Γ.Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: «Έχουμε ως πολιτική να δημιουργούμε κατάλληλες δομές για όσους έρχονται»

199

«Έχουμε καταφέρει πολλά, να μπορούν τα ασυνόδευτα ανήλικα να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας»

Σε δηλώσεις του για το μεταναστευτικό μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως «έχουμε ως πολιτική να δημιουργούμε κατάλληλες δομές για όσους έρχονται».

Επίσης ανέφερε την ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για το μεταναστευτικό, που θα κατανέμει, μέσω της αρχής της αλληλεγγύης, ισότιμα τα βάρη στα κράτη μέλη, υπογράμμισε , σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και επωμίζεται δυσανάλογα βάρη.

Επεσήμανε δε, ότι τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς διαρκώς υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν την κινητικότητα των πληθυσμών, είτε λόγω ένοπλων συρράξεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως σήμερα στο Σαχέλ και τη Μέση Ανατολή, είτε επειδή υφίσταται κατάσταση κοινωνικής ανισότητας, και οδηγούν τους ανθρώπους σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

«Η Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, που στηρίζεται στην επιτήρηση των συνόρων, τη δημιουργία ανθρώπινων δομών για εκείνους που έρχονται στην Ελλάδα και στην επιθυμητή και αναγκαία αλληλεγγύη της ΕΕ, ως χώρα πρώτης υποδοχής», ανέφερε.

Και πρόσθεσε πως «έχουμε καταφέρει πολλά. Να μπορούν τα ασυνόδευτα ανήλικα να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, να υπάρχει έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, αλλά καμία χώρα μόνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό».

Όπως είπε, είναι «πρωτίστως ένα θέμα συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής, που πρέπει να εδράζεται σε τρία πεδία: την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων κατά τρόπο ώστε να μπορεί να καταπολεμηθεί η μάστιγα, που συνδέεται με την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τους διακινητές, να διασφαλιστεί επαρκώς ότι θα γίνονται επιστροφές όπου δεν χωρεί ζήτημα ανθρωπιστικής προστασίας και να διασφαλίζουμε ότι θα υπάρχουν οι νόμιμες οδοί της μετανάστευσης».

«Δυστυχώς, η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016 δεν έχει παραγάγει τα αποτελέσματα που αναμέναμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like