Πως ερμηνεύουν στην Κουμουνδούρου την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης που ενώ αρνιόταν την κοινοβουλευτική συζήτηση τώρα δηλώνει πως θα γίνει με πρωτοβουλία της
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί ως απολογούμενος στην Βουλή για την εικόνα του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και όχι ως τιμητής των εξελίξεων. Το πνεύμα αυτό φαίνεται πως διαπνέει τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως «επισπεύδουσα» μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης που θα αποτιμήσει τα αίτια για την τραγική κατάσταση που βιώνει για μία ακόμη χρονιά η χώρα στα πύρινα μέτωπα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η χθεσινοβραδυνή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στην οποία ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή για τις πυρκαγιές, συνιστά ένα ψέμα. Με επικοινωνιακό στόχο να εμφανίσει τον πρωθυπουργό να είναι αυτός που παίρνει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει την εθνική αντιπροσωπεία ενώ στην πραγματικότητα σύρεται σε έναν τέτοιο κοινοβουλευτικό διάλογο από τις εξελίξεις αλλά και τις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, σχολίασε την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου λέγοντας πως «το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης σύρεται πίσω από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εδώ και έναν ολόκληρο μήνα για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αίτημα που επανέλαβε και σήμερα, για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης είναι «πρωτοβουλία Μητσοτάκη».Η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη εδώ και τέσσερις ημέρες, συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, αλλά την κυβέρνηση την ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάρρευσης του δήθεν επιτελικού κράτους».
Στην Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που έχει απαιτήσει την έλευση του πρωθυπουργού στην Βουλή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Ήδη άλλωστε από χθες έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει σχετική πρόταση μετά από την συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενώ το θέμα έθεσε από την Δευτέρα ο πρόεδρος της Κ.Ο, Σωκράτης Φάμελλος. Μνημονεύουν μάλιστα πως το αίτημα να συζητηθεί το θέμα των πυρκαγιών στην Βουλή έχει τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον για τις πυρκαγιές του Αυγούστου αλλά και για τις καταστροφικές φωτιές του Ιουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ -όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί για πολλοστή φορά να υπάρξει προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής- επισημάνθηκε «η ανεπάρκεια και η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές έχει ως αποτέλεσμα η χώρα, από άκρη σε άκρη, να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες συνθήκες που επιβάλλουν την άμεση συστράτευση των δυνάμεων και την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού» όπως και η «ανάγκη ενίσχυσης της πολιτείας απέναντι στην οξύτητα της κλιματικής κρίσης και στην πρόληψη των μέγα πυρκαγιών». Ειδικά μάλιστα για την κοινοβουλευτική συζήτηση τονίστηκε πως αυτή πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατό» και να έχει ως αντικείμενο «την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».
Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε άλλωστε εκτενώς και ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» επισήμανε πως «υπάρχει σοβαρή έλλειψη στελέχωσης και των δασαρχείων και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά και παλαιωμένος εξοπλισμός. Δεν μπορεί τα νεότερα πυροσβεστικά οχήματα στη Ρόδο να είναι 15ετίας. Και δεν μπορεί να μην υπάρχει στελέχωση στην πολιτική προστασία, όπως μας ενημέρωσε και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και ο δήμος Ρόδου. Οι 3.600 κενές θέσεις στην πυροσβεστική είναι ένα τεράστιο νούμερο. Ο κύριος Κικίλιας έφτασε κατόπιν εορτής, μετά το τραγικό δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, να ανακοινώσει 500 προσλήψεις. Πέρα από τον επικοινωνιακό και άκαιρο χαρακτήρα της ανακοίνωσης, ο αριθμός αυτός είναι και απολύτως αναντίστοιχος με τις ανάγκες, ιδιαίτερα όταν έχουμε τουλάχιστον δυόμισι χιλιάδες εκπαιδευμένους καταρτισμένους και μάχιμους εποχικούς δασοπυροσβέστες, οι οποίοι θα απολυθούν τον Οκτώβριο. Όταν το Υπουργείο κλιματικής κρίσης που συντονίζει την πολιτική προστασία δεν έχει οργανόγραμμα μετά από δύο (2) χρόνια, το Υπουργείο που συστάθηκε για να καλύψει τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες στις μεγάλες πυρκαγιές της Ευβοίας, της Πελοποννήσου και της Ανατολικής Αττικής το 2021, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους».
Αίσθηση μάλιστα έκανε και η επισήμανσή του ότι κυβέρνηση απεργάζεται μέτρα ιδιωτικοποίησης της Πολιτικής Προστασίας. Όπως είπε «ο κύριος Σκυλακάκης έχει ήδη μιλήσει για αξιοποίηση «ιδιωτών» στην αποκατάσταση-αναγέννηση των δασών. Είναι πολύ μεγάλο λάθος να δοθούν οι δασικές εκτάσεις σε ιδιωτική διαχείριση. Έχουμε ακούσει επίσης κατά καιρούς από κυβερνητικά χείλη και για ΣΔΙΤ Πολιτικής προστασίας ή ΣΔΙΤ έργων προστασίας από καταστροφές. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη, διότι φαίνεται πλέον σε όλη την Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια, ότι μόνο μια ισχυρή πολιτεία μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα καινούργια, μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, τις μεγάλες νέες αβεβαιότητες που έχουμε μπροστά μας».
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις