Στάχτη 935.000 στρέμματα – Η δορυφορική εικόνα – Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς αποτελεί σπίτι για τον μοναδικό πληθυσμό μαυρόγυπα στα Βαλκάνια

 

Χωρίς ενεργό μέτωπο βρίσκεται η πυρκαγιά της Δαδιάς στον Έβρο ύστερα από δύο εβδομάδες μάχης με τις φλόγες.

Ειδικότερα, η φωτιά είναι σε πλήρη ύφεση, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Η οικολογική καταστροφή

Δορυφορικά δεδομένα έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

evros_fire_020923
Καμένη έκταση στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο μέχρι τις 02.09.2023 από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus (EMS)

 

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

– 440.180 στρ. αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).

– 318.700 στρ. αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
– 81.140 στρ. αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η σημασία του πάρκου της Δαδιάς 

Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς αποτελεί σπίτι για τον μοναδικό πληθυσμό μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Στα δέντρα του φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια μαυρόγυπα και 5 ζευγάρια ασπροπάρη, τα μοναδικά στην Ελλάδα.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace, επισήμανε ότι θα πάρει καιρό η αποκατάσταση του δάσους όπου διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά.

«Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτή τη στιγμή καθώς και πέρυσι είχε καεί το δάσος της Δαδιάς. Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαυρόγυπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας (σ.σ. του δάσους). Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια κλπ. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι είναι τραγικό», είπε και τόνισε ότι καθώς έπειτα από 16 μέρες που καίει η πυρκαγιά στον Έβρο δεν έχουν καταφέρει οι πυροσβέστες να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα στην Λευκίμμη και στον Προβατώνα, «δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς».

Όπως επισήμανε, «καταστράφηκαν οι φωλιές του μαυρόγυπα που ήταν ο πιο υγιής πληθυσμός αρπακτικών που ζούσε στην περιοχή», ενώ ανέφερε ότι κάποια από τα σπάνια για την Ευρώπη και τον κόσμο πουλιά (π.χ. ο ασπροπάρης) που εμφανίζονται εκεί, είναι μεταναστευτικά και μπορεί να επανέλθουν ή όχι αν το οικοσύστημα επανέλθει.

«Μιλάμε για δέντρα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και πάνω στην κορυφή τους, η οποία είναι επίπεδη, φωλιάζουν τα αρπακτικά», εξήγησε, εκτιμώντας ότι κάποια από τα σπάνια αρπακτικά μπορεί να μην τα δούμε ποτέ ξανά. «Για κάποιες γενιές μπορεί να μετακομίσουν αν έχουν γλιτώσει και να τα δούμε κάποια στιγμή αργότερα σε κάποια άλλη περιοχή», είπε.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις