Καταδικάστηκε χθες στο αυτόφωρο 44χρονος Βολιώτης, χρήστης ουσιών, για ενδοοικογενειακή απειλή σε βάρος του πατέρα του και την αδερφής του, καθώς το βράδυ της Τετάρτης 22/8 πήγε από το πατρικό του σπίτι στις Αλυκές, έκανε φασαρία και εκτόξευσε απειλές σε βάρος τους, ενώ στο σπίτι βρισκόταν και η ανήλικη ανιψιά του.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγγενών του, ο 44χρονος, αφού το ίδιο πρωί είχε προκαλέσει μικροεπεισόδιο στον χώρο εργασίας της αδερφής του ζητώντας της χρήματα, ήρθε τα μεσάνυχτα στο πατρικό τους σπίτι, όπου διαμένει η ίδια και ο πατέρας τους.
Η οικογένεια αντιλήφθηκε την παρουσία του όταν λόγω θορύβου βγήκαν στην αυλή και είδαν τον κατηγορούμενο να προσπαθεί να φύγει με την μηχανή του πατέρα του. Ο ίδιος στην συνέχεια απαιτούσε να μπει στο σπίτι, με τους δύο συγγενείς του να τον εμποδίζουν καθώς μέσα βρισκόταν και η ανήλικη ανιψιά του, η οποία είχε φοβηθεί από τις φωνές.

Ο 44χρονος εξοργισμένος από την άρνησή τους, τους «έλουσε» με απειλές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα τους «κάψει τα σπίτια» και «κάτσε καλά μην σε βαρέσω» στον πατέρα του, ενώ στην αδερφή του απευθύνθηκε με λόγια πιο σκωπτικά: «είσαι ένα κοριτσάκι, πρόσεχε κάτι σε περιμένει». με την ίδια να καταθέτει στο δικαστήριο πως δεν ξέρει τι μπορεί να εννοούσε, αλλά τρόμαξε γιατί πλέον ο αδερφός της «έχει μπλέξει με περίεργες παρέες».

Ο άνδρας είναι χρόνια τοξικοεξαρτημένος και παρά τις προσπάθειες του ίδιου και της οικογένειάς του για αποτοξίνωση, αλλά και την καθημερινή υποστήριξη που του προσφέρουν με φαγητό και στέγη, έχει ξανακυλήσει, με αποτέλεσμα η ζωή του και των συγγενών του να είναι Γολγοθάς.
Όπως εξήγησε η αδερφή του χθες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, ο 44χρονος δεν σταματά να ζητάει χρήματα από όλη την οικογένεια, προκαλώντας φασαρία συχνά, παρά το γεγονός πως οι ίδιοι έχουν φροντίσει να είναι καλυμμένες οι βασικές του ανάγκες. Ο πατέρας και οι αδερφές του εξασφαλίζουν καθημερινά το φαγητό του, ενώ ο ίδιος ζει μόνος σε διαμέρισμα που του έχει παραχωρήσει ο πατέρας τους στον Άνω Βόλο και παίρνει ένα μικρό επίδομα για λόγους υγείας.

Η οικογένεια έχει κάνει πολλές προσπάθειες να τον βοηθήσει να απεξαρτηθεί, με τον 44χρονο να έχει ενταχθεί στο κλειστό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στην Λάρισα δύο φορές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η ίδια συμπλήρωσε χθες στην ακροαματική διαδικασία πως η συμπεριφορά του αδερφού της έχει βγει πλέον εκτός ελέγχου, ενώ ο ίδιος έρχεται σχεδόν καθημερινά στον χώρο εργασίας της απαιτώντας λεφτά, μπροστά στον εργοδότη της αλλά και στους πελάτες, και δεν φεύγει ωσότου το καταφέρει, προκαλώντας φασαρία. Αλλά η οικογένειά του δεν είναι οι μόνοι από τους οποίους ζητά χρήματα, καθώς απευθύνεται σε όποιον βρεθεί μπροστά του, ακόμη και στον πάτερ της τοπικής ενορίας.

Ανάλογη ήταν και η κατάθεση του πατέρα της οικογένειας, ο οποίος κατέληξε απογοητευμένος πως ο 44χρονος γιος του «Είναι εξαρτημένος χρόνια και τώρα είναι και επικίνδυνος… δεν κάνει μια προσπάθεια για τον εαυτό του…»
Ο ίδιος ο 44χρονος στην απολογία του παραδέχθηκε τις απειλές, αν και, όπως είπε δεν τις εννοούσε και ποτέ δεν θα τις έλεγε σοβαρά. Αντίθετα, αρνήθηκε πως ζητά χρήματα, λέγοντας πως εργάζεται από 13 ετών και τώρα συντηρείται με ένα χαμηλό επίδομα λόγω προβλήματος υγείας. Ισχυρίστηκε επίσης πως συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ αν και περιστασιακά κάνει χρήση βαρβιτουρικών, διότι, όπως είπε, έχει διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή.

Η εισαγγελέας της έδρας του τόνισε πως είναι η τρίτη φορά που περνά από αυτόφωρο μέσα σε ένα μήνα, με τις προηγούμενες να αφορούν καταδίωξη και κατοχή ναρκωτικών, ενώ αν δεν αποφασίσει να αλλάξει την πορεία της ζωής του θα καταλήξει στην φυλακή.
«Πρέπει να βοηθήσετε τον εαυτό σας, να ακολουθήσετε το πρόγραμμα απεξάρτησης κι να το τηρείτε. Να είστε ευγνώμων για φαγητό και στέγη που σας παρέχει η οικογένειά σας, γιατί άλλοι άνθρωποι δεν τα έχουν ούτε αυτά. Να τους ευχαριστείτε για την βοήθεια που σας προσφέρουν» είπε η ίδια, με τον κατηγορούμενο να απαντά πως «Η σωστή επικοινωνία είναι για μένα η βοήθεια», απάντηση που καταδεικνύει το πολυσχιδές του ζητήματος της εξάρτησης, αν και παραδέχθηκε το δίκαιο στα λόγια της εισαγγελέως.
Σε αυτό το σημείο η τελευταία πρότεινε στους εμπλεκόμενους την λύση της ποινικής διαμεσολάβησης, κατά την οποία η υπόθεση μπαίνει προσωρινά στο αρχείο, και ο 44χρονος θα υποχρεούταν να παρακολουθήσει πρόγραμμα ψυχικής βοήθειας για βίαιη συμπεριφορά υπό την αρωγή κοινωνικού λειτουργού.
Αν και ο κατηγορούμενος και η αδερφή του δέχθηκαν την λύση αυτή, ο πατέρας στάθηκε αντίθετος, με το δικαστήριο να διακόπτεται για να επανέλθει με την σύμφωνη αυτή τη φορά γνώμη πατέρα και κόρης πως τελικώς επιθυμούν την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 44χρονο για τις δύο πράξεις της απειλής, και του επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 8 μηνών, από την οποία διέταξε έκτιση μέρους τριών μηνών με την υπόλοιπη να αναστέλλεται.
Ωστόσο, ο κατηγορούμενος απέφυγε προς το παρόν την φυλάκιση καθώς του δόθηκε δικαίωμα έφεσης με αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους να μην προσεγγίζει τον πατέρα και την αδερφή του σε απόσταση μικρότερη των πενήντα μέτρων και να μην επικοινωνεί μαζί τους με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ απαγορεύθηκε να προσεγγίζει και το σπίτι του πατέρα του.
«Ή θα λέτε ευχαριστώ στους συγγενείς σας ή δεν θα τους πλησιάζετε, διαφορετικά θα βρεθείτε στο αυτόφωρο» ξεκαθάρισε η εισαγγελέας.

thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις