Η τοποθέτηση πρέσβη της Ελλάδος στην Τρίπολη συνιστά αλλαγή των πρακτικών Δένδια. Να σημειωθεί πως, παρά τις διαβεβαιώσεις Δένδια ότι θα στείλει πρέσβη, η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη είχε μείνει ακέφαλη τα τελευταία χρόνια.
Αποψιλώνει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο νέος υπουργός, Γιώργος Γεραπετρίτης. Η «απο-Δενδιοποίηση» που συζητείτο ευρέως το προηγούμενο διάστημα στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας, και προχώρησε με τον απόλυτο έλεγχο όλων των νευραλγικών πρεσβειών από το μέγαρο Μαξίμου μέσω της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, τώρα «αγγίζει» και τους χειρισμούς Δένδια σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Λίβυα ομόλογό του, Ναϊλά Μανγκούς (Najla Mangoush). Είναι η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, την οποία ο Ν. Δένδιας, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και είχε ταξιδέψει πέρυσι τον Νοέμβριο στην Τρίπολη, πληροφορηθείς ότι τον περίμενε να τον υποδεχτεί στο αεροδρόμιο η Μανγκούς, όχι μόνο αρνήθηκε να την συναντήσει, αλλά έκανε μεταβολή, πήρε το VIP αεροσκάφος και έφυγε πίσω για την Αθήνα.
Βέβαια, ακόμα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: Αφού δεν ήθελε να δει την Μανγκούς, δηλαδή την επίσημη εκπρόσωπο της χώρας και άλλοτε «φίλη» του, για ποιο λόγο αποφάσισε να ταξιδέψει ο Ν. Δένδιας στην Τρίπολη και ποιους ήθελε να δει;
Χωρίς πυξίδα
Τότε, το γεγονός είχε χαρακτηριστεί ως «διπλωματικό επεισόδιο». Ο λόγος, όπως διέρρεε τότε το περιβάλλον Δένδια, ήταν ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης (Δυτική Λιβυη) ανέπτυσσε εξαιρετικά στενές σχέσεις με την Αγκυρα και επεξέτεινε τομείς του -πέραν πάσης γεωγραφικής και γεωπολιτικής βάσης- απαράδεκτου τουρκο-λιβυκού μνημονίου της δήθεν οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης.
Βέβαια, πριν από αυτές τις εξελίξεις, ο Ν. Δένδιας διαφήμιζε με κάθε ευκαιρία τις «καλές» σχέσεις του με την αμερικανοσπουδαγμένη Λίβυα υπουργό Εξωτερικών. Όπως το ίδιο έκανε προηγουμένως και με τον «στρατάρχη» Χάφταρ, στην Ανατολική Λιβύη, τον οποίο μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχτηκε στην Αθήνα, το 2020, με τιμές αρχηγού κράτους, όπου βάσει τοθ διεθνούς δικαίου και διπλωματικής ηθικής ουδεμία σχέση με τέτοιον τίτλο έχει.
Όπως και να ‘χει, τα πάρε – δώσε με τον Χάφταρ, τον οποίο φέρεται να «προμόταρε» στην Αθήνα άλλο κυβερνητικό στέλεχος, ουδέν ουσιαστικό απέφεραν στην ελληνική εξωτερική πολιτική.
Κι αυτά δεν είναι τα μοναδικά σκαμπανεβάσματα, που δείχνουν πλήρη απουσία πυξίδας στην ελληνική εξωτερική πολιτική ως προς τη Λιβύη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. Δένδιας απέλασε ουσιαστικά από την Ελλάδα τον Λίβυο πρέσβη, Μοχάμεντ αλ Μένφι, το 2019, επειδή, όπως ισχυριζόταν τότε το υπουργείο Εξωτερικών, δεν παρέδιδε στην Αθήνα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Το οποίο, πάντως, ο πρέσβης υποστήριζε ότι δεν είχε στην κατοχή του και πάντως θα ήταν ο τελευταίος που θα το έπαιρνε. Άλλωστε, τότε, τα παιχνίδια γίνονταν απευθείας από τον τότε διεφθαρμένο «πρόεδρο» της Τρίπολης με την Άγκυρα. Και όμως, ο απελαθείς Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα, Μ. Μένφι, είναι ο σημερινός πρόεδρος της Λιβύης.
Τόσο …διορατική είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική!
Αποκατάσταση σχέσεων;
Σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, λοιπόν, τώρα «ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τη Λίβυα ομόλογό του τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη με τη διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη.
Αμφότεροι οι υπουργοί αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (σ.σ. Σεπτέμβριος)».
Η πρεσβεία
Η εξομάλυνση (;) των σχέσεων της Αθήνας με την Τρίπολη, ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί πρόσφατα, με την τοποθέτηση πρέσβη στην εκεί ελληνική πρεσβεία. Στην πολύπαθη πρεσβεία μας στην Τρίπολη, που ολημερίς η πρώην ηγεσία του ΥΠΕΞ έλεγε ότι στέλνει πρέσβη, αλλά τη νύκτα όλα γκρεμίζονταν και πρέσβης δεν υπήρχε, τοποθετείται ο Ν. Γαριλίδης. Ο οποίος, όμως, κατά πληροφορίες, βρίσκεται μπροστά στη σύνταξη (!).
Η τοποθέτηση μάλιστα πρέσβη στην Τρίπολη συνιστά αλλαγή των πρακτικών Δένδια. Να σημειωθεί πως, παρά τις διαβεβαιώσεις Δένδια ότι στέλνει πρέσβη, η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη είχε μείνει ακέφαλη τα τελευταία χρόνια. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι τον Οκτώβριο του 2022, όταν εστάλη εκεί για να αναλάβει τα πρεσβευτικά καθήκοντά του ο διπλωμάτης, Νίκος Κοτροκόης, δεν έμεινε παρά απειροελάχιστο χρόνο, μερικές ημέρες, και ξαναγύρισε στην Ελλάδα (!).
Κάιρο – Αθήνα
Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ουσιαστικά, επί υπουργίας Δένδια, η πρόθεση ήταν να μην τοποθετηθεί πρέσβης στην Τρίπολη. Κατά διπλωματικούς κύκλους επρόκειτο για μια εκδήλωση δυσαρέσκειας έναντι της ακολουθούμενης πολιτικής της Τρίπολης προς την Άγκυρα, αν και έμπειροι διπλωμάτες κάνουν λόγο για «εξάρτηση» της Ελλάδας από τις αποφάσεις της Αιγύπτου.
Οι ίδιοι θεωρούν, μάλιστα, ότι τώρα που το Κάϊρο εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τρίπολη και την Αγκυρα, δεν είναι τυχαίο ότι και η Ελλάδα στέλνει πρέσβη στην Τρίπολη. Αφήνουν, δηλαδή, σαφώς να εννοηθεί ότι η Αθήνα βρίσκεται σε τροχιά «εξάρτησης» από το Κάϊρο, αν και κρίνουν ως ορθή την τοποθέτηση πρέσβη στην Τρίπολη.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου, με αφορμή, εκτός των άλλων, και την αιματηρή αναταραχή στο Σουδάν, φέτος τον Απρίλιο, το Κάϊρο πήρε αποστάσεις από τον Χάφταρ. Ως γνωστόν, Σουδανοί μισθοφόροι πολεμούσαν στο πλευρό του τα τελευταία χρόνια. Στο Σουδάν οι μισθοφόροι επετέθησαν και σε αιγυπτιακή αεροπορική βάση.
antitheto.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις