«Η ΠΝΠ προβλέπει την προσωρινή στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς και πυροσβέστες. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό τις ημέρες που περνάμε, ζητώντας δάνεια προσωπικού της Πυροσβεστικής στο ΕΚΑΒ;», «αυτή είναι η Ελλάδα 2.0, του μέγα μεταρρυθμιστή κ. Μητσοτάκη;», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή. Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο και τις ΠΝΠ η κυβέρνηση αντιπολιτεύεται τον εαυτό της, «μας λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της και πρέπει να κάνουμε ΠΝΠ να για να αποκαταστήσουμε κενά. Για να στελεχώσει λέει άμεσα, με τη fast track διαδικασία της ΠΝΠ το ΕΚΑΒ. Ενώ μπορούσε να αξιοποιήσει πόρους και διαχειριστικά εργαλεία στο επίπεδο της δημόσιας υγείας δεν το έκανε».

Κίνδυνος για τους πολίτες

Είπε ότι στην Επιτροπή οι περισσότεροι φορείς αντέδρασαν για την ΠΝΠ που αφορά το ΕΚΑΒ και πως «η απόφαση να καλυφθούν οι ελλείψεις με τη συγκρότηση μικτών πληρωμάτων, με συμμετοχή προσωπικού από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις, με κριτήριο την κατοχή άδειας οδήγησης κατηγορίας Β’ και βασικές γνώσεις παροχής Α’ βοηθειών, αντί να προχωρήσετε άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών». Σχολίασε ότι πρόκειται για τον ορισμό της «προχειρότητας και της ανευθυνότητας» και πως «η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού λειτουργίας του εγχειρήματος δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητά του», ενώ «ταυτόχρονα, αποδομείται η σημασία της εκπαίδευσης και της σχετικής ‘Αδειας Ασκήσεως επαγγέλματος του διασώστη».

Όπως; είπε δεν μπορεί να κατανοήσει με ποιο σκεπτικό προκρίθηκε η λύση διάθεσης προσωπικού, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και ενώ η χώρα καταστρέφεται από τις πυρκαγιές. Υποστήριξε ότι «υπάρχει υποστελέχωση, απαξίωση, υποβάθμιση στην παροχή αυτής της φροντίδας υγείας και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της υγείας». Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που εκπαιδεύτηκε κατά 6 ώρες να αναλαμβάνει τέτοιο σοβαρό ρόλο και πως το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του πυροσβεστικού σώματος και των στελεχών των ΟΤΑ είναι ανήσυχο γιατί καλείται να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.  Ο κ. Φάμελλος υογράμμισε ότι «προφανώς και είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων του εθνικού συστήματος υγείας», αλλά αυτό δεν γίνεται έτσι και δεν γίνεται με ΠΝΠ «ειδικά όταν μιλάμε για μία κυβέρνηση που ολοκλήρωσε 4ετία». Σημείωσε ότι «η επιλογή ΠΝΠ αποδεικνύει περίτρανα την ανεπάρκεια της να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του ΕΣΥ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε το ΕΣΥ

Είπε ακόμα ότι στον αντίποδα και παρά τη δυσκολία της μνημονιακής περιόδου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε το ΕΚΑΒ (έκανε 312 προσλήψεις μονίμων και 150 επικουρικών, χρηματοδότησε ΕΚΑΒ, μέσω του ΕΟΠΥΥ με 13 εκατ. ευρώ τον χρόνο, και έφερε επιπλέον 330 ασθενοφόρα), ενώ σήμερα «λείπουν 700 διασώστες». Σχολίασε ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου θα μπορούσε να είναι “κάνε ό,τι μπορείς για να μην κάνεις προσλήψεις στην υγεία”» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κλείνει το μάτι στους ιδιώτες.
Υπογράμμισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ισότιμα -«είναι υποχρέωση της Πολιτείας, δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να αντικαταστήσει την ευθύνη της Πολιτείας». Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με νέο Χάρτη Υγείας, χωρίς κλείσιμο δομών, αλλά με συνέργειες, 15.000 προσλήψεις, μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών -εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά,- και των εργαζομένων, υγειονομικό ισοδύναμο, αύξηση των δαπανών στο 7,5% όπως γίνεται στην Ευρώπη.

Η διαφθορά πίσω από τα μονοκλονικά

Αναφέρθηκε στο άρθρο του νομοσχεδίου για τις παρατάσεις απασχόλησης και το άρθρο για δυνατότητα σύναψης συμβάσεων προμήθειας για τα μονοκλωνικά «με κατά παρέκκλιση διαδικασίες, δηλαδή με κίνδυνο διαφθοράς». Όσον αφορά στο άρθρο για παράταση που αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ που έχουν συμπληρώσει το 67 έτος και αντί να αποχωρήσουν τους δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν, σημείωσε ότι είναι η τρίτη παράταση που δίνεται και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι παρατάσεις δεν είναι λύση, αλλά χρειάζεται μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών και τακτοποίηση των συμβασιούχων.

Οι διατάξεις του Εσωτερικών

Αναφερόμενος στις διατάξεις του ΥΠΕΣ, είπε ότι η κυβέρνηση αλλάζει έναν δικό της νόμο τον 4804/2021 την τελευταία στιγμή. «Υπάρχουν διατάξεις πιθανά που βελτιώνουν ρυθμίσεις, όμως η φιλοσοφία δεν αλλάζει. Αγωνία της αυτοδιοίκησης σήμερα, είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να την κάνει το μακρύ αλλά φτωχό χέρι του κράτους», είπε. «Θέλουμε αυτοδοίκηση όχι ετεροδιοίκηση», σημείωσε, εκφράζοντας την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση της αυτονομίας των δημοτικών κοινοτήτων -«ζητάμε ισχυρές κοινότητες με αρμοδιότητες και πόρους»-, αλλά και με την εκλογή «δημάρχων μειοψηφίας». «Γιατί σας φοβίζει να βγαίνει με 51%;», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι θέλει μια αυτοδιοίκηση που θα κάνει μόνο αναπαραγωγή των συστημάτων εξουσίας, «να επωάζει γαλάζια παιδιά και ρουσφέτι».

Επιπλέον αναφέρθηκε στη «νυχτερινή τροπολογία» για το Μάτι. «Είχατε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδίου σε ένα χρόνο και φέρνετε τέταρτη φορά τροπολογία για την παράταση για το πυρόπληκτο Μάτι μέχρι τις 31 Μαΐου 2024», είπε, σχολιάζοντας πως αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία. Υποστήριξε ότι «η ελαστικοποίηση κάθε έννοιας “καταληκτικής ημερομηνίας” εκθέτει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων: «Από τη μία μεριά το “δήθεν μεταρρυθμιστικό” του κ. Μητσοτάκη, που στην πραγματικότητα είναι νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο που οδηγεί σε πολύ μεγάλη αποτυχία». Πρόσθεσε ότι τα βασικά συστατικά του είναι ο ατομικισμός, που οδηγεί και στην ατομική ευθύνη. «Παντού βρίσκετε μια δικαιολογία» είπε. Τόνισε ότι το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στις κοινωνικές δυνάμεις, στη συλλογικότητα, στην αυτοδιοίκηση, κατανοεί τις τεράστιες προκλήσεις του μέλλοντος και αναδεικνύει την ανάγκη και το ρόλο μιας ισχυρής Πολιτείας που προφανώς δεν θα έχει πυροσβέστες ή στρατιώτες στα ασθενοφόρα».

«Να γίνει συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές»

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την ομιλία του με το ζήτημα των πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το πρωί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, θέτοντας τα εξής θέματα: Πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Προετοιμασία πολιτικής προστασίας και επιχειρησιακά σχέδια που θα έπρεπε να είναι έτοιμα. Στελέχωση και στήριξη πυροσβεστικής. Διαθεσιμότητα μέσων και εξοπλισμού. Μηχανισμοί αλληλεγγύης και στήριξη συντονισμός εθελοντών. Αποκατάσταση περιβάλλοντος, περιουσίας και αποζημιώσεις. Επανέλαβε ότι απαιτείται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για την ανθεκτικότητα της χώρας «και απαιτείται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης μια απάντηση». «Δεν πρέπει η Βουλή να τιμήσει την αγωνία της κοινωνίας;», σημείωσε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν ισχύει ότι αρνήθηκε την προσφορά βοήθειας από την τσεχική πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο περιστατικό στα Πατήσια, όπου επιχειρήθηκε έξωση μονογονεϊκής οικογένειας για χρέος 800 ευρώ, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο κάποιος άνθρωπος να χάνει το σπίτι του, να πετιέται στον δρόμο, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο μικρό χρέος. Είναι ο ορισμός της βαρβαρότητας και πρέπει να σταματήσει».

«Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται» για τις υποκλοπές

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «κόλαφο» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τις σημερινές αποκαλύψεις του Inside Story κατά το οποίο, όπως είπε, «η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποκάλυψε πως στα δεκάδες άτομα που έλαβαν μολυσμένα SMS με Predator την περίοδο 2020-2021 περιλαμβάνονται οι κκ Δένδιας, Γεραπετρίτης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Χρυσοχοΐδης, Πλεύρης, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Πατέλης, ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης και πολλά άλλα πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις». Είπε ότι όσοι έχουν λάβει τέτοιο sms, έχουν λάβει επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το SMS παγίδευσής τους.

Έχουμε στη χώρα μας ένα κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας και εθνικής ασφαλείας. Τόνισε ότι «δεν μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης να κρύβεται, ούτε οι υπουργοί, αλλιώς γίνονται συνένοχοι στην επιχείρηση συγκάλυψης». Υπογράμμισε ότι οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, και η Δικαιοσύνη «οφείλει άμεσα να κάνει τη δουλειά της, να αξιοποιήσει τα στοιχεία που έχει λάβει από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, να ζητήσει από την ΕΥΠ στοιχεία αν τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ».

Η δευτερολογία

«Δεν κάνατε τίποτα 4 χρόνια για να ενισχύσετε το ΕΚΑΒ και μιλάτε γιατί δημιουργήσατε τόσα κενά στους διασώστες; Θα κατανοούσα να ερχόσασταν σήμερα να πείτε, πρέπει να λύσουμε το κενό, αλλά έχετε θράσος και αλαζονεία και συγκρίνετε τις στιγμές του ’16; Και μιλάτε για τον περιορισμό προσλήψεων που υπήρχαν το ’16, για τις αδυναμίες σε όλο τον δημόσιο τομέα και συγκρίνετε το 2016 με το 2023;». Αυτό τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος στη δευτερολογία του στη Βουλή, που συνιστούσε απάντηση στον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος μετά την πρωτολογία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πήρε τον λόγο και ανέφερε ότι το άρθρο για το ΕΚΑΒ στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική, είναι πανομοιότυπη διάταξη με αυτή που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, με την προσθήκη δύο λέξεων, για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Προσέξτε το θράσος και την αλαζονεία. Κάνει κακό. Σεβαστείτε το Κοινοβούλιο. Τολμάτε να μιλάτε για τα νομοθετήματα του ’16, μιας κυβέρνησης που πήρε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία στην οποία την κατήντησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και δυστυχώς σε ένα βαθμό και του ΠΑΣΟΚ; Τολμάτε και μιλάτε για όλα αυτά που αντιμετωπίσαμε, για τα άδεια ταμεία τα οποία υπήρχαν το 2015 και έχετε το θράσος και την αλαζονεία να μιλάτε το 2023; Όταν παραλάβατε μια πατρίδα με γεμάτα ταμεία και έξω απ’ το μνημόνιο;», είπε ο κ. Φάμελλος. «Συμβουλευτείτε τον κ. Μητσοτάκη που κατά καιρούς έχει μιλήσει για την ευμάρεια των οικονομικών, για τη δημοσιονομική επάρκεια», συνέχισε ο κ. Φάμελλος. «Με όλα αυτά δεν υπάρχουν δυνατότητες στη χώρα μας και η χώρα μας βρίσκεται στις δυνατότητες του ’16;». Τόνισε ότι «εμείς τα βγάλαμε πέρα το ’16, εσείς να δούμε τι θα κάνετε τώρα». «Δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε τέτοια αλαζονεία και τέτοιο θράσος, να μιλάτε εσείς το 2023 για το τι έκανε η κυβέρνηση το 2016».

Σχολίασε ότι «το ερώτημα είναι πάρα πολύ απλό: τέσσερα χρόνια ήσασταν κυβέρνηση. Γιατί δεν τα διορθώσατε; Γιατί θέλετε να κάνετε τα ίδια με το ’16; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε. Εσείς όμως γιατί δεν τα διορθώνετε όλα αυτά;». «Κατεβείτε λίγο στο επίπεδο της κοινωνίας που αγωνιά. Πρέπει να δίνετε λύσεις. Αν η δικαιολογία για όλα είναι ότι το ίδιο έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πάλι», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «την κοινωνία την ενδιαφέρει τι γίνεται το ’23. Αν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε έναντι της κοινωνίας το ’23, μην ψάχνετε δικαιολογίες».

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις