους πολίτες, χωρίς εξαρτήσεις και διακρίσεις, ελέγχοντας πρωτίστως την εξουσία, για ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις της.
Αυτή η υποχρέωση, εκ του θεσμικού ρόλου των δημοσιογράφων, επιβάλλει να μην έχουν σχέσεις με το κράτος, την κυβέρνηση, τα κόμματα. Αν, βεβαίως, μιλάμε για κανονική δημοσιογραφία και όχι δημόσιες σχέσεις.
Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να χειροκροτήσει τον κύριο Οικονόμου, αν, πρώτα-πρώτα, κοίταζε γύρω του και αυτό που ισχυρίζεται για την κυρία Τσαπανίδου το υποστήριζε πρωτίστως για το κανάλι στο οποίο εργάζεται. Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη του ανδρός, γιατί, ίσως, μεγαλώνοντας να έχει ξεχάσει κάποια πράγματα.
Πόσο αντικειμενικό και δεοντολογικό θεωρείται άραγε η σύζυγος -Σία Κοσιώνη- του ανιψιού του πρωθυπουργού και δημάρχου Αθηναίων -Κώστα Μπακογιάννη- να παίρνει συνέντευξη από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και να συμμετέχει σε πάνελ δημοσιογράφων του καναλιού, το οποίο «ανακρίνει» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;
Εύλογες απορίες, αυτονόητες απαντήσεις. Εννοείται ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και η κυρία συνέχισε κανονικά τη δουλειά της. Και πάλι εννοείται, ο κύριος Οικονόμου ουδέποτε διατύπωσε τέτοιους πεζούς προβληματισμούς για την αντικειμενικότητα της κυρίας Κοσιώνη.
Το 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανακρίθηκε», πάλι στο φαληρικό κανάλι, από τον Γιώργο Αυτιά. Όταν τελείωσε η συνέντευξη, ο δημοσιογράφος έκανε μια προσωπική εξομολόγηση στο κοινό, απευθυνόμενος στον καλεσμένο του: «Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα διπλό ευχαριστώ. Μου κάνατε μια πρόταση να είμαι υποψήφιος όπου ήθελα. Σας ευχαριστώ, γιατί μου δώσατε ένα διαβατήριο ζωής, όταν τη Μεγάλη Τετάρτη καθίσαμε ο ένας δίπλα στον άλλον και μου είπατε: ‘‘Γιώργο, δεν μπορούσα να διαχειριστώ τη μεγάλη αγάπη του κόσμου σε σένα’’ και εν πάση περιπτώσει η ζωή είναι μπροστά»!
Όλη αυτή η αναφορά του δημοσιογράφου σάς πείθει ότι θα διατηρήσει την αντικειμενικότητά του απέναντι στη συγκεκριμένη εξουσία την οποία εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Εύλογες απορίες, αυτονόητες απαντήσεις. Εννοείται ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα δεοντολογίας και αντικειμενικότητας όχι μόνο από την ιδιοκτησία του καναλιού αλλά ούτε καν από τον ανησυχούντα κύριο Οικονόμου.
Τέλος, είναι γνωστή η φιλική σχέση του κυρίου Άρη Πορτοσάλτε με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Αυτό το προσπερνάμε, παρόλο που οι δημοσιογράφοι δεν έχουν φίλους πολιτικούς, καθώς βρίσκονται εκ του θεσμικού ρόλου απέναντί τους. Όταν όμως ο συγκεκριμένος κύριος, με τον φίλο του υπουργό, εμφανίζεται σε κοπή πίτας οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα απευθύνει θερμό χαιρετισμό, πόσο μπορεί ο πολίτης να τον εμπιστευτεί ότι θα κάνει σωστά τη δουλειά του; Εύλογες απορίες, αυτονόητες απαντήσεις. Εννοείται ότι ουδείς από το κανάλι τράβηξε το αυτί του κυρίου Άρη και ο συνάδελφός του έπαθε εκ νέου… αφωνία για ό,τι συνέβη.
Αν συνεχίσω, αναφέροντας και άλλα τέτοια περιστατικά, θα τελειώσουμε αύριο. Δεν συζητώ καν το προσωπικό θέμα που προέκυψε προεκλογικά με τον κύριο Οικονόμου, όταν η πιάτσα είχε βουίξει ότι θα ήταν υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Καρδίτσα, αλλά ο ίδιος δεν το διέψευσε ποτέ και ταυτοχρόνως εξακολουθούσε να κάνει πολιτικά σχόλια στο κανάλι.
Πόσο αντικειμενικά ήταν αυτά; Εύλογες απορίες, αυτονόητες απαντήσεις. Επίσης, πόσο αντικειμενικός μπορεί να είναι κάποιος δημοσιογράφος, ο οποίος υπήρξε βουλευτής αλλά δεν εκλέχτηκε με το κόμμα του και επανήλθε στη δημοσιογραφία; Και τα παραδείγματα είναι κάμποσα.
Εύλογες απορίες, αυτονόητες απαντήσεις. Ενώ ο κύριος Οικονόμου έχει δίκιο, επί της ουσίας, είναι ωστόσο προφανές ότι η μπάλα δεν παίρνει όλους αλλά αυτούς που προέρχονται από τα αντίπαλα της αριστείας κόμματα. Εδώ ταιριάζει γάντι ο τίτλος της πολύ γνωστής αμερικανικής ταινίας, «Κοίτα ποιος μιλάει τώρα». Και αν δεν σας αρέσει το Χόλιγουντ, υπάρχει η παροιμία, που τα εξηγεί ωραία, όπως τόνιζε ο μεγάλος Νίκος Αλέφαντος: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει κα να φαίνεται τίμια»!
Αλέκος Αρβανιτάς-δημοσιογράφος
antitheto.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις