Πρωτοφανείς είναι οι καταστροφές από τις πλημμύρες και σε αυτή τη χρονική συγκυρία προέχει ο απεγκλωβισμός των κατοίκων στις περιοχές που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Daniel». Οι νεκροί είναι τέσσερις, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται.

 

Από το κυβερνών κόμμα σε αυτή την συγκυρία επικεντρώνονται στις περιοχές που έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει στα νερά και στις λάσπες, ενώ σταδιακά προχωρά και η καταγραφή των ζημιών. Η έκταση της καταστροφής είναι αδύνατον να υπολογιστεί σε αυτή την χρονική στιγμή, ωστόσο είναι δεδομένο πως θα πρέπει να επανασχεδιαστεί το οικονομικό πλάνο των επόμενων μηνών καθώς θα απαιτηθούν μεγάλα κονδύλια για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

 

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως κρίσιμο είναι να προχωρήσει γρήγορα η καταγραφή των ζημιών και να καταβληθούν χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια οι αποζημιώσεις. Στόχος είναι να αυξηθούν τα κοινοτικά κονδύλια – και ιδιαίτερα οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης- προκειμένου να μπει σε εφαρμογή ένα ευρύ πλαίσιο στήριξης των περιοχών που βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα».

 

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός των επόμενων ημερών ανατρέπεται πλήρως, καθώς αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση των δραματικών επιπτώσεων της κακοκαιρίας. Στο πλαίσιο αυτό η επίσκεψη του Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός αύριο το πρωί θα πάει στο Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα και από εκεί στη συνέχεια, θα κινηθεί αναλόγως στην περιοχή. Να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε νωρίτερα πως οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού επεμβαίνουν όπου είναι ανάγκη, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. « Η απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η προστασία των κρίσιμων υποδομών» ανέφερε.

Αντιμέτωπη με διαδοχικές κρίσεις η κυβέρνηση

Τη μία κρίση μετά την άλλη καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς την πύρινη λαίλαπα ακολούθησε η σφοδρή κακοκαιρία. Είναι εμφανές πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην πολιτική προστασία, ώστε να αντιμετωπιστούν λάθη και παραλείψεις.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ και επομένως χρειάζεται ένας ευρύτερος ανασχεδιασμός της στρατηγικής. Παράλληλα τονίζεται η ανάγκη οι δήμοι να αξιοποιούν τα κονδύλια που διαθέτουν για να υπάρχει έγκαιρα η απαιτούμενη προετοιμασία (μάλιστα θα υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος για αυτό τον σκοπό).

 

Δεδομένο είναι πως τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί η πολιτική πίεση στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς που έχουν γίνει. Με το Μαξίμου να εστιάζει σε ένα τριπλό πακέτο που θα μπει σε εφαρμογή και το οποίο θα περιλαμβάνει : πρώτον μέτρα άμεσης αποζημίωσης των πολιτών, δεύτερον δράσεις για τις πληγείσες περιοχές (αντιπλημμυρικά έργα κ.α.) και τρίτον έμφαση στις δράσεις πρόληψης (π.χ. καθαρισμός οικοπέδων, αξιοποίηση drones). Το γεγονός πως χρειάζεται να γίνουν πολλά το αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, ωστόσο μένει να φανεί και ποιες κινήσεις θα γίνουν για να «οχυρωθεί» η χώρα ενόψει του χειμώνα.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ethnos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις