Είχε προηγηθεί μια προσπάθεια της τελευταία στιγμής για συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που έπεσε στο κενό.

Η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε τη Δευτέρα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση.

Το νομοσχέδιο, που αφορά ένα μέρος μόνο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση του Μπένιαμιν Νετανιάχου, εγκρίθηκε με ψήφους 64 υπέρ εναντίον καμίας κατά. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ολομέλεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο.

Η ψηφοφορία, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, άρχισε έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση 26 ωρών που είχε αρχίσει το πρωί της Κυριακής.

Είχε προηγηθεί μια προσπάθεια της τελευταία στιγμής για συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που έπεσε στο κενό.

Πληροφορίες της Jerusalem Post αναφέρουν ότι ακόμη και ο πρόεδρος Ισάακ Χέρτσογκ (ο οποίος έχει περισσότερο συμβολικές εξουσίες) συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του θρησκευτικού κόμματος Σας και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σε δήλωσή του ο Χέρτσογκ έκανε ευθέως λόγο για «κατάσταση εθνικού συναγερμού» καλώντας σε συμβιβασμό. Έκρινε ότι υπάρχει έδαφος για συμφωνία και ότι τα κόμματα πρέπει να καλύψουν τα κενά.

Κάποια στιγμή ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και έσφιξε το χέρι του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και του Μπένι Γκαντς. Αλλά τελικά δεν υπήρξε καμία συμφωνία.

Ο Γκαντς στην ομιλία του είπε ότι στην πραγματικότητα η πλειονότητα των μελών της Κνεσέτ είναι κατά του νόμου. Όσοι από τη συμπολίτευση διαφωνούν είναι «όμηροι» των εξτρεμιστικών στοιχείων στον συνασπισμό, είπε ακόμη ενώ προειδοποίησε ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να πλήξει τη συνοχή του στρατεύματος. Πράγματι, εκατοντάδες έφεδροι -κάποιοι με κρίσιμα καθήκοντα- απειλούν να απέχουν από ασκήσεις αν περάσει η μεταρρύθμιση.

Εντέλει όλοι οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, χωρίς διαρροές.

Το νομοσχέδιο που πλέον γίνεται νόμος του κράτους, περιορίζει εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο νόμος εμποδίζει πλέον τα δικαστήρια να κρίνουν αν οι αποφάσεις των κυβερνήσεων είναι πέρα από ό,τι θα αποφάσιζε μια «υπεύθυνη και εύλογη» εξουσία. Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης στο σύνολό της ή μεμονωμένων υπουργών είναι πλέον εκτός δικαστικού ελέγχου με αυτό το κριτήριο.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης τη χαρακτηρίζουν απειλή για τη δημοκρατία. Από τις αρχές του έτους οι αλλαγές έχουν προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αναταραχή στη χώρα. Σχεδόν κάθε εβδομάδα οργανώνονται μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ παρενέβη -χωρίς επιτυχία- ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις