Οι αντιδράσεις στο Twitter για την 15η συνεχόμενη μέρα καταστροφής
Στην βόρεια πλευρά της πόλης του Σουφλίου, στο ρέμα στα όρια ευθύνης των δασαρχείων Σουφλίου και Διδυμοτείχου, εντοπίζεται αυτή την ώρα το μεγαλύτερο μέτωπο της πυρκαγιάς στον που καίει για ακόμα μια μέρα τον Έβρο, οδηγώντας στην απελπισία τους κατοίκους που ζουν με τον φόβο για περισσότερες από δέκα μέρες.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, προσπαθώντας με συνεχόμενες ρίψεις νερού να αναχαιτίσουν τη φωτιά, η ένταση της οποίας διαφοροποιείται ανά διαστήματα.
Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί – κόντρα – στο πύρινο μέτωπο, ενώ στον νομό, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάρχει και σήμερα πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας 4.
Οι ρίψεις νερού συνεχίζονται και σε αρκετά σημεία από τα οποία έχει περάσει ήδη η πύρινη λαίλαπα για την αποτροπή του κινδύνου αναζωπυρώσεων.
Τέλος, το μέτωπο του Σουφλίου μετακινήθηκε από χθες προς τη Δαδιά, ωστόσο δεν εμφανίζει ανησυχητική ένταση, καθώς καίει στην ήδη καμένη περιοχή.
Σημειώνεται ότι σήμερα στον Έβρο, για την κατάσβεση των δύο τελευταίων ενεργών μετώπων, επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα, με τη συνδρομή από αέρος οκτώ αεροσκαφών και δύο ελικοπτέρων.
Την ίδια στιγμή, οι πολίτες είναι εξοργισμένοι και δεν διστάζουν να στραφούν κατά της κυβέρνησης για την καταστροφή στον Έβρο που μαίνεται για 15η μέρα.
Δείτε αναρτήσεις στο twitter για την φωτιά στον Έβρο:
Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα
Επιπλέον, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Σάββατο για τέσσερις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).
Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα Σάββατο για τις εξής περιοχές:
* Περιφέρεια Αττικής
* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
* Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).
Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
«Το δάσος της Δαδιάς θα χαθεί από τον χάρτη»
Μεγαλύτερη βάση στη νότια πλευρά του νομού όπου υπάρχουν οικισμοί παρά στο δάσος της Δαδιάς έδωσαν οι συντονιστές της επιχείρησης κατάσβεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αφανιστεί από τον χάρτη είναι η εκτίμηση του Διευθυντή Δασών Έβρου, Πέτρου Ανθόπουλου.
«Όπως βλέπουμε να εξελίσσεται η κατάσταση, δυστυχώς, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να… βρέξει, για να σβήσει η φωτιά. Νομίζω ότι δε θα καταστεί δυνατό να σωθεί ούτε ο μικρός πυρήνας αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος. Φαίνεται ότι θα τον χάσουμε και αυτόν.
Από τις 21 Αυγούστου, που πήρε εδώ η φωτιά διαστάσεις, αποφασίστηκε να δοθεί το βάρος της κατάσβεσης στο νοτιότερο τμήμα του Έβρου, όπου υπάρχουν πολλοί οικισμοί και άφησαν το δάσος. Το ίδιο έγινε και τις τελευταίες τρεις–τέσσερις ημέρες, όταν η φωτιά έφτασε στη Γιάννουλη και στα άλλα χωριά.
Αν επενέβαιναν εδώ περισσότερες δυνάμεις και πιο δυναμικά, πιθανότατα θα είχαν καταφέρει να περιορίσουν την καταστροφή. Εμείς ανοίγαμε δρόμους και αντιπυρικές, όμως, δεν υπήρχαν οι δυνάμεις, για να μας υποστηρίξουν. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αυτήν την τεράστια καταστροφή σε αυτό το μεγάλης αξίας οικοσύστημα. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει από τα κεντρικά καλύτερος συντονισμός, ώστε να καταστεί δυνατό να σωθεί το δάσος της Δαδιάς», τονίζει στο ethnos.gr κ. Ανθόπουλος.
Όσο για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα μετά την τεράστια καταστροφή, ο κ. Ανθόπουλος τονίζει ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια και η συνδρομή ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να παρουσιάσει μετά από χρόνια ένα μέρος – μικρό ή μεγάλο- από την εικόνα που είχε πριν την καταστροφή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και μέσα στη στάχτη έχουν μείνει κάποιες νησίδες πρασίνου και υποστηρίζει πως αν σε αυτές δοθεί η κατάλληλη προσοχή και κινηθούν με μεθοδικότητα οι αρμόδιοι, ίσως αποτελέσουν τόπο συγκέντρωσης έστω και ενός μέρους της πανίδας που είχε, αλλά και τη βάση για να αναγεννηθεί το δάσος στο μέλλον.
«Δεν υιοθετώ τις απόψεις ότι θα χρειαστούν 150 χρόνια, προκειμένου να αναγεννηθεί το δάσος. Σίγουρα η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και κανένας δεν μπορεί να ξέρει, αν θα επιστρέψουν εδώ τα πουλιά ή έστω ένα μέρος τους. Όμως, έχουν απομείνει νησίδες πρασίνου που δημιουργούν ελπίδες. Χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση των πουλιών, στελέχωση των υπηρεσιών και πολύ μεγάλη βοήθεια από τους επιστήμονες, για να μη χάσουμε οριστικά το οικοσύστημα.
Πέρυσι κάηκε ένα σημαντικό μέρος του μεγάλου πυρήνα του δάσους. Έγιναν διάφορες ουσιαστικές παρεμβάσεις και είδαμε κάποιο αποτέλεσμα. Βέβαια, τώρα η καταστροφή είναι πολλαπλάσιου βαθμού. Αν και η κατάσταση δε μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, θα πρέπει να διατηρήσουμε ένα βαθμό αισιοδοξίας, κυρίως για το καλό της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας», υποστηρίζει ο κ. Ανθόπουλος.
Αποκαΐδια έφτασαν στη Λήμνο
Ένα απίστευτο φαινόμενο αντίκρισαν λουόμενοι που επισκέφθηκαν παραλία της Ανατολικής Λήμνου, δίπλα στον Κοκκινόβραχο.
Σύμφωνα με το LimnosReport, αποκαΐδια από φλοιό καμένου πεύκου είχαν ξεβραστεί κατά μήκος της ακτής. Οι μεγάλες μαύρες «κηλίδες» στην παραλία ξάφνιασαν τους επισκέπτες, ωστόσο, γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για αποκαΐδια που ταξίδεψαν πολλά μίλια από τα καμένα του Νομού Έβρου και τις πρόσφατες φωτιές, που σύμφωνα συνεχίζουν μέχρι και σήμερα το καταστροφικό τους έργο με συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Δείτε τις φωτογραφἰες από την Λήμνο
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις