Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα της συνάντησης – Προηγούμενες αντιπροσωπείες της δεν είχαν καν φθάσει στη πρωτεύουσα Νιαμέ
Αντιπροσωπεία της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) είχε χθες Σάββατο συνομιλίες στη Νιαμέ με τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, του Αμπντουραμάν Τσιανί, ενώ μπόρεσε επίσης να δει τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου της Νιγηρίας, του Μπόλα Τινούμπου, ο οποίος ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία του περιφερειακού οργανισμού.
Η CEDEAO προσπαθεί να επιλύσει την κρίση με διπλωματικά μέσα, να εξασφαλίσει την αποκατάσταση του πρώην προέδρου Μπαζούμ στην εξουσία. Το γεγονός πως ο ηγέτης του στρατιωτικού καθεστώτος Τσιανί έκανε δεκτή την αντιπροσωπεία της ενδέχεται να υποδεικνύει πως η χούντα δείχνει διάθεση να διαπραγματευθεί, μετά τη νέα απειλή του περιφερειακού οργανισμού να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να αναιρέσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, να εξασφαλίσει την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Προχθές Παρασκευή, διεμήνυσε πως έχει υπάρξει συμφωνία για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση.
Προηγούμενες αντιπροσωπείες της δεν είχαν καν φθάσει στη Νιαμέ, όμως χθες τους αντιπροσώπους της CEDEAO υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Νιαμέ ο διορισμένος από το στρατιωτικό καθεστώς πρωθυπουργός, ο Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν, δήλωσε πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στον περιφερειακό οργανισμό υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής τον Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπακάρ, παλιότερα επικεφαλής του στρατού της Νιγηρίας, καθώς και τον πρόεδρο της Επιτροπής της CEDEAO, τον Όμαρ Τουρέ, κατά την ίδια πηγή.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Νιγηρίας, ο Αμπντουλαζίζ Αμπντουλαζίζ, μεταφόρτωσε στο Twitter φωτογραφία από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον κ. Μπαζούμ, διευκρινίζοντας πως έγινε μετά τις συνομιλίες με τον αρχηγό της χούντας στρατηγό Τσιανί. Δεν αποκάλυψε αν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα στις συνομιλίες. Η χούντα επίσης δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις συνομιλίες με τον οργανισμό.
Όμως, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες βράδυ, ο στρατηγός Τσιανί είπε πως ούτε η χούντα, ούτε ο λαός του Νίγηρα «θέλουν πόλεμο» και διαβεβαίωσε πως το καθεστώς «παραμένει ανοικτό στον διάλογο».
Ωστόσο προειδοποίησε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αμυνθούν αν χρειαστεί. «Αν γίνει επίθεση εναντίον μας, δεν θα είναι υγιεινός περίπατος όπως πιστεύουν ορισμένοι», διεμήνυσε. Ταυτόχρονα, καταδίκασε ξανά τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις του οργανισμού.
«Φιλοδοξία μας δεν είναι η κατάσχεση της εξουσίας», διαβεβαίωσε παράλληλα ο στρατηγός προσθέτοντας πως η «μετάβαση» δεν θα υπερβεί «τα τρία χρόνια».
Ο Νίγηρας χαρακτηρίζεται χώρα στρατηγικής σημασίας τόσο για τις περιφερειακές όσο και για τις παγκόσμιες δυνάμεις, όχι μόνο λόγω των κοιτασμάτων ουρανίου και πετρελαίου που διαθέτει, αλλά και επειδή αποτελεί πλέον βασικό κόμβο του αγώνα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος στο Σαχέλ.
ΑΠΕ – ΜΠΕ-protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις