Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα

Δεν έχει προηγούμενο η καταστροφή που υπέστησαν κτηνοτρόφοι και αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος «πνίγηκε» από την κακοκαιρία Daniel, με πολλές περιοχές να παραμένουν ακόμα κάτω από τα λασπόνερα.

«Είχαμε μια κτηνοτροφική μονάδα γύρω στα 750 αιγοπρόβατα», περιγράφει η Ιωάννα Καρά από τη Ζηλευτή Τρικάλων και συνεχίζει: «5.000 στρέμματα η όλη έκταση με ένα κανάλι απορροής που δεν επαρκεί, με ένα γεφυράκι που δημιουργήθηκε πριν δύο τρία χρόνια που δεν έχει την ικανότητα να διοχετεύει τόσο νερό από τόσο μεγάλη έκταση και ακόμα 4 μέρες μετά ακόμα δεν έχει κατέβει η στάθμη ούτε 10 εκατοστά».

Όπως τονίζει η ίδια, μόλις χθες κατάφεραν να φτάσουν κάποιες ομάδες διάσωσης. «Και μαζί με δικούς μας ανθρώπους καταφέραμε να φτάσουμε στον στάβλο με βάρκες και βγάλαμε κάποια ζώα, όσα ήταν ζωντανά», εξηγεί και σημειώνει πως από τα 750 ζώα, λιγότερο από 100 κατάφεραν να σωθούν «και από ό, τι βλέπουμε πάνω από 50 ζώα δεν ξέρω αν θα καταφέρουν να ζήσουν».

Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα

Ζήτημα προκύπτει με την ταφή των ζώων που έχουν πνιγεί, καθώς ακόμη δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στον στάβλο.

«Είναι υγειονομική βόμβα στην περιοχή. Ούτε ο δήμος ούτε η περιφέρεια αντιλαμβάνονται ότι τόσα νεκρά ζώα είναι υγειονομική βόμβα. Διασκορπίζονται στην περιοχή, έχουν αρχίσει ήδη να μυρίζουν, δε φαντάζεστε τι εικόνα αντικρύσαμε. Δε μας δίνει σημασία ούτε ο δήμος ούτε η περιφέρεια», υπογραμμίζει, ενώ επιμένει πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν ειδοποιήθηκαν για τις πλημμύρες:

«Βλέπαμε το νερό που είχε έρθει και ήταν λίγο. Ξαφνικά έσπασε ένα ανάχωμα και σε 20 λεπτά το νερό έφτασε στην κοιλιά μου, δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτα». Όπως υπολογίζει η ίδια, η ζημιά που της προκάλεσε η κακοκαιρία πλησιάζει τα 2 εκατ. ευρώ.

«Διαχρονικές ευθύνες»

Από τη μεριά του, ο Θάνος Γιαννακάκης, συντονιστής Δράσεων για λύσεις από τη φύση της WWF EΛΛAΣ, έκανε λόγο για παραμέτρους που αν είχαν εφαρμοστεί, η καταστροφή θα ήταν μικρότερη.

«Είναι διαχρονικές οι ευθύνες. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει πράγματα, να είχαμε ξεκινήσει πιο νωρίς, να ανοίξουν ξανά τα ποτάμια στο αρχικό τους πλάτος. Υπάρχουν λύσεις και αυτές δεν τις δίνουν τα μεγάλα τεχνικά έργα. Πρέπει να δούμε πώς γινόταν στο παρελθόν», τόνισε και κατέληξε: «Δεν έχω ιδέα πότε θα φύγουν τα νερά».

Στα 18 μέτρα το ύψος του νερού στην Κοιλάδα των Τεμπών

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων και έχει σκεπαστεί από τα νερά. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του δήμου Τεμπών στο Facebook φαίνονται τα νερά που γέμισαν την κοιλάδα να έχουν σχεδόν καλύψει την κρεμαστή γέφυρα.

Μάχη με τον Πηνειό

Παρά το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει, όπως δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός ζητούμενο παραμένει ο Πηνειός ποταμός, καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφηκαν υπερχειλίσεις του στις ανατολικές εκβολές του, προς τις περιοχές πλησίον της λίμνης Κάρλα και βορειοανατολικά προς την Αμφιθέα.

«Η στάθμη του Πηνειού παραμένει στα ίδια επίπεδα. Οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πλημμυρική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός και πρόσθεσε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, «οι επιχειρήσεις αφορούν σε μεταφορές συμπολιτών μας αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για την σωματική τους ακεραιότητα. Πολλοί παραμένουν εκεί οικειοθελώς και συνεχώς τους παρέχονται τρόφιμα, νερά, φάρμακα και κλινοσκεπάσματα».

Συνολικά, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, «έχουμε επέμβει σε 9.200 συμβάντα και έχουμε προβεί σε 4.500 διασώσεις από επίγειες και εναέριες δυνάμεις» σημείωσε, εκτιμώντας πως «πρόκειται για την μεγαλύτερη επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας σε συνεχή συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ «συνδράμουν εθελοντές και εθελοντικές ομάδες διάσωσης απ’ όλη την Ελλάδα με προσωπικό και μέσα».

Χωρίς ρεύμα και νερό Βόλος και Πήλιο

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό.  Στο Βόλο, που βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Η «πόλη είναι γεμάτη σκόνη» εξήγησε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος λέγοντας για την επικοινωνία του με την Πρόεδρο τη Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου πως «σιγά σιγά επανέρχεται σε μία κανονικότητα, τόσο με την ηλεκτροδότηση, όσο και με την υδροδότηση που είναι τα δύο κύρια θέματα που απασχολούν την πόλη και τον πληθυσμό». Κατά τον κ. Μπέο, «σε 15-20 ημέρες θα έρθει σε πλήρη κανονικότητα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουν πάνω από 150 μηχανήματα και αυτό είναι το στοίχημα που έχουμε».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις