«Είστε ευπρόσδεκτος να επισκεφθείτε το Μαρόκο σε εύθετη και για τις δυο πλευρές χρονική στιγμή, που μπορεί να οριστεί μέσω διπλωματικών διαύλων», αναφέρει η δημόσια επιστολή.
Ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ’ προσκάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί το Μαρόκο μετά την αναγνώριση της μαροκινής κυριαρχίας στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, χαρακτηρίζοντας «οξυδερκή» την κίνηση αυτή, σύμφωνα με επίσημη ευχαριστήρια επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αυλή του χθες Τετάρτη.
«Είστε ευπρόσδεκτος να επισκεφθείτε το Μαρόκο σε εύθετη και για τις δυο πλευρές χρονική στιγμή, που μπορεί να οριστεί μέσω διπλωματικών διαύλων», αναφέρει η δημόσια επιστολή.
Η επίσκεψη «θα επιτρέψει να διανοιχτούν νέες πιθανότητες για τις διμερείς σχέσεις» του Μαρόκου και του Ισραήλ, προστίθεται στο κείμενο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του κ. Νετανιάχου που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι και ο μαροκινός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα «αποφάσισαν (…) να ορίσουν από κοινού την ημερομηνία σ.σ. της επίσκεψης στο εγγύς μέλλον».
Το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας είναι «εθνικό θέμα του βασιλείου και προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του», υπογράμμισε ο Μοχάμεντ Στ΄ στην επιστολή του, εξαίροντας την «σημαντική απόφαση» που χαρακτήρισε «δίκαιη και οξυδερκή».
«Εγγράφεται στην αμετάκλητη διεθνή δυναμική που οδηγεί πολλές χώρες (…) να ευνοήσουν οριστική πολιτική λύση», στη βάση «της μαροκινής πρωτοβουλίας για την αυτονομία της Σαχάρας» στο πλαίσιο «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του βασιλείου», σύμφωνα με το κείμενο.
Η Δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία, χαρακτηρίζεται «μη αυτόνομη περιοχή» από τον ΟΗΕ, απούσης οριστικής διευθέτησης του καθεστώτος της.
Για σχεδόν πενήντα χρόνια, στην περιοχή αυτή εμπλέκονται σε πόλεμο ο στρατός του Μαρόκου και οι αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο, που υποστηρίζεται από τη γειτονική Αλγερία.
Το Ραμπάτ προτείνει σχέδιο αυτονομίας, αλλά χωρίς αμφισβήτηση της μαροκινής εθνικής κυριαρχίας, ενώ το Πολισάριο απαιτεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτό προβλεπόταν στη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφτηκε το 1991, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Το Μαρόκο ασκεί έντονη πίεση στους διεθνείς του εταίρους –ιδιαίτερα στη Γαλλία, μέσω ακατάπαυστης εκστρατείας στα μέσα ενημέρωσης– προκειμένου να αναγνωρίσουν ότι η περιοχή ανήκει σε αυτό.
Μαρόκο και Ισραήλ εξομάλυναν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Δεκέμβριο του 2020, στο πλαίσιο των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ, διαδικασία προσέγγισης του εβραϊκού κράτους με αραβικές χώρες με τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ.
Αφότου εξομάλυναν τις διπλωματικές σχέσεις τους, Μαρόκο και Ισραήλ έχουν αποδυθεί σε επιτάχυνση της συνεργασίας τους σε διάφορα πεδία — στα επίπεδα των ενόπλων δυνάμεων, της ασφαλείας, του εμπορίου, του τουρισμού.
Αλλά η διαδικασία σύσφιγξης των σχέσεων δεν καλωσορίζεται ακριβώς ομόφωνα στο Μαρόκο, ακόμη περισσότερο διότι στις αρχές της χρονιάς ανέλαβε την εξουσία η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ.
Αν και οι μαζικές κινητοποιήσεις για αυτή έχουν εκτονωθεί αισθητά στο βασίλειο, η παλαιστινιακή υπόθεση συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη συμπάθεια από μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Μαρόκου.
ΑΠΕ-protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις