Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, άγριες σωματικές κακοποιήσεις και εξαντλητικές τιμωρητικές συμπεριφορές σε βάρος ανήλικων παιδιών, που φιλοξενούνταν σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», αποκαλύπτονται μέσα από το κατηγορητήριο -για το σκέλος των πλημμελημάτων- που συντάχθηκε σε βάρος του πατέρα Αντωνίου και επτά πρώην εργαζομένων της Οργάνωσης και το οποίο φέρνει στο φως το enikos.gr.
Ο πατήρ Αντώνιος παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς και με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες, αφού φέρεται πως είτε γνώριζε είτε «υπαγόρευε» τις κακοποιητικές συμπεριφορές από τους συγκατηγορούμενούς του πρώην υπαλλήλους της Οργάνωσης.
Ο ιδρυτής της «Κιβωτού» και επτά ακόμη πρόσωπα παραπέμπονται σε δίκη στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για συνολικά 10 πλημμελημματικές κατηγορίες που φέρονται να τελέστηκαν από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022, σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν σοκ και οργή στην κοινή γνώμη.
Υπενθυμίζεται ότι επειδή ελλόχευε ο κίνδυνος της παραγραφής, το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στα πλημμελήματα διαχωρίστηκε από την δικογραφία που αφορά στην κακουργηματική πράξη της «κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση», η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στην κύρια ανάκριση. Για την κατηγορία αυτή, ο πατήρ Αντώνιος απολογήθηκε στην ανακρίτρια στα τέλη Ιουνίου και αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το σκέλος της οικονομικής διαχείρισης της Οργάνωσης, ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης τριών κακουργηματικών πράξεων.
Το enikos.gr παρουσιάζει το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο πατήρ Αντώνιος σε σχέση με τα πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της «Κιβωτού» παραπέμπεται σε δίκη για τα εξής πλημμελήματα:
1) «βαριά σωματική βλάβη ανήλικων ευρισκόμενων υπό την προστασία του δράστη βάσει πραγματικής κατάστασης και προσώπου που δεν μπορούσε να υπερασπίσει τον εαυτό του, ευρισκόμενου υπό την προστασία του δράστη βάσει πραγματικής κατάστασης και με το οποίο ο δράστης είχε σχέση εργασίας, με την μεθοδευμένη πρόκληση και σε αυτούς σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία τους και ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σ’ αυτούς σοβαρή ψυχική βλάβη, μέσω της παρατεταμένης απομόνωσης αυτών, από κοινού και κατά μόνας, κατά συρροή»,
2) «ηθική αυτουργία κατά συρροή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανήλικου ευρισκόμενου υπό την προστασία του δράστη βάσει πραγματικής κατάστασης, από κοινού, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή»,
3) «ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απλή σωματική βλάβη ανήλικου ευρισκόμενου υπό την προστασία του δράστη βάσει πραγματικής κατάστασης, από κοινού και κατά μόνος, κατά συρροή» και
4) «ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απειλή σε βάρος ανήλικου ευρισκόμενου υπό την προστασία του δράστη βάσει πραγματικής κατάστασης, από κοινού και κατά μόνας».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πατήρ Αντώνιος είτε μόνος του είτε από κοινού ενεργώντας με άλλους εργαζόμενους στην «Κιβωτό», «προξένησε σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας» σε ανήλικα παιδιά που ήταν υπό την προστασία του και με τα οποία είχε σχέση εργασίας, σε δομές της Οργάνωσης στον Βόλο, στην Χίο, στην Καλαμάτα και στην Αθήνα.
Η εξαντλητική εργασία και η απομόνωση «για λόγους σωφρονισμού» – Ανάγκασαν παιδί να πίνει νερό από την τουαλέτα
Μεταξύ άλλων, στο κατηγορητήριο περιγράφεται ότι προκάλεσε εξάντληση επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών και ψυχικό πόνο ή βλάβη σε αυτά, καθώς τους επέβαλλε να εργάζονται υπό σκληρές συνθήκες ή να παραμένουν σε απομόνωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα… για λόγους σωφρονισμού. Σκληρή εργασία επί ώρες χωρίς αμοιβή ή με ελάχιστο αντίτιμο και απομόνωση σε άθλιες συνθήκες, ήταν η μέθοδος σωφρονισμού που επιβαλλόταν σε ανήλικα παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές της οργάνωσης. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται. Αναλυτικά:
Στο Διμήνι Βόλου (Ιούνιος έως Αύγουστος 2019) από κοινού με διευθυντή και εργαζόμενο της δομής κατηγορείται ότι προκάλεσε σε ανήλικο «σωματική εξάντληση επικίνδυνη για την υγεία του και ψυχικό πόνο ικανό να επιφέρει σε αυτόν σοβαρή ψυχική βλάβη που εξομοιώνεται με τη πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης». Συγκεκριμένα, του επέβαλλαν να εργάζονται καθημερινά επί 8ωρου κάνοντας «βαριές χειρωνακτικές εργασίες», «να καθαρίζει το έδαφος με τη χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος», «να αρμέγει», «να ταΐζει τα ζώα και να μεταφέρει τις ακαθαρσίες των ζώων μέσα σε βαριά τσουβάλια».
Στο Διμήνι Βόλου (Δεκέμβριος 2019 έως Φεβρουάριο 2020) από κοινού με υπεύθυνη της δομής επέβαλλε σε ανήλικο παρατεταμένη απομόνωση για περίπου δύο μήνες για λόγους σωφρονισμού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ανήλικος έμενε σε σπιτάκι στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος, «όπου ήταν διαρκώς κλειδωμένος και μόνος του». Του πήγαιναν μόνο φαγητό, «ενώ τον ανάγκαζαν να πίνει νερό από την τουαλέτα του σπιτιού αυτού, καίτοι το νερό που δεν ήταν πόσιμο και να πλένεται με το νερό αυτό, καίτοι το νερό αυτό ήταν κρύο».
Πάλι στο Διμήνι Βόλου (Ιούλιος έως Δεκέμβριος 2021) από κοινού με υπεύθυνη της δομής κατηγορείται ότι ανάγκαζαν ανήλικο να δουλεύει 8ωρο αγροτικές εργασίες, ενώ στην δομή του Κολωνού τον υποχρέωναν να κάνει εργασίες στην αποθήκη, παρά το γεγονός ότι «είχε σπάσει το πόδι του και φορούσε γύψο και ως εκ τούτου ήταν ανήμπορος να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Σε άλλο ανήλικο στο Διμήνι Βόλου (Ιούλιος έως Δεκέμβριος του 2021), επέβαλλαν να εργάζεται καθημερινά για 8ωρο «έναντι του χρηματικού ποσού των 50 ευρώ μηνιαίως κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες…».
Στον Άνω Βόλο (Σεπτέμβριος 2019-Ιούλιος 2020) από κοινού με υπεύθυνη της δομής κατηγορείται ότι επέβαλλαν σε άλλο παιδί να εργάζεται καθημερινά 10ωρο έναντι 150 ευρώ τον μήνα κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
Στον Άνω Βόλο (Ιούνιος έως Αύγουστος 2021) και στο Διμήνι Βόλου (από Ιούνιο έως Αύγουστο 2022) από κοινού με υπεύθυνη της δομής κατηγορείται ότι επέβαλλαν σε ανήλικο να εργάζεται καθημερινά 6,30 ώρες «κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες και συγκεκριμένα επιβάλλοντας σ’ αυτόν να σκάβει το έδαφος με τη χρήση τσάπας, να φροντίζει και να ταΐζει τα ζώα, να καθαρίζει τις ακαθαρσίες τους και να τις μεταφέρει μέσα σε βαριά τσουβάλια και να σκουπίζει και να καθαρίζει τους δρόμους της πιο πάνω δομής από τις ακαθαρσίες των πτηνών».
Στον Άνω Βόλο (από 18 Ιανουαρίου 2022 έως 29 Μαρτίου 2022) κατηγορείται ότι από κοινού με υπεύθυνη της δομής και υπεύθυνο των παιδαγωγών της δομής επέβαλλαν παρατεταμένη απομόνωση για περίπου τρεις μήνες σε έναν ανήλικο και περίπου έναν μήνα στον δεύτερο σε χωριστά δωμάτια μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον πρώτο τον κρατούσαν σε ένα σπιτάκι κρύο, χωρίς έπιπλα και «εξοπλισμένο μόνο με ένα στρώμα στο πάτωμα και μία κουβέρτα». Ήταν διαρκώς κλειδωμένος, του πήγαιναν νερό και φαγητό, δεν είχε πρόσβαση στην τουαλέτα, «ενώ του επέτρεπαν να βγαίνει από το δωμάτιο μόνο για να κάνει διάφορες αγροτικές εργασίες, παραμένοντας πάντα μόνο του και υπό την επίβλεψή τους και προκειμένου να πάει στην τουαλέτα».
Στη Χίο (Ιούλιος 2019 – Οκτώβριος 2021) κατηγορείται ότι από κοινού με διευθυντή της δομής επέβαλλαν σε ανήλικο να εργάζεται στα μαγειρεία της δομής καθημερινά, 12ωρο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2019. Το ίδιο παιδί το ανάγκαζαν μέσα στο καλοκαίρι (Ιούλιος έως Αύγουστος 2021) καθημερινά «να σπάει πέτρες πάνω σε ένα βουνό» από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατά τη διάρκεια όλου αυτού του χρονικού διαστήματος ο ανήλικος παρέμενε κλειδωμένος μέσα σε ένα σπίτι στις εγκαταστάσεις της δομής από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί -όταν δηλαδή δεν εργαζόταν.
Στη Χίο (Ιούλιος έως Αύγουστος 2021) κατηγορείται ότι προκάλεσε σε ανήλικο «σωματική εξάντληση επικίνδυνη για την υγεία του και ψυχικό πόνο ικανό να επιφέρει σε αυτόν σοβαρή ψυχική βλάβη, που εξομοιώνεται με την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης», καθώς του επέβαλλε 12ωρη εργασία χωρίς αντάλλαγμα κάνοντας «βαριές χειρωνακτικές εργασίες και συγκεκριμένα επιβάλλοντας σ’ αυτόν να καθαρίζει τα κτήματα της πιο πάνω δομής από τα χόρτα, να σκάβει το έδαφος με τη χρήση τσάπας, να κλαδεύει και να κόβει δέντρα και να τακτοποιεί αποθήκες».
Ακόμη ένα περιστατικό για το οποίο κατηγορείται φέρεται να έλαβε χώρα στη Χίο (Φεβρουάριος έως Αύγουστος 2022). Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι από κοινού με διευθυντή επέβαλλαν σε ανήλικο παρατεταμένη απομόνωση για λόγους σωφρονισμού σε ένα δωμάτιο όπου «ήταν διαρκώς κλειδωμένος μόνος του». Του πήγαιναν νερό και φαγητό και του «επέτρεπαν να εξέρχεται μόνο προκειμένου να πάει στο σχολείο, όπου του απαγορευόταν να έρχεται σε επαφή με τα άλλα παιδιά».
Σε άλλο παιδί, πάλι στην Χίο (από Απρίλιο έως Μάιο 2022) κατηγορείται ότι από κοινού με τον διευθυντή του επέβαλλαν παρατεταμένη απομόνωση για λόγους σωφρονισμού σε ένα δωμάτιο όπου ήταν διαρκώς κλειδωμένος μόνος του. Του πήγαιναν νερό και φαγητό και του επέτρεπαν να βγαίνει μόνο για να πάει στο σχολείο. Και σε αυτό το παιδί απαγόρευαν να έρχεται σε επαφή με τα άλλα παιδιά.
Στην Καλαμάτα (από Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο 2022) κατηγορείται ότι από κοινού με διευθυντή της δομής επέβαλλαν σε ανήλικο να «εργάζεται καθημερινά άνευ ανταλλάγματος κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες», όπως ήταν να σκάβει με τσάπα και να μαζεύει ελιές.
Στην Αθήνα (Ιανουάριος έως Ιούνιος 2022) κατηγορείται ότι από κοινού με διευθυντή υποχρέωναν τέσσερις ανήλικους να εργάζονται καθημερινά επί 8 ώρες σε αποθήκη τροφίμων που βρισκόταν στο υπόγειο της δομής. Παράλληλα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επέβαλλαν την παρατεταμένη απομόνωση των ανηλίκων «σε χωριστά δωμάτια μακριά από τα άλλα παιδιά, εντός των οποίων ήταν διαρκώς κλειδωμένοι και μόνοι τους και από τα οποία τους επέτρεπαν να εξέρχονται μόνο προκειμένου να πάνε για φαγητό, κατά τη διάρκεια του οποίου απαγορευόταν να μιλάνε μεταξύ τους και προκειμένου να εργαστούν στην αποθήκη τροφίμων, στο υπόγειο της πιο πάνω δομής, υπό την επίβλεψή τους».
Το άγριο ξύλο με γροθιές, σανίδες και πέτρες
Σχετικά με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, ο πατήρ Αντώνιος κατηγορείται ότι:
Στον Άνω Βόλο (7/3/2022) έπεισε διευθυντή και εργαζόμενο «με πειθώ, φορτικότητα, προτροπές και παραινέσεις» να επιτεθούν κατά ανηλίκου που βρισκόταν σε καθεστώς απομόνωσης και να τον χτυπήσουν επανειλημμένα «με γροθιές, κλωτσιές και με σανίδες και πέτρες που κρατούσαν στα χέρια τους, στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στα χέρια, στο στήθος και στην πλάτη του, προκαλώντας του οίδημα στο πρόσωπο, στα μάτια και στα αυτιά του, αιμορραγία στα χείλια και στο αυτί του, κακώσεις στο κεφάλι και μώλωπες και ερυθρότητα στο αριστερό χέρι, στο στήθος και στην πλάτη του». Η σφοδρότητα της επίθεσης, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και τα σημεία που χτύπησαν το παιδί «μπορούσε να του προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Στην Αθήνα (εντός του διαστήματος από Ιανουάριο έως Ιούνιο 2022) κατηγορείται ότι με τον ίδιο τρόπο έπεισε διευθυντή και εργαζόμενο να επιτεθούν σε τέσσερις ανήλικους που φιλοξενούνταν στη δομή και «να τους χτυπήσουν επανειλημμένα με γροθιές και κλωτσιές και με ένα σιδερένιο αντικείμενο που κρατούσαν στα χέρια τους, στο πρόσωπο και στο σώμα, προκαλώντας τους μώλωπες και οιδήματα στο πρόσωπο και στα μάτια και αιμορραγία στα πόδια».
Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία περί ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε απλή σωματική βλάβη, κατηγορείται ότι:
Στην Αθήνα (30/5/2022) «με πειθώ, φορτικότητα, προτροπές και παραινέσεις» έπεισε διευθυντή και ένα μέλος του ΔΣ να επιτεθούν σε ανήλικο και «να τον χτυπήσουν με χαστούκια, μπουνιές και κλωτσιές στο πρόσωπο και στα πόδια του, προκαλώντας του ερυθρότητα, μώλωπες και οιδήματα στο πρόσωπο και στα μάτια, άλγος κεφαλής και ζάλη».
Στο Διμήνι Βόλου (3/8/2022) κατηγορείται ότι έπεισε εργαζόμενο να επιτεθεί κατά πέντε ανηλίκων στον χώρο όπου βρίσκεται το οινοποιείο της δομής και «όπου είχε απομονώσει καθέναν από τους παραπάνω ανήλικους χωριστά και να τους χτυπήσει με χαστούκια και μπουνιές στο πρόσωπο και στα πλευρά και να τους τραβήξει τα μαλλιά, τραυματίζοντάς τους».
Οι απειλές: «Θα σε σκοτώσουμε» – «Θα σε στείλω στο νοσοκομείο»
Τέλος, αναφορικά με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε απειλή σε βάρος ανηλίκου, ο πατήρ Αντώνιος κατηγορείται πως:
Στον Άνω Βόλο (7/3/2022) με τον ίδιο τρόπο έπεισε διευθυντή και έναν εργαζόμενο να απειλήσουν ανήλικο φιλοξενούμενο, ο οποίος βρισκόταν σε καθεστώς απομόνωσης, «με τη φράση “θα σε σκοτώσουμε”, προκαλώντας έτσι σ’ αυτόν τρόμο και ανησυχία».
Στο Διμήνι Βόλου (3/8/2022) κατηγορείται ότι έπεισε εργαζόμενο να απειλήσει ανήλικο «με τη φράση “όχι μόνο θα σου σπάσω τα μούτρα, αλλά θα σε στείλω και στο νοσοκομείο”, προκαλώντας έτσι σ’ αυτόν τρόμο και ανησυχία».
Σημειώνεται πως με βάση το κατηγορητήριο ανάλογα περιστατικά φέρονται να είχαν γίνει και στην δομή της Οργάνωσης στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων (απομόνωση και επίθεση σε ανήλικο), ενώ στην Αθήνα άλλος εργαζόμενος στη δομή του Κολωνού κατηγορείται ότι έπιασε από τον λαιμό έναν ανήλικο, πνίγοντάς τον, ενώ έσπρωξε βίαια το παιδί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις