Τελικά, δεν «είναι η κακιά η χώρα», αλλά «η κακιά ώρα», όπως και στα Τέμπη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σε αυτό καταλήγει το πόρισμα από την πολυδιαφημισμένη Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αιτίες του φιάσκο με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στην αεροπορική βάση της Ν. Αγχιάλου.

Ως γνωστόν, μόνο από το ωστικό κύμα, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στην πόλη της Ν. Αγχιάλου, η οποία, στο μεταξύ σε μεγάλο βαθμό είχε εκκενωθεί. Ήταν τυχεροί και οι κάτοικοι, αλλά και η κυβέρνηση που δεν συνέβησαν τα χειρότερα από την έκρηξη της αποθήκης, και δεν θρηνήσαμε εκ νέου θύματα.

 

Παρ’ ολίγον Τέμπη Νο2

Ουσιαστικά, η Ν. Αγχίαλος είναι παρ’ ολίγον «Τέμπη Νο2». Εκτός αυτού, εξαιτίας της έκρηξης υπέστη σοβαρό πλήγμα το κύρος της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και γενικότερα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Παρά ταύτα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αποποιούνται πάσης ευθύνης για το απαράδεκτο συμβάν, και επιχειρούν να το υποβαθμίσουν, ως επί το πλείστον αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους.

Τι φταίει, σύμφωνα με το πόρισμα; Ε, λίγο η αποψίλωση ήταν πλημμελής, λίγο ο στροβιλισμός και η ταχύτητα του «στρατηγού άνεμου» ήταν δυνατοί, λίγο οι θερμοκρασίες ήταν αυξημένες, ε, και εν πάση περιπτώσει για τις όποιες «παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της ΠΑ, θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες».

Έτσι απλά, επιχειρούν να κλείσουν μια υπόθεση που από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματίες ή νεκροί και καταρρακώθηκε η εικόνα της Πολεμικής Αεροπορίας. Μια από τις σημαντικότερες βάσεις της ΠΑ, αιχμή του δόρατος και ασπίδα άμυνας στο «μέτωπο» του Αιγαίου, με μέτρα ασφαλείας βάσει αυστηρών προδιαγραφών του ΝΑΤΟ, όπου υποτίθεται είναι σχεδιασμένη να αντέχει σε βομβαρδισμούς, «κτυπήθηκε» από πυρκαγιά, και τώρα, στο πόρισμα της ΕΔΕ, περιγράφεται το συμβάν ωσάν να πρόκειται για κάποιο μικροπεριστατικό άνευ μείζονος σημασίας.

 

Προφάσεις εν αμαρτίαις

Το πόρισμα της ΕΔΕ συνοδεύεται από «διαρροές» του τύπου … μην δίνετε σημασία, παλιές βόμβες ήταν, γι’ αυτό ήταν αποθηκευμένες σε παλιές εγκαταστάσεις. Παλιές βόμβες, τις οποίες όμως χρησιμοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη, και εάν γινόταν η «στραβή» η Ν. Αγχίαλος θα είχε μετατραπεί σε κρανίου τόπος.

Είναι οφθαλμοφανές ότι η ΕΔΕ, σύμφωνα τουλάχιστον με την άτυπη ενημέρωση που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μπάζει πάρα πολύ νερό και παρουσιάζει σοβαρά κενά. Όπως, για παράδειγμα, γιατί εξακολουθούσαν και είχαν σε τέτοιες εγκαταστάσεις αυτές τις βόμβες και δεν τις είχαν αποθηκεύσει σε άλλα πιο ασφαλή σημεία.

 

Το πόρισμα

 

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «παραδόθηκε, Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023, από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό, Κωνσταντίνο Φλώρο στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με τα αίτια της εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης.

Για την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης αναφορικά με το συμβάν της 27ης Ιουλίου στην Περιοχή Πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111 ΠΜ), γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:

Λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, στο στρατόπεδο Καράμπα κατέφθασαν πυροσβεστικά οχήματα της 111ΠΜ, που επιχείρησαν για την αντιμετώπισή της, σε συνεργασία με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η φωτιά ήταν έντονη και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών και ανέπτυξε υψηλό θερμικό φορτίο.

Οι συγκεκριμένες συνθήκες επέβαλαν να δοθεί διαταγή εκκένωσης της περιοχής από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την προστασία του προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, διαπιστώθηκε πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου.

Η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του Στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών. Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών των κλινών του βορείου τομέα των αποθηκών.

Οι εν λόγω κλίνες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και περιείχαν αποκλειστικά Βόμβες Γενικής Χρήσης, όπως προβλέπεται από τα εγχειρίδια και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Για τις παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που καταγράφονται στο πόρισμα της ΕΔΕ θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες.

Με εντολή του κ. Δένδια θα αξιοποιηθούν τα ευρήματα του πορίσματος στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στον τομέα της πυρασφάλειας στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων στους Σχηματισμούς και τις Μονάδες της χώρας».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις