Στάχτη στα μάτια του κόσμου προκειμένου να μην ληφθούν σοβαρά μέτρα και να μην αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος!

Δυο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή το 2006, η βία στα γήπεδα λαμβάνει διαστάσεις.

Η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, κυρίαρχο σημείο του οποίου ήταν το λεγόμενο «ιδιώνυμο»: Οι ποινές φυλάκισης για τα συναφή με την αθλητική βία αδικήματα θα εκτελούνται χωρίς αναστολή.

Το «ιδιώνυμο» του νόμου Ορφανού, όπως ονομάστηκε τότε, διαφημίστηκε ως νόμος που θα εξαλείψει τη βία στα γήπεδα.

Δυο χρόνια μετά είχαμε το «ραντεβού θανάτου» φανατικών οπαδών των δυο «αιωνίων» του ελληνικού ποδοσφαίρου στη λεωφόρο Λαυρίου, που οδήγησε στη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου.

Συμπέρασμα: Η αυστηροποίηση των ποινών ως «λύση» «δια πάσα νόσον και πάσαν μαλακίαν» -που έγραφε και ο Ευαγγελιστής Ματθαίος- δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση. Αποτελεί, ίσως, την εκμετάλλευση πρωτόγονων ενστίκτων ενός συντηρητικού κομματιού της κοινωνίας ακριβώς για να μη δοθεί λύση στο πρόβλημα με μέτρα που θα αγγίζουν τη ρίζα του προβλήματος και που επιφέρουν πολιτικό κόστος ενίοτε δε και σύγκρουση με τους οργανωμένους οπαδούς αλλά και ιδιοκτήτες ΠΑΕ!

Όλα τα ξεπερνάει, πάντως, η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εξαγγείλει μέτρα για την πάταξη της βίας που τα είχε εξαγγείλει και πριν ενάμισι χρόνο και η κυβέρνηση δεν τα είχε εφαρμόσει ποτέ!

ΥΓ1: Ο νόμος Ορφανού, που με το «ιδιώνυμο» θα σταματούσε τη βία στα γήπεδα, καταργήθηκε ως αναποτελεσματικός, αλλά και γιατί την έφερνε σε σύγκρουση με τις ΠΑΕ και τους οργανωμένους παδούς, το 2009 από την ίδια κυβέρνηση που τον θέσπισε: Την κυβέρνηση Καραμανλή!

ΥΓ2: Παρεμπιπτόντως, ο Γιώργος Ορφανός απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης ως «αντάρτης» της ΝΔ! Λίγες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του το κατέλαβε, υπέκυψε σε «γαλάζιες» πιέσεις ή απλώς έλαβε «ανταλλάγματα»; Ούτως ή άλλως τι είναι χειρότερο από τα τρία, δύσκολα να το πούμε!

Β. Σκ.

ieidiseis.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις