Με την ακρίβεια στα ύψη ο στόχος ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας «πριονίζει» τα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά.

Μπορεί η χώρα να μπαίνει σιγά σιγά στους χαλαρούς ρυθμούς του Αυγούστου, αλλά οι πολίτες, ακόμα και στις διακοπές τους, είναι αντιμέτωποι με δυσθεώρητη ακρίβεια παντού: Στα τρόφιμα, στις υπηρεσίες, στα καύσιμα. Μάλιστα, σε αρκετά βασικά καταναλωτικά προϊόντα, οι τιμές όχι μόνο δεν αποκλιμακώνονται, αλλά αυξάνονται εβδομάδα με την εβδομάδα, σε δυσθεώρητα ύψη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβάνονται ότι η συνεχής πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα και σίγουρα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα της δεύτερης τετραετίας.

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο, αλλά σύμφωνα με όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας από την Eurostat, η χώρα μας κινείται πλέον αρκετά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στον πληθωρισμό τροφίμων, με τις τιμές σε πολλά προϊόντα να έχουν αυξηθεί κι άλλο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ταυτοχρόνως, η νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, που αγγίζει τα 2 ευρώ, καθιστούν το πρόβλημα ακόμα πιο οξύ, και επιβεβαιώνουν όσους αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα και προβληματισμό τις προεκλογικές δεσμεύσεις για την πολυπόθητη αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι.

Ακρίβεια και το φθινόπωρο

Ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους, παραδέχονται ότι λόγω και της αυξημένης ζήτησης του τουρισμού, η όποια αποκλιμάκωση, δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τις αρχές του χειμώνα. Αυτό, όταν το κόστος των αγροτικών πρώτων υλών παραμένει σε υψηλά επίπεδα διεθνώς, οι τιμές στα νωπά φρούτα στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 25% το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου, ενώ λόγω της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αναμένονται νέες αυξήσεις σε άλευρα, δημητριακά, ψωμί κτλ.

Παρ ότι δεν στερείται ουσίας το κυβερνητικό επιχείρημα για εισαγόμενη ακρίβεια, οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι η ενεργειακή κρίση υπήρξε ευκαιρία για αρκετές επιχειρήσεις για να αυξήσουν περαιτέρω τα κέρδη τους.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Στουρνάρας, σε μία ενδιαφέρουσα παρέμβασή του, έστειλε διπλό μήνυμα προς την κυβέρνηση: «Οι μισθολογικές αυξήσεις να μην υπερβαίνουν το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας και δεύτερον, οι επιχειρήσεις, ιδίως σε ορισμένους τομείς, να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους, τα οποία έχουν διευρυνθεί σημαντικά».

Μπροστά σε αυτό το τοπίο, το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο, επεξεργάζονται το νέο πακέτο μέτρων – χαμηλού κόστους, διότι τα περιθώρια είναι στενά – που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η παράταση του Market pass για τα ευάλωτα νοικοκυριά, το επίδομα θέρμανσης και οι ενεργειακές επιδοτήσεις, καθώς και η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για το 2024.

Και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι τα παραπάνω μέτρα συνιστούν στοιχειώδη στήριξη στους πιο ευάλωτους και δεν είναι ικανά να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι εντολές του Μεγάρου Μαξίμου προς το ΥΠΟΚ, ωστόσο, είναι σαφείς: Ο πρώτος στόχος των επόμενων μηνών είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Που σημαίνει ότι οι όποιες εξαγγελίες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά λελογισμένες, προκειμένου οι τρεις εκθέσεις που είναι προγραμματισμένες από τους Οίκους Αξιολόγησης από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο να είναι θετικές και να δώσουν το πράσινο φως για την κατάκτηση του παραπάνω στόχου.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις