Με την ακρίβεια να καλπάζει και με το φόβο ο πληθωρισμός τροφίμων να ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε ισχύ, εκ νέου, το μέτρο του περιορισμού στα ποσοστά κέρδους των εταιρειών, για τις πωλήσεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.
-
- Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας
Οι εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν στους ισολογισμούς που θα καταθέσουν, ότι τα περιθώρια κέρδους τους, δεν ξεπέρασαν εκείνα που ίσχυαν, μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι εταιρείες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, παραγωγής φαρμάκων, σχολικών ειδών, αλλά και μηχανημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού, δεν μπορούν ν’ αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους, ούτε στο χονδρεμπόριο ούτε στη λιανική πώληση, καθώς αν το κάνουν αυτόματα, θα φανεί ότι πούλησαν τα ίδια προϊόντα ακριβότερα το 2023.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τα πρόστιμα που επισείοντα, είναι της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ συν ποσοστά του τζίρου και αυτό δεν μπορούν να το επιτρέψουν να συμβεί, υγιείς επιχειρήσεις με μεσαίο τζίρο, οι οποίες αυτόματα, θα βρεθούν στο χείλος της χρεοκοπίας.
Το μέτρο είναι αυστηρό κι επιβάλλει αυτόματα μειώσεις τιμών, τις οποίες πιθανόν να μη νοιώσουμε ποτέ στα ράφια άμεσα, αν γίνουν σταδιακά και με υπολογισμό ως προσφορές ή προωθητικές ενέργειες, στην προκειμένη περίπτωση από τις αλυσίδες τροφίμων.
Καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα τρόφιμα ήταν κατά μέσο όρο 15% φθηνότερα το 2021, το λογικό είναι να διαπιστωθούν έπειτα από τους σχετικούς ετήσιους ελέγχους, αντίστοιχες μειώσεις τιμών.
Επί παραδείγματι η μέση τιμή της φέτας από τα 16 ευρώ το κιλό θα πρέπει αν πέσει στα 13,60 ευρώ, τα μακαρόνια από 1,50 ευρώ στα 1,275 ευρώ και ούτω καθ’ εξής.
Ωστόσο, επειδή τα τιμολόγια στους χιλιάδες κωδικούς τροφίμων, είναι απίστευτα ρευστά από κατάστημα σε κατάστημα, στο λιανεμπόριο, ο μόνος πραγματικός τρόπος, είναι ο έλεγχος του ισολογισμού των εταιρειών, που συνήθως παρουσιάζουν περιθώρια κέρδους από 35% έως 50% ετησίως.
Για τους καταναλωτές πάντως θα ισχύσει παράταση του περίφημου “καλαθιού του νοικοκυριού”, αλλά και η χορήγηση του “market pass” για αγορά τροφίμων μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις