Εκτός της συμφωνίας Μητσοτάκη – Ζελένσκι για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16, πιθανώς στο κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα -του οποίου το ντηλ της αναβάθμισής του μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έχει καταγγελθεί ως εξαιρετικά «φουσκωμένο»- όργιο πληροφοριών και φημών φέρει τον Ελληνα πρωθυπουργό να συζητά και άλλες «διευκολύνσεις» προς τον Ουκρανό πρόεδρο. Σε αυτή την «κρυφή ατζέντα» φέρεται να περιλαμβάνονται αποστολές οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Ελλάδα, όπως αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής κατασκευής τα οποία γνωρίζουν να χειρίζονται οι Ουκρανοί, σε αντίθεση με τα δυτικά, αλλά και άρματα μάχης.
Η «κρυφή ατζέντα» και ο αφοπλισμός των νησιών
Το πρόβλημα είναι ότι τόσο τα αντιαεροπορικά συστήματα, όσο και τα παλαιότερου τύπου τανκς, Leopard 1, αποτελούν συστατικό κομμάτι της άμυνας των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο. Ως γνωστόν, προηγούμενες αποστολές παλιών οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία, έγιναν κατόπιν απόσυρσής τους από τα νησιά.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι θα αντικατασταθούν με άλλα αντίστοιχα και ισάριθμα, αυτό δεν έγινε. Τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder, που έδωσε η Γερμανία στην Ελλάδα και λιγότερα από τα υπεσχεθέντα ήταν, διότι αριθμός τους αποφασίστηκε να δοθεί στην Ουκρανία, και δεν πήγαν στα νησιά.
Αναπτύχθηκαν ειδικότερα στον Έβρο. Κάτι που πάντως κρίνεται αναγκαίο. Ωστόσο, στα νησιά εστάλησαν άλλα μέσα που έχουν χαρακτηριστεί «κινούμενα κονσερβοκούτια» και ουδεμία σχέση έχουν με τα Marder που αρχικώς υποσχόταν η κυβέρνηση ότι θα σταλούν. Στα νησιά, ειδικότερα, εστάλησαν M113 και μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα M1117 που έδωσαν οι Αμερικανοί, προκειμένου να αντικατασταθούν τα παλιά ρωσικά, BMP-1, που εστάλησαν στην Ουκρανία.
Τώρα, λοιπόν, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να συζητά με το Κίεβο την αποστολή εκατό Leopard 1, τα οποία, αν και παλαιός τύπος, είναι κρίσιμης σημασίας για την άμυνα των ελληνικών νησιών.
Ελληνοτουρκικός «διάλογος»
Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία ζητάει μετ’ επιτάσεως την «αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών, ενώ με αφορμή την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, επανειλημμένως έχει καταγγελθεί ότι η Ελλάδα υφίσταται πιέσεις από «συμμάχους» της για τον «αφοπλισμό» των νησιών του Αιγαίου ειδικά από ορισμένα βαρέα όπλα. Πόσο μάλλον, για να αρχίσει ο περιβόητος «διάλογος» Ελλάδας – Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι στις 5 Σεπτεμβρίου μεταβαίνει στην Τουρκία, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο νέων υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, που γίνεται μέσα στο «θετικό κλίμα», όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, που έχουν καλλιεργήσει με τις δηλώσεις τους οι Γεραπετρίτης και Φιντάν.
Τα ιταλικά Leopard
Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2023, όταν είχε ερωτηθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντούσε πως ναι μεν η Ελλάδα δεν θα δώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης τύπου «Leopard 2», αλλά δεν διευκρίνιζε εάν θα δώσει «Leopard 1».
Ωστόσο, ήδη από τους πρώτους μήνες του 2023 πληροφορίες στον ελληνικό και ξένο Τύπο εμφάνιζαν τη Γερμανία να πιέζει την Ελλάδα, προκειμένου να στείλει στην Ουκρανία 100 άρματα μάχης Leopard. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα πλήρωνε και 3,1 δις για αγορές και αναβαθμίσεις γερμανικών τεθωρακισμένων (!).
Τώρα, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζελένσκι, επανακάμπτουν οι πληροφορίες περί «γερμανικής πρότασης προς την Ελλάδα». Την ίδια στιγμή, σε δημοσιεύματα στον ουκρανικό και ελβετικό Τύπο γίνεται λόγος για 95 Leopard 1 που έχει αποσύρει η Ιταλία στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας και είναι «παρκαρισμένα» στη χώρα, ενώ εμφανίστηκαν και σχετικές φωτογραφίες.
Το πρόβλημα είναι ότι τα ιταλικά Leopard δεν είναι επιχειρησιακά, αφού έχουν μείνει καιρό «παρκαρισμένα» και σκουριάζουν, ενώ χρίζουν γενναίας αναβάθμισης, προκειμένου να είναι αξιόμαχα και να δοθούν στην Ουκρανία. Να σημειωθεί, πάντως, πως και τα πιο σύγχρονα, Leopard 2, που δόθηκαν στην Ουκρανία, έχουν υποστεί σοβαρότατες απώλειες από ρωσικά πλήγματα.
Τώρα, λοιπόν, σύμφωνα με έντονη φημολογία, προτείνεται η αποστολή 100 άμεσα λειτουργικών ελληνικών, Leopard 1, και στη συνέχεια, αφού γίνουν λειτουργικά τα ιταλικά, Leopard, να δοθούν στην Ελλάδα.
«Πόλεμος με τη Ρωσία»
Είναι αμφίβολο εάν υπάρχει στρατιωτική ηγεσία στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να δεχτεί το σενάριο της άμεσης αποστολής εκατό Leopard από τα ελληνικά νησιά στην Ουκρανία.
Μια σταδιακή απόσυρση από τα νησιά, υπό την αυστηρότατη προϋπόθεση της άμεσης – ταυτόχρονης αντικατάστασής τους με ιταλικά, τα οποία πάντως θα πρέπει να είναι εκσυγχρονισμένα, και όχι παλιοσίδερα όπως είναι σήμερα, ίσως να είναι συζητήσιμη. Επουδενί, όμως, εκ του πονηρού προχειρότητες και ερασιτεχνισμοί με την άμυνα των νησιών, για να πειστούν οι «σύμμαχοι» ότι η Ελλάδα είναι δεδομένο και «υπάκουο παιδί».
Εκτός των άλλων, τέλος, η Αθήνα επιβάλλεται να ζυγιάσει με μεγάλη προσοχή τις διπλωματικές συνέπειες που θα έχουν κινήσεις, όπως η αποστολή και νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία καθώς και η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, στις σχέσεις της με τη Μόσχα. Πόσο μάλλον, αφού αυτές θα σηματοδοτήσουν την ραγδαία κατάρρευση των όποιων λίγων σχέσεων απέμειναν μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
Εκτός κι’ αν πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, όπως είχε πει η αδελφή του πρωθυπουργού και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, οπότε κάποιοι στο μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να ζωστούν τα φυσεκλίκια και να πάνε … Κριμαία!
antitheto.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις