Καθυστερήσεις μέχρι την Παρασκευή – Χιλιάδες ταξιδιώτες εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια
Μέχρι την Παρασκευή θα υπάρξουν καθυστερήσεις πτήσεων, όπως επισημαίνουν τα βρετανικά ΜΜΕ επικαλούμενα τους αρμόδιους βρετανικούς φορείς δίνοντας μία γεύση στους ταξιδιώτες γι’ αυτό που αναμένεται να κληθούν να αντιμετωπίσουν τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να φθάσουν στον προορισμό τους. Την ίδια ώρα, πηγές στους «Times» του Λονδίνου αναφέρουν ότι το τεχνικό πρόβλημα που παρέλυσε τον εναέριο χώρο της Βρετανίας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και σε άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης μπορεί να οφείλεται σε μία «γκάφα» γαλλικής αεροπορικής εταιρείας. Η τεχνική βλάβη δηλαδή ενδέχεται να σχετίζεται μ΄ένα προβληματικό σχέδιο πτήσης που είχε καταχωρηθεί από γαλλική αεροπορική εταιρεία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», Bρετανοί αξιωματούχοι ερευνούν αν ένα και μόνο προβληματικό καταχωρημένο σχέδιο πτήσης γαλλικής αεροπορικής εταιρείας, που δεν κατονομάζεται, ευθύνεται για την κατάρρευση του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία,η οποία είχε ως αποτέλεσμα ευρωπαικό χάος στους αιθέρες προκαλώντας το μεγαλύτερο εναέριο μπλακάουτ της τελευταίας δεκαετίας.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η αναστάτωση θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η επτάωρη «αποτυχία του δικτύου» που άφησε χιλιάδες ταξιδιώτες εγκλωβισμένους στα αεροδρόμια – με τους περισσότερους να κοιμούνται στο πάτωμα και άλλοι στα καθηλωμένα στο έδαφος αεροπλάνα, «αποκαταστάθηκε» χθες το απόγευμα .Οι ταξιδιώτες εμφανώς εξαντλημένοι, εκφράζουν την οργή τους γι’ αυτό που συνέβη και τους ανέτρεψε το πρόγραμμα των διακοπών τους.
Σχεδόν 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν ενώ αρκετές ακόμη καθυστέρησαν αφού η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας (NATS) δήλωσε ότι αντιμετώπισε «τεχνικά προβλήματα». Το εναέριο χάος σημειώθηκε σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες του έτους, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες επρόκειτο να απογειωθούν ή να προσγειωθούν σε αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όλα ξεκίνησαν από χθες το μεσημέρι, όταν το σύστημα ρύθμισης της εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία «έπεσε» λόγω τεχνικού προβλήματος για τέσσερις ώρες, με αποτέλεσμα ο χειρισμός των πτήσεων να γίνεται χειροκίνητα στα αεροδρόμια και να επικρατεί πανικός εν μέσω τουριστικής περιόδου. Χιλιάδες Βρετανοί ξέμειναν στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης, καθώς χθες ήταν ημέρα αργίας για τη χώρα και έτσι πολλοί ήταν αυτοί που παρέτειναν τις διακοπές τους για άλλο ένα 24ωρο.
Αμέσως μετά, υπήρξε αντίστοιχο πρόβλημα και στην Ιταλία.
Τελικά επηρεάστηκαν περισσότερες από 500 πτήσεις από και προς τη Βρετανία, όπως και περισσότερες από 150 στον εναέριο χώρο της Ιταλίας, με τις περισσότερες από αυτές να καθυστερούν έως και 12 ώρες για να απογειωθούν ή τελικά να ακυρώνονται. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», χθες το απόγευμα, η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας «NATS» της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε και αποκαταστάθηκε, ενώ τόνισε ότι θα γίνουν «πολύ διεξοδικές» έρευνες, επειδή υπήρξαν πληροφορίες ότι έγινε μέχρι και επίθεση από χάκερ. Τελικά οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας (NATS).
Όσον αφορά την Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 85 πτήσεις επηρεάστηκαν από και προς τη χώρα μας, καθώς οι Βρετανοί τουρίστες έφευγαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γυρίσουν στη χώρα και οι Έλληνες που βρίσκονταν στο εξωτερικό για πολλές ώρες.
Σημαντικές καθυστερήσεις στις πτήσεις αναμένονται και σήμερα Τρίτη με τις αρμόδιες αρχές στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βρετανίας, Χίθροου στο Λονδίνο, να συνιστούν στους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την αεροπορική εταιρεία που ταξιδεύουν, προτού κάνουν check in, επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες του αναμένονται να είναι «προβληματικές».
Την ίδια ώρα, άλλα δύο αεροδρόμια στη βρετανική πρωτεύουσα, το Γκάτγουικ και στο Στάνστεντ, ανακοίνωσαν ότι σήμερα αναμένουν να έχει βελτιωθεί η κατάσταση δίχως όμως να αποκλείουν καθυστερήσεις πτήσεων.
Το τεχνικό πρόβλημα έχει επηρεάσει κυρίως τις αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσά τους οι «Jet 2», «British Airways», «Wizz Air» και «Ryanair». Η ανακοίνωση της βρετανικής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για το τεχνικό πρόβλημα που προκάλεσε κομφούζιο στους αιθέρες «Εντοπίσαμε και αποκαταστήσαμε το τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε το σύστημα προγραμματισμού πτήσεων σήμερα το πρωί. Συνεργαζόμαστε τώρα στενά με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για να διαχειριστούμε τις πτήσεις που επηρεάστηκαν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος καθώς θα επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία. Το πρόβλημα με τον προγραμματισμό πτήσεων επηρέασε την ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια πτήσεων έπρεπε να επεξεργάζονται χειροκίνητα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο όγκο, εξ ου και η απαίτηση για περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας.
Προτεραιότητά μας είναι πάντα να διασφαλίζουμε ότι κάθε πτήση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ασφαλής και λυπούμαστε ειλικρινά για την αναστάτωση που προκαλεί αυτό. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία για πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την πτήση σας». Το τεχνικό πρόβλημα μπορεί να διορθώθηκε, τουλάχιστον σε ότι αφορά στη λειτουργία του, αλλά το πρόβλημα για τους επιβάτες παραμένει.
Οι χθεσινές καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων υπόσχονται αρνητικά αποτελέσματα για τις επόμενες μέρες, με τους επιβάτες να λένε στο BBC ότι ενδέχεται να μην μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους να φτάσουν στους προορισμούς τους, οδικώς ή σιδηροδρομικώς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Μαρκ Χάρπερ δήλωσε χθες ότι οι πτήσεις εξακολουθούν δυστυχώς να επηρεάζονται», θέτοντας αμφιβολίες για τα ταξιδιωτικά σχέδια της υπόλοιπης εβδομάδας. Ο ειδικός στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας Doug Maclean, ο οποίος έχει σχεδόν 40 χρόνια εμπειρίας, μίλησε στο BBC για το τι πήγε στραβά.
«Το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων πτήσης είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για την εκτέλεση του όγκου της εναέριας κυκλοφορίας που διέρχεται από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης. «Όταν ένα αεροπλάνο έρχεται από το Μιλάνο για το Λονδίνο, ας πούμε, όλα τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας θα λάβουν το σχέδιο πτήσης από το αεροπλάνο. Καθώς μεταφέρεται στον αέρα, θα ενημερώνεται καθ’ οδόν. Όταν χαλάσει, πρέπει να βάλεις τις λεπτομέρειες σε κάθε πτήση με το χέρι. Έχει γίνει πλέον ένα αρκετά σπάνιο γεγονός».
Από την πλευρά της, η Βritish Airways είπε ότι υπήρξαν «σημαντικές και αναπόφευκτες καθυστερήσεις και ακυρώσεις» και ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε. Έχει συμβουλεύσει τους πελάτες που ταξίδευαν με πτήσεις μικρών αποστάσεων να ελέγξουν ότι η πτήση τους θα πραγματοποιηθεί προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις