Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ κατέθεσε ερώτηση στην Ελληνική Βουλή με θέμα «Έρευνα για την κατάληξη των 1,7 δις ευρώ του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ”»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

Αθηνα, 19/7/2023

Του:                Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:       «Έρευνα για την κατάληξη των 1,7 δις ευρώ του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ”»

 

Κύριε Υπουργέ,

Το εθνικό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», ύψους 1,7 δις ευρώ, χαρακτηρίστηκε από την ίδια την κυβέρνηση ως: «το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ποτέ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην χώρα μας». Ταυτόχρονα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ το χαρακτήρισαν ως: «νέο ευφυές πρόγραμμα πολιτικής προστασίας». Προκύπτει λοιπόν εύλογη απορία και πρέπει να πληροφορηθούν οι Έλληνες βουλευτές και ο ελληνικός λαός, πού διατέθηκε το ανωτέρω συνολικό ποσό του 1,7 δις ευρώ του ανωτέρω προγράμματος.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πού διατέθηκε το ανωτέρω ποσό ύψους 1,7 δις ευρώ του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»;

Παρακαλώ να μου χορηγηθούν τα πλήρη παραστατικά της ανωτέρω εκταμίευσης

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Η απάντηση του υπουργείου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 37-39, 151 23, Μαρούσι

Πληροφορίες: Σκούρα Γεωργία-Φανή

Τηλέφωνο: 213-1510985

Email: [email protected]

ΘΕΜΑ «Απάντηση σε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου».

ΣΧΕΤ: Η υπ’ αριθ. 130-8/ 19.07.2023 Ερώτηση & Α.Κ.Ε.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, και πλέον των ειρηθέντων κατά την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τόσο επί της μόνης συζήτησης και ψήφισης επί της αρχής, των άρθρων, της τροπολογίας και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» (Ι’ Συνεδρίαση της 24-07-2023), όσο και επί των υπ’ αριθ. 21/ 17-07-2023 (Θ’ Συνεδρίαση της 21-07-2023) και 37/ 24-07-2023 (ΙΔ’ Συνεδρίαση της 28-07-2023) Επίκαιρων Ερωτήσεων της Βουλευτή κας Κωνσταντοπούλου Ζωής, σας γνωρίζουμε ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 και επικαιροποιήθηκε/ τροποποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 225 του ν. 4782 /2021 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 36), περιλαμβάνει μία σειρά από ποικίλες και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και ειδικότερα την ενίσχυση υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού, την αναβάθμιση δεξιοτήτων ανθρώπινων πόρων και του γνωσιακού υπόβαθρου, την ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Το Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» είναι δομημένο σε τέσσερις Άξονες:

  • Άξονας 1: Αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων
  • Άξονας 2: Συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης
  • Άξονας 3: Εξοπλισμός και μέσα υποστήριξης και συντονισμού
  • Άξονας 4: Επιχειρησιακός εξοπλισμός και μέσα αντιμετώπισης

Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.974.445.336 € και λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (466.377.393 €), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος «Πολιτική
Προστασία» 2021-2027 (713.757.943 €) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω δανειακής σύμβασης (794.310.000 €).

Οι βασικότεροι φορείς που εμπλέκονται στην άμεση και έγκαιρη παροχή βοήθειας και υποστήριξης στην ανακούφιση καταστροφικών γεγονότων στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εμπλεκόμενων φορέων, μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί συνολικά δώδεκα (12) Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 398.801.518,12 €, έξι (6) εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ, δύο (2) από την ΕΤΕπ, μία (1) από το ΤΑΑ και το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία» 2021-2027 και τρεις (3) από το ΤΑΑ και την ΕΤΕπ. Οι ενταγμένες Δράσεις αντιστοιχούν στο 20,20 % του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ».

Τέλος, ενδεικτική της σπουδαιότητας που αποδίδεται στα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι Ερώτηση ζητήματα, αποτελούν οι δηλώσεις του υπογράφοντος από το βήμα της Βουλής κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του. Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο του τριπτύχου «Πρόληψη, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα» υλοποιείται το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 1,97 δις ευρώ και χρηματοδότηση 466 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 713 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 794 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το εμβληματικό αυτό έργο περιλαμβάνει:

  • Ενίσχυση στόλου αεροπυρόσβεσης (αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, περαιτέρω προμήθεια αεροσκαφών τύπου Canadair)
  • Προμήθεια 1800 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας 262 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Ενίσχυση υποδομής της Υπηρεσίας 112 της Πολιτικής Προστασίας
  • Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της και την πρόληψη πιθανών σοβαρών βλαβών
  • Αναβάθμιση Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η βελτίωση της ποιότητας των προγνώσεων καιρού.

Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας, σχετικό τυγχάνει το από 07.07.2023 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/deltia-tupou/b-kikilias-i-elliniki-kybernisi-ergazetai- syntonismena-kai-methodika-mesa-apo-dogma ).

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

THEODOROS PSARIOTIS

03/08/2023 10:57

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Σούλα Τζήκα

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις