Σε πολύ δυσχερή θέση βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίοι στη Μαγνησία, καθώς πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να ξεκινήσουν την πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που μετατέθηκαν από την Άνοιξη για το Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να καλύψουν και τις οφειλές της τρέχουσας περιόδου και μάλιστα όταν η πανδημία έχει μειώσει τον τζίρο τουλάχιστον 40%.
Οι μελέτες δείχνουν ότι σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο την επόμενη περίοδο μην αντέχοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφωνας Πλαστάρας δήλωσε πως «ήδη έχει ξεκινήσει μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους μικρομεσαίους που θα πρέπει να πληρώσουν όχι μόνο τις τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά και αυτές που συσσωρεύτηκαν από την Άνοιξη με την καραντίνα. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν φόρους, όπως φυσικών και νομικών προσώπων, εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΦΚΑ μισθωτών και μη μισθωτών, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, την ώρα που η κυβέρνηση δεν βοηθά όσο θα έπρεπε. Αρκετές επιχειρήσεις θα βρεθούν μπροστά σε ένα απίστευτο «Γολγοθά» που δεν αργεί, αλλά θα έρθει εντός δέκα ημερών. Η προκαταβολή φόρου μπαίνει σε μια παράξενη λογική από την κυβέρνηση, ενώ και επιταγές δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν. Είναι μια δύσκολη εξίσωση που θα αναγκάσει επιχειρηματίες να μην τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς για ένα σημαντικό μέρος της Άνοιξης οπολλές επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν λόγω της καραντίνας».

Παράλληλα ανέφερε πως μια πρώτη εκτίμηση του τζίρου στους μικρομεσαίους είναι πως έχουν χάσει αυτή την περίοδο τουλάχιστον το 40%. Και αυτό το ποσοστό ποικίλλει ανά κλάδο.
Προέβλεψε δε ότι το ιδιωτικό χρέος θα αυξηθεί και ότι το 60-70% των μικρομεσαίων δεν θα μπορέσει να πληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας, όταν έρχεται και ένας δύσκολος χειμώνας. Αναμένουμε τα μέτρα της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη».

Μία στις τρεις κινδυνεύει με λουκέτο
Δύσκολη η εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά για εργαζομένους και επιχειρήσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, με τους εκπροσώπους της να κάνουν λόγο για επερχόμενη επιδημία λουκέτων το επόμενο διάστημα εφόσον δεν αλλάξει η κατάσταση. Ήδη σε κίνδυνο να βάλει λουκέτο βρίσκεται η μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί και το μεγαλύτερο πλήγμα, με τον κλάδο της εστίασης να βρίσκεται στα πρόθυρα αναγκαστικής στάσης πληρωμών αν δεν ληφθούν νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το www.in.gr για 50.000 λουκέτα το επόμενο τρίμηνο σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων μίλησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει αύξηση της ανεργίας της τάξεως του 4%. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό πρόβλημα για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι και το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανενεργό.

Προβληματισμό και ανησυχία μάλιστα για το επόμενο διάστημα προκαλεί και η επιδείνωση των εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, με το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνουν ότι μόλις τα βγάζουν πέρα να παραμένει αμετάβλητο, στο 66%, ενώ έχει αυξηθεί στο 10% (από 8%) το ποσοστό εκείνων που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ροκανίζοντας τις αποταμιεύσεις τους.

Τη δυσκολία της αγοράς καταγράφει και έρευνα της ΕΣΕΕ για τις εκπτώσεις, σύμφωνα με την οποία μέχρι το τέλος Ιουλίου σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις (68%) κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων και μόλις το 8% αύξηση, με τις μικρότερες επιχειρήσεις να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες και να είναι οι πλέον ευάλωτες σε ένα ενδεχόμενο λουκέτο.
Ωστόσο και στον κλάδο της μεταποίησης η εικόνα δεν είναι καλή, αφού σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης στη βιομηχανία ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις -40 μονάδες, με το 43% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόλις το 3% να αναφέρει το αντίθετο, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τις θέσεις εργασίας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία δείχνει ότι περισσότερες από δύο στις δέκα επιχειρήσεις (21,1%) είναι πολύ πιθανό μειώσουν το προσωπικό τους το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% θα προχωρήσει σε προσλήψεις.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις