Εικόνα γροθιά στο στομάχι – Η καταστροφή από τη φωτιά στον Έβρο στο δάσος της Δαδιάς και οι δικαιολογίες Μητσοτάκη.

Μία φωτογραφία από τη φωτιά στον Έβρο, που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη, αποτυπώνει την τεράστια καταστροφή που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Την ίδια ώρα, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για τις φωτιές έψαχνε να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες. Και ισχυριζόταν ότι τελικά η κατάσταση μπορεί να είναι οριακά καλύτερη από αυτή που φαίνεται.

«Όταν θα κάνουμε την πλήρη αποτύπωση ελπίζουμε να υπάρχουν αρκετά άκαυτα κομμάτια μέσα σε αυτή την περίμετρο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο.

Οι δικαιολογίες Μητσοτάκη για τις φωτιές

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τις ανεπάρκειες του επιτελικού κράτους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών επικαλέστηκε τις ακραίες συνθήκες. «Οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου» είπε ενώ στις αρχή της αντιπυρικής περιόδου η κυβέρνηση κομπορρημονούσε ότι η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από κάθε άλλη χρονιά.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους» σημείωσε, προσθέτοντας πως «οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», επικαλούμενος τις φονικές πυρκαγιές της Χαβάης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, όπως υποστήριξε, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε απέναντι σε πρωτόγνωρα φαινόμενα. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φορές, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι».

«Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη όλο και πιο άνιση», πρόσθεσε.

Έβγαλε μάλιστα πόρισμα ότι «οι περισσότερες πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι. Είτε από δόλο είτε από αμέλεια. Ο εμπρησμός είναι αντικοινωνική πράξη που απειλούν την ευημερία και την ασφάλεια της πατρίδας».

Για τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο ο Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία της πυρκαγιάς στον Έβρο είναι ανθρωπογενής και βέβαιο ότι η φωτιά άναψε σε διαδρόμους από τους οποίους περνούν μεταναστευτικές ροές. Δεν είναι άλλοθι αλλά η πραγματικότητα. Δεν ξέρουμε αν είναι από δόλο ή αμέλεια. Αυτή είναι η δουλειά των Αρχών» και πρόσθεσε: «Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητων σερίφηδων δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση».

Ανακάλυψε δε, κατόπιν εορτής, ότι «υπάρχουν όρια» για να διαπιστώσει: «Υπάρχουν φωτιές που δεν αντιμετωπίζονται από αντιπυρικές ζώνες. Το ίδιο είδαμε και στη φωτιά του Έβρου. Είχαμε πυρονέφος της νύχτας. Ένα φαινόμενο που εντοπίστηκε στις φωτιές Καλιφόρνιας με 18 νεκρούς. Το φαινόμενο που συνέβη στον Έβρο θα μελετάται για πολλά χρόνια. Κατέκαψε μια τεράστια περιοχή σε ελάχιστες ώρες». Αλλά η φωτιά συνεχίζει να καίει συμπληρώνοντας δύο εβδομάδες.

To Meteo απαντά στην κυβέρνηση: 20% λιγότερες μεγάλες δασικές φωτιές, 270% αύξηση των καμένων εκτάσεων

Συγκλονιστικά είναι τα νέα στοιχεία από το meteo για τις φωτιές στην Ελλάδα. Στη χώρα μας είχαμε 20% λιγότερες δασικές πυρκαγιές, αλλά ήδη καταγράφεται 270% αύξηση των καμένων εκτάσεων, όπως προκύπτει από την επικαιροποίηση των στοιχείων.

Αναλυτικά για τις φωτιές, σύμφωνα με το meteo:

Αρνητικά παραμένουν τα στατιστικά στοιχεία (Εικόνες 1 – 3) για την πορεία της φετινής (2023) αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας, όπως αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Ειδικότερα:

  1. Η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Τετάρτη 30.08.2023, καταγράφει αύξηση +270% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.
  2. Καταγράφοντας 1.610.080 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Τετάρτη 30.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 843.150 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 630.610 στρέμματα. Αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφουν επίσης η Γαλλία (+68%) και το Μαρόκο (+43%), ενώ μείωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες.
  3. Ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Τετάρτη 30.08.2023, καταγράφει μείωση -20% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα. Αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καταγράφεται σε Ισπανία (+80%), Γαλλία (+198%), Μαρόκο (+94%), Κύπρο (+2%), Λιβύη (+3%) και Σλοβενία (+14%).
  4. Καταγράφοντας 45 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα) έως την Τετάρτη 30.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 344 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023.
  5. Η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Τετάρτη 24.08.2023, σημειώνει αύξηση +365% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022.
  6. Καταγράφοντας, κατά μέσο όρο, 35.780 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά έως την Τετάρτη 30.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών, με τεράστια μάλιστα διαφορά. Δεύτερη έρχεται η Αλγερία με μέσο όρο 9.280 ανά δασική πυρκαγιά και τρίτη η Συρία με μέσο όρο 6.052 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά. Αυξήσεις καταγράφονται επίσης στην Ιταλία (+20%), με τις υπόλοιπες χώρες να παρουσιάζουν μείωση στον μέσο όρο των στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η μονάδα ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ μπορεί να συνεισφέρει με εργαλεία και υπηρεσίες όπως ενδεικτικά είναι: (1) το εκτεταμένο και πιο πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα, (2) το προηγμένο προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0, και (3) οι υψηλής ανάλυσης μετεωρολογικές και πυρομετεωρολογικές προγνώσεις.

φωτια, καμενες εκτασεις, φωτιεσ ελλαδα,φωτιεσ 2023, απολογισμοσ, στοιχεια, meteo

πυργκαγιεσ 2023, φωτια ελλαδα, φωτιεσ απολογισμοσ, καμενα δαση

meteo3_fotia_31_8a3.jpg

ieidiseis.gr

Sakis Gioumpasis / facebook

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις