Υποστήριξε ότι, με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες, η χώρα μας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο καμένων στρεμμάτων, κάτι που όμως έχει ήδη συμβεί από τον Ιούλιο

Η χώρα μας βιώνει το χειρότερο καλοκαίρι από το 2007 με τις πυρκαγιές. Χθες το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραφε επίσημα ότι αυτήν τη χρονιά έχουν καεί στην χώρα μας 1.440.000 στρέμματα έως τώρα!

  • του Βασίλη Γαλούπη

Πάνω κι από τα 1.300.000 του 2021, που ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση μέχρι να έρθει το «μαύρο» φετινό καλοκαίρι.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, όταν υπήρχαν οι άλλες μεγάλες πυρκαγιές, όπως της Ρόδου, είχαν καεί 527.000 στρέμματα, πάντα σύμφωνα με το έγκυρο EFFIS της Ε.Ε. Μέσα στον Αύγουστο οι καμένες εκτάσεις τριπλασιάστηκαν! Κι ακόμα οι φωτιές κατακαίνε δάση σε τόσες περιοχές. Ο μακάβριος «λογαριασμός» δεν έχει κλείσει ακόμα.

Η κυβέρνηση χθες επιχείρησε να δώσει μια άλλη εικόνα. Παραπλανητική, στα όρια των fake news, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών της. Οτι, δήθεν, βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ότι φέτος χτυπούν τη χώρα μας περισσότερες φωτιές από κάθε άλλη χρονιά, ότι είμαστε λίγο πάνω από τον μέσο όρο στις καμένες εκτάσεις.

Η πιο τραγική παρουσία στο τραπέζι των ομιλητών στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήταν αυτή του δασολόγου και γενικού διευθυντή Δασών του υπουργείου Ενέργειας Ευάγγελου Γκουντούφα. Καθήμενος στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια παρέθεσε στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τι είπε ο Γκουντούφας: «Είναι δεδομένο ότι, με βάση τις συνθήκες που έχουμε, θα ξεπεράσουμε τον μέσο όρο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

Ποια είναι η αλήθεια: Όμως, ο μέσος όρος έχει ξεπεραστεί από τον… Ιούλιο ήδη. Ο μέσος όρος των καμένων δασών στην Ελλάδα είναι 434.000 στρέμματα ετησίως. Το εξεταζόμενο διάστημα από το EFFIS είναι από το 2006 έως 2022. Μέχρι το τέλος Ιουλίου είχαν καεί 527.000 στρέμματα. Τώρα πια δεν μιλάμε για κάποια ελαφριά άνοδο, όπως τεχνηέντως υπονοεί με τον τρόπο που εκφράστηκε ο Γκουντούφας. Εδώ μιλάμε για σχεδόν τετραπλασιασμό του μέσου όρου, με 1.440.000 στρέμματα! Και είναι αδύνατον ένας δασολόγος σε τέτοιο υπεύθυνο «πολιτικό» πόστο να μη γνωρίζει τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με καθημερινές ενημερώσεις.

Τι είπε ο Γκουντούφας στη συνέχεια: «Όμως, θα πρέπει αυτό (σ.σ.: δηλαδή η άνοδος από τον μέσο όρο μας) να συγκριθεί και με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες που έχουν ακριβώς τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή και την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, που κινούνται σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές τους, ακριβώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνει η Μεσόγειος».

Ποια είναι η αλήθεια: Τα συμπεράσματα που εξάγονται από την αντιπαραβολή με άλλες χώρες που έκανε ο ομιλητής στη συνέντευξη Τύπου του Κικίλια είναι από διαστρεβλωτικά έως και αναληθή.

Ο μέσος όρος της Ιταλίας είναι 542.000 καμένα στρέμματα ετησίως και φέτος είναι στα 600.000. Η γειτονική χώρα είναι ελάχιστα πάνω από τα «κυβικά» της όσον αφορά τις φετινές πυρκαγιές. Και σε καμία περίπτωση σε «πολύ μεγαλύτερα επίπεδα».

Ο μέσος όρος της Ισπανίας είναι 810.000 κατεστραμμένα στρέμματα ετησίως και φέτος είναι στα 818.000. Ακριβώς στον μέσο όρο της, δηλαδή.

Και ο μέσος όρος της Πορτογαλίας είναι 972.000 στρέμματα, ενώ φέτος έχουν καεί μόνο 258.000, δηλαδή στο 25% απ’ όσα καίγονται συνήθως.

Όλα αυτά φαίνονταν ξεκάθαρα χθες στα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών για τα δάση υπό την επιστασία της Ε.Ε. Ο γενικός διευθυντής Δασών του υπουργείου Ενέργειας από πού άντλησε τα… στοιχεία ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα, εκθέτοντας και τον Κικίλια με τις ανακρίβειές του;

Στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία δεν έχουν ξεφύγει από τον μέσο όρο τους. Η δε Πορτογαλία είναι πολύ κάτω απ’ ό,τι συνήθως. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο της και κάνει αρνητικό ρεκόρ 16ετίας! Με τις φωτιές να είναι ακόμα σε εξέλιξη. Ακόμα και σε απόλυτους αριθμούς, έχουν καεί τα περισσότερα στρέμματα από κάθε άλλη χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής!

Το αφήγημα περί κάποιας έκτακτης κλιματικής κρίσης, που επικαλέστηκαν όλοι οι συνομιλητές, καταρρίπτεται από τα στοιχεία δίχως δεύτερη κουβέντα. Καμία από τις προαναφερόμενες χώρες δεν αντιμετωπίζει συνθήκες έκτακτης κλιματικής κρίσης και γι’ αυτό δεν έχει αυξημένες καταστροφές από δασικές πυρκαγιές. Μόνο την Ελλάδα «χτυπά» το περιβαλλοντικό φαινόμενο;

Ακόμα και η Κύπρος, που φέτος ταλαιπωρήθηκε από τις φωτιές, έχει μέσο όρο 17.000 καμένων στρεμμάτων ετησίως, όταν φέτος μετρά απώλειες 11.000 στρεμμάτων έως τώρα.

Όσα ειπώθηκαν χθες στη συνέντευξη Τύπου μπορεί να τα «καταπιούν» όσοι δεν είχαν τον χρόνο ή την πρόσβαση να ρίξουν μια ματιά στην επίσημη βάση δεδομένων της Ε.Ε. Και ίσως εκεί να πόνταρε το χθεσινό πάνελ, προκειμένου να μεταφέρει μια ψεύτικη εικόνα για όσα συμβαίνουν αυτό το καλοκαίρι.

Είναι θλιβερό να αλλοιώνονται ακόμα και οι «ψυχροί» αριθμοί για να καταφέρνουν οι πολιτικές ηγεσίες και οι κάθε λογής προϊστάμενοι που παριστάνουν τους αβανταδόρους των πολιτικών να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.

Βιογραφικό

Έλκει την καταγωγή του από τα Μετέωρα και σπούδασε δασολόγος. Είναι προϊστάμενος του Τμήματος Δασοπροστασίας και Αγροτικής Ασφάλειας της Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του υπουργείου Ενέργειας. Η υπηρεσία του είναι υπεύθυνη κυρίως για την πρόληψη και την αποκατάσταση όλων των κατεστραμμένων περιοχών, ενώ από το 2019 συνδράμει στην Πυροσβεστική και σε επίπεδο συντονιστικού κέντρου.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις