Στο εκτενές ρεπορτάζ γίνεται αναφορά σε φωτιές σε Πάρνηθα και Αλεξανδρούπολη και στην «κράτηση» μεταναστών από πολίτες

 

Ρεζίλι για ακόμη μια φορά σε ολόκληρο τον κόσμο έγινε η Ελλάδα με αφορμή τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται τα τελευταία 24ωρα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Σε εκτενές άρθρο τους οι New York Times με τίτλο «Η Ελλάδα μάχεται με τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί» αναφέρουν ότι η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο ήταν ανεπαρκής!

«Η Ελλάδα μάχεται τακτικά με μεγάλες δασικές πυρκαγιές που γίνονται θανατηφόρες. Τα ζεστά, ξηρά, θυελλώδη καλοκαίρια σε συνδυασμό με ιθαγενή πευκοδάση και εύφλεκτα χαμόκλαδα δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για τις φλόγες να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου» γράφουν οι NYT.

 

Και προσθέτουν:

«Ωστόσο, τα μέτρα προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο, όπως η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και ο καθαρισμός των ξερών χόρτων, είναι ανεπαρκή. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά τον κίνδυνο και δεν επένδυσε ελάχιστα σε εξοπλισμό πυρόσβεσης και εκπαίδευση».

Το έγκριτο μέσο αναφέρει πως τις τελευταίες πέντε μέρες έχουν ξεσπάσει περισσότερες από 350 πυρκαγιές ενώ κάνει μια μεγάλη αναφορά σε αυτές στην Πάρνηθα και την Αλεξανδρούπολη αλλά και στην «σύλληψη» των μεταναστών στον Έβρο από πολίτες.

«Οι επιστήμονες λένε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες θα γίνουν θερμότερες και ξηρότερες ταχύτερα από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή. Αυτό το καλοκαίρι ήταν μια κλεφτή ματιά στο μέλλον, το οποίο έρχεται γρήγορα.

 

Την Τρίτη, τα πτώματα 18 ανθρώπων, ανάμεσά τους δύο παιδιά, εντοπίστηκαν σε δάσος στην περιοχή του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι αρχές είπαν ότι πίστευαν ότι οι νεκροί ήταν μετανάστες που τους κατάπιε η πύρινη λαίλαπα, ενώ προειδοποίησαν ότι η ταυτοποίησή τους θα ήταν δύσκολη.

Λίγο βόρεια της Αθήνας, οι αρχές διέταξαν την εκκένωση του οικισμού της Αγίας Παρασκευής, κοντά στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, που περιλαμβάνει ένα μοναστήρι και 50 κατοίκους γηροκομείων. Ο καταυλισμός μεταναστών της Αμυγδαλέζας εκκενώθηκε επίσης προληπτικά.

Παρά τις αναβαθμίσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, πρέπει να γίνουν “σημαντικά βήματα” για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στην “ακραία κατάσταση” που υποκινείται από την κλιματική αλλαγή, είπε ο Βασίλης Κικίλιας, επικαλούμενος καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαβάη και στον Καναδά ως άλλα παραδείγματα της παγκόσμιας πρόκλησης.

Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στον Έβρο διέταξε την Τετάρτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να κρύβεται εγκληματική οργάνωση εμπρηστών.

Το δικαστήριο διερεύνησε επίσης την κράτηση 13 μεταναστών από τρεις άνδρες που τους κατηγόρησαν για τις πυρκαγιές και τους έσπρωξαν σε ένα τρέιλερ χωρίς παράθυρο, μεταδίδοντας ζωντανά την “επαγρύπνησή” τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

 

Για την Πάρνηθα οι NYT σημειώνουν ότι «προσφέρει μια ανάπαυλα από τα κύματα καύσωνα σε μια ολοένα θερμότερη πόλη με λίγους χώρους πρασίνου και το εθνικό πάρκο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψύξη της πόλης. Μεγάλο μέρος του βουνού καταστράφηκε από μια σειρά από πυρκαγιές το 2007, όταν πυρκαγιές σκότωσαν επίσης πολλούς ανθρώπους στη νότια περιοχή της Πελοποννήσου της Ελλάδας».

Τέλος, το άρθρο «κλείνει» με την μαρτυρία ενός ηλικιωμένου από το χωριό Κίρκη του Έβρου ο οποίος έχασε το σπίτι του από τη φωτιά.

«Μεγάλωσα σε αυτό το σπίτι», φώναξε ο 83χρονος Ιωάννης Κάλτσος.

«Στο δρόμο εδώ, είδα ό,τι έχει απομείνει από το δάσος μας. Ήταν το πιο όμορφο μέρος», πρόσθεσε. «Η καρδιά μου έσπασε».

Και με την καταστροφή που υπέστη ένας αγρότης της περιοχής ο οποίος αγωνίστηκε να σώσει τα ζώα του από τον πύρινο όλεθρο αλλά δεν τα κατάφερε, παρά την βοήθεια από την Πυροσβεστική.

 

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις