Διαστάσεις ιλαροτραγωδίας, παίρνει πλέον η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι της Αλβανίας του Εντι Ράμα. Τώρα, στέλνει τον Δήμαρχο της Αθήνας και ανιψιό του, Κώστα Μπακογιάννη, στη Χειμάρρα, προκειμένου τη Δευτέρα να μιλήσει σε συγκέντρωση υπέρ της άμεσης αποφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη.

Τι να τους πει άραγε; Να τους δώσει το know-how για το πως μπορούν να καταστρέψουν το κέντρο μιας πόλης, όπως την Πανεπιστημίου, στρώνοντας και ξεστρώνοντας τον «μεγάλο περίπατο» ή «περίδρομο», όπως πολλοί τον χαρακτηρίζουν; Να ασκήσει ο Δήμαρχος εξωτερική πολιτική -τρόπος του λέγειν- στην προσπάθειά του να «τσιμπήσει» κάποιες ψήφους ενόψει των Δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023;

Κοροϊδία

Η κατάσταση στα ελληνοαλβανικά, ως όλα δείχνουν, έχει καταντήσει μια θλιβερή «κωμωδία». Και βέβαια, το μέγαρο Μαξίμου ό,τι κάνει, ως συνήθως, το κάνει για την επικοινωνία. Τώρα και για να προμοτάρει τον «πρωθυπουργικό ανιψιό».

Διότι, επί της ουσίας, η εξωτερική πολιτική, και ως προς τα ελληνοαλβανικά, είναι ανύπαρκτη. Το αλλοπρόσαλλο της πολιτικής Μητσοτάκη καθίσταται οφθαλμοφανές όταν παρακολουθήσει κανείς την πορεία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα.

Χαρακτηριστικά, μόλις τον Μάρτιο του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιόταν και χαμογελούσε πλάϊ στον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, όταν το ελληνικό υπουργείο έστησε στο Ζάππειο έκθεση του «καλλιτέχνη» Ράμα. Μάλιστα, τότε, σχεδόν όλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αποθέωναν τον Ράμα τόσο για την σύσφιγξη των σχέσεών του την Αθήνα, όσο και για τις «καλλιτεχνικές» … επιδόσεις του. Και τώρα, μόλις μερικούς μήνες μετά, ο υπουργός Εξωτερικών,. Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλάει για «σοβαρή επιδείνωση των διμερών μας σχέσεων».

 

 

Δεν πέρασαν παρά μερικοί μήνες από το Ζάππειο, και ο Ράμα, ζηλεύοντας δόξαν «γενίτσαρου», δεν άργησε να το ξεπληρώσει στην Αθήνα, κάνοντας τα στραβά μάτια, αν όχι πλάτες, στη φυλάκιση Μπελέρη.

Πράγματι, δείχνει … μεγαλεπίβολη εξωτερική πολιτική η απόφαση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής τον Νίκο Δένδια, να οργανώσουν την έκθεση Ράμα στο Ζάππειο (!). Μάλιστα, στις 20 Μαρτίου 2023, ο Έλληνας πρωθυπουργός , αφού επισκέφθηκε την έκθεση, παρέθεσε μετά στο Μέγαρο Μαξίμου δείπνο στον ομόλογό του της Αλβανίας.

 

Αλβανικές… περιπλοκές

Στο μεταξύ, ανάμεσα στις πρώτες και της δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα (1 Μαΐου και 25 Ιουνίου 2023), οι «Κολοκοτρωναίοι» της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταπιεί το … αμίλητο νερό, φοβούμενοι ότι η υπόθεση Μπελέρη θα της κοστίσει εκλογικά.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κατέβαλαν προσπάθειες, προκειμένου να πείσουν ότι η δίωξη Μπελέρη «δεν αφορά εθνοτικό ζήτημα», αλλά «περιουσιακό».

Και τα έλεγαν όλα αυτά, λες και δεν γνωρίζουν άπαντες την εκτεταμένη διαφθορά στην Αλβανία, τα κυκλώματα άλωσης των ελληνικων περιουσιών στη Χειμάρρα και αλλού από τα διαπλεκόμενα πολιτικο-επιχειρηματικά συμφέροντα Ράμα, την δράση του υποκόσμου και τη διαπλοκή στα Τίρανα, καθώς και την διαφθορά σε τοπικό επίπεδο στην Αλβανία.

Άγρια μεσάνυχτα

Ακόμα χειρότερα. Είναι διάχυτη η φήμη ότι μια νύκτα πριν τη φυλάκιση Μπελέρη, το «δεξί χέρι» του Αλβανού πρωθυπουργού, Ε. Ράμα, τηλεφωνούσε σε πρωτοκλασάτο Ελληνα υπουργό, αλλά αυτός δεν σήκωνε το τηλέφωνο (!). Σιγά μην σηκώσει κανείς τηλέφωνο! Σε προεκλογική περίοδο, άλλωστε, ήμασταν και το κράτος είχε βάλει λουκέτο. Το μόνο που εξυπηρετείτο τότε, ήταν οι «στρατιές» ψηφοφόρων από τη Βόρειο Ηπειρο ή από το Ποντιακό στοιχείο.

Και όμως, αυτό το τηλεφώνημα το επικαλούνταν τότε υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι ως «επιχείρημα», προκειμένου να πείσουν ότι ο Εντι Ράμα δεν ήξερε τίποτα για την επικείμενη φυλάκιση Μπελέρη (!), για να υποβαθμίσουν την φυλάκιση Μπελέρη, και να πουν ότι όλα είναι … ρόδινα στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων.

Ο αμερικανικός παράγων

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα μερίδας του ελληνικού Τύπου, φέρονται να εξακολουθούν να κινούνται στη γραμμή ότι η υπόθεση Μπελέρη «δεν είναι εθνοτικό, μειονοτικό ζήτημα».

Κοντολογίς, η εικόνα που καλλιεργείται είναι ότι μεγάλα (αλβανικά, και από ποιες άλλες χώρες;) συμφέροντα βρίσκονται πίσω από τα περιουσιακά – «αναπτυξιακά σχέδια» στη Χειμάρρα και, ως εκ τούτου, καλύτερα θα ήταν να μην μπλέξει η ελληνική διπλωματία με αυτά.

Αντίθετα, κινητικότητα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρατηρείται εκ μέρους αμερικανικών κύκλων, προς την κατεύθυνση της πίεσης των Τιράνων για απελευθέρωση του Μπελέρη.

Αναμείνατε στο ακουστικό σας!

Τώρα, λοιπόν, μετά τις εκλογές και τη νέα νίκη της ΝΔ με 41%, αίφνης «αφυπνίστηκαν» στην κυβέρνηση και αποφάσισαν να … τρίξουν τα δόντια στον Ραμα. Μεταξύ άλλων, στελνοντας στη Χειμάρρα τον Κ.Μπακογιάννη (!).

«Παρά τις προσπάθειες, οι οποίες έχουν γίνει», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, «δεν υπάρχει αντίστοιχη θετική αντίδραση εκ μέρους της αλβανικής πλευράς». Και πρόσθεσε: «Μίλησα δύο φορές με την Αλβανίδα ομόλογό μου. Η ίδια εξέφρασε μία θετική διάθεση στα πράγματα, πλην όμως δεν είχαμε κανένα απτό αποτέλεσμα».

Δεν ξέρουμε κατά πόσο η ίδια εξέφρασε «θετική διάθεση», αλλά δημοσιεύματα σε μερίδα ΜΜΕ φέρουν τον σύζυγο της Αλβανής υπουργού Εξωτερικών να είναι «ενδιαφερόμενος» για τα «περιουσιακά» – «αναπτυξιακά» ζητήματα της Χειμάρρας.

ΕΕ και ΝΑΤΟ

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε βρεθεί και αυτός στη Χειμάρρα, όπου έλεγε ότι «η εθνική μειονότητα της Αλβανίας είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας», και εμφανιζόμενος βέβαιος για τις … τέλειες ελληνο-αλβανικές σχέσεις, ανέφερε ότι «είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας».

Βέβαια, και το 2009, όταν η Ελλάδα έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, και πάλι τα Τίρανα εμφανίζονταν να βρίσκονται σε … ερωτικό οίστρο με την Αθήνα. Ηταν η εποχή που τα Τίρανα υπέγραψαν, με λίαν θετικούς όρους για την Ελλάδα, την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Κάτι που είχε διαφημίσει δεόντως η τότε υπουργος Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Ντόρα Μπακογιάννη. Με τη διαφορά ότι η Ν.Μπακογιαννη δεν έφερε προς κύρωση τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή, ενώ και η Αλβανία την κατήγγειλε.

Τι γίνεται με την ΑΟΖ;

Άραγε, σε ποιο σημείο βρίσκεται η εκ νέου προσπάθεια για την ΑΟΖ; Έχουν ήδη περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τον Οκτώβριο του 2020, και την κοινή ανακοίνωση Ράμα – Δένδια για από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τότε, Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για την παραπομπή του ζητήματος οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο. Αραγε, και σε αυτό το «μέτωπο» των ελληνο-αλβανικων σχέσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα σημειώσει μια ακόμα «επιτυχία»;

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις