Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το περίφημο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα με κεντρικό τίτλο «Υποκλοπές Τέλος». Αυτόν τον έναν χρόνο, το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν τελείωσε.

 

Predatorgate: Τι έγραφαν τα SMS-παγίδα που έλαβαν επιχειρηματίες, υπουργοί και δημοσιογράφοι

H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ

Η κρυφή έρευνα του ΥΠΕΞ αποκαλύπτει τις άδειες εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού

Η Πτήση του Αρπακτικού (Predator)

Ελληνικό δημόσιο και Intellexa: κι όμως γνωρίζονται

Οι αόρατοι ιδιώτες του Predatorgate

Η έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 με επικεφαλής τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο και τους εισαγγελείς Κώστα Σπυρόπουλο και Αγγελική Τριανταφύλλου, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Η δικαιοσύνη ερευνά συνολικά την υπόθεση, συνδυαστικά με την κατάχρηση της νόμιμης παρακολούθησης προσώπων από την ΕΥΠ.

Τα θύματα των παρακολουθήσεων αλλά και δημοσιογράφοι έχουν εισφέρει μέχρι τώρα στους εισαγγελείς πλήθος στοιχείων, οι ίδιοι έχουν διατάξει έρευνες σε σπίτια και γραφεία των εμπλεκομένων, έχουν ανοίξει με βουλεύματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκόμενων προσώπων και εταιρειών, έχουν σταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε αρχές του εξωτερικού και αιτήματα προς εταιρείες του εξωτερικού προκειμένου να εισφέρουν στοιχεία στην έρευνα και υπάρχει η πεποίθηση πως οι όποιες διώξεις θα ασκηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Το ζήτημα είναι εάν, εκτός από τα πλημμελήματα θα ασκηθούν προσωποποιημένες διώξεις και για κακουργήματα, που έχουν μεγαλύτερο χρόνο παραγραφής και μπορεί να επιφέρουν ακόμα και ποινές φυλάκισης.

koukakis5659367-2.jpg

Image

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, το πρώτο εξακριβωμένο θύμα του Predator στην Ελλάδα, πηγαίνει στον Άρειο Πάγο, για να καταθέσει στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, στις 16 Αυγούστου 2022. [Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Στο κομμάτι της καταχρηστικής άρσης απορρήτου των επικοινωνιών δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων εστιάζει τους ελέγχους της και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ

ΑΔΑΕ

).

Παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

), που ξεκίνησε αυτεπάγγελτα στα τέλη Ιουλίου 2022, με αντικείμενο τις δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα.

Την υπόθεση ερευνούν και ευρωπαϊκά όργανα όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης

Pegasus and similar spyware and secret state surveillance | Committee on Legal Affairs and Human Rights, Council of Europe, το οποίο ζητά σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να υπεκφεύγει.

Στο μεταξύ, στις 18 Ιουλίου 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν έκρινε U.S. blacklists spyware companies, citing security threats | The Washington Post πως οι εταιρείες Intellexa (σε Ελλάδα και Ιρλανδία) και Cytrox (σε Ουγγαρία και Βόρεια Μακεδονία) λειτουργούν ενάντια στην εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ενώ οι ελληνικές και οι αρχές της ΕΕ εξακολουθούν να είναι πολύ απασχολημένες με το να μην κάνουν τίποτα για το λογισμικό (Predator), οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει την Intellexa στη μαύρη λίστα. Η αδράνεια της Ευρώπης είναι βαθιά ντροπιαστική», έγραψε στο twitter η εισηγήτρια της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση spyware στην ΕΕ, Σόφι Ιν ‘τ Βελντ, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της με ένα πόρισμα που κάθε άλλο παρά κολακευτικό μπορεί να θεωρηθεί για την ελληνική κυβέρνηση.

Sophie in ‘t Veld
@SophieintVeld
While the Greek and EU authorities are still very busy doing nothing about #spyware the US have blacklisted #Intellexa. The inertia of Europe is deeply embarrassing. @EP_PegaInquiry
Vas Panagiotopoulos
@criticalvas
The U.S. Commerce Department has added Cytrox, a Hungary-based surveillance company, Greek firm Intellexa and two related entities in Ireland and Macedonia to its economic trade blacklist. reuters.com/technology/us-

«Οι ΗΠΑ θεωρούν το λογισμικό κατασκοπείας Intelexa και Cytrox απειλή για την ασφάλειά τους. Η Intellexa εδρεύει στην ΕΕ, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με κυβερνήσεις της ΕΕ και εξάγει σε τρίτες χώρες με ευρωπαϊκές άδειες εξαγωγής. Ποια δράση περιμένουμε από την Κομισιόν;» έγραψε η Ιν ‘τ Βελντ, απευθύνοντας το ερώτημα προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Ευρωπαίο επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Αναδρομή στις σημαντικές αποκαλύψεις

Το inside story αποκάλυψε πρώτο τον Ιανουάριο του 2022 την παντελώς παράνομη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της εταιρείας Intellexa εντός συνόρων της Ελλάδας, τους Έλληνες μετόχους και τους σκιώδεις συνεργάτες

Οι αόρατοι ιδιώτες του Predatorgate της εταιρείας, αλλά και τους στόχους αυτού του πανάκριβου ψηφιακού όπλου που μετατρέπει τα κινητά που μολύνει στον απόλυτο κοριό. Σε αυτούς συγκαταλέγονται δημοσιογράφοι, πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης αλλά και προβεβλημένα στελέχη της σε καίριες υπουργικές θέσεις, άτομα από το περιβάλλον Μητσοτάκη, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων

Οι αποδείξεις για το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator– μέσα σε αυτά ακόμη και υπήκοοι ξένων κρατών. Πρόσωπα που σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτουν στον ορισμό του «εχθρού του κράτους».

Τους τελευταίους 12 μήνες, το inside story, μόνο του αλλά και σε συνεργασία με ξένα μέσα όπως το Lighthouse Reports, η ισραηλινή Haaretz και το Investigative Reporting Lab στη Βόρεια Μακεδονία, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 20 ρεπορτάζ, δεκάδων χιλιάδων λέξεων αθροιστικά, που έφεραν στο φως νέες και σημαντικές πτυχές αυτού του σκανδάλου, γνωστού και ως Predatorgate.

Επειδή ο διαθέσιμος χρόνος είναι λίγος και η πληροφορία πολλή, σκεφτήκαμε να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στα πιο κομβικά ρεπορτάζ που έχουμε δημοσιεύσει το τελευταίο έτος (με χρονολογική σειρά), για όσους ενδεχομένως έχουν χαθεί σε αυτόν τον κυκεώνα.

 

Οι αόρατοι ιδιώτες του Predatorgate

Νέα στοιχεία που δημοσιεύσαμε στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, έφεραν πιο κοντά τις εταιρείες του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης με πρόσωπα των νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ και των απόρρητων συμβάσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο λόγος για τους Φέλιξ Μπίτζιο –κάτοχο του 35% της Intellexa 

Predatorgate: Ο δεύτερος μέτοχος της Intellexa AE μέσω κυπριακής εταιρείας– και Γιάννη Λαβράνο της Krikel, του προτιμητέου επίσημου προμηθευτή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από το 2018.

felix-bitzios-bw.jpg

Ο Φέλιξ Μπίτζιος.

Έκτοτε το υπουργείο και η εταιρεία έχουν υπογράψει σειρά απόρρητων συμβάσεων αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και συντήρησης των ασυρμάτων TETRA που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία. Οι συγκεκριμένοι ασύρματοι, όπως γράψαμε πρόσφατα

Ευάλωτοι σε επιθέσεις οι ασύρματοι της Ελληνικής Αστυνομίας , είναι διάτρητοι από άποψη ασφαλείας και ως εκ τούτου ευάλωτοι σε επιθέσεις, κάτι που η εταιρεία Krikel πληροφορήθηκε από ξένα δημοσιεύματα, παρότι έχει γίνει εμπιστευτικά γνωστό στην ΕΛΑΣ εδώ και ενάμιση χρόνο.

rlavranos.jpg

Ο Γιάννης Λαβράνος (αριστερά) σε συλλαλητήριο για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας το 2018. Από δημόσια ανάρτηση του Θάνου Πλεύρη στο facebook.

Τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε απέδειξαν ότι η γνωριμία των επιχειρηματιών Μπίτζιου-Λαβράνου κρατάει χρόνια, τουλάχιστον από το 2018, όπως προκύπτει χωρίς αμφιβολία από σύμβαση που υπέγραψε η Krikel το 2018 με μία άλλη κυπριακή εταιρεία που διαχειριζόταν ο Φέλιξ Μπίτζιος, τη Viniato Holdings Limited.

Με διαδοχικά ρεπορτάζ, δείξαμε ότι ο Φέλιξ Μπίτζιος –ο οποίος πρόσφατα μπήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός– προσπάθησε ετεροχρονισμένα να θολώσει τα νερά για τη μετοχική του σχέση με την Intellexa

Predatorgate: Παραμένει μέτοχος της Intellexa ο Φέλιξ Μπίτζιος , μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Ελληνικό δημόσιο και Intellexa: Κι όμως γνωρίζονται

Στις 14 Νοεμβρίου δημοσιεύουμε στοιχεία για τις χρηματικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών με πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο, οι οποίες φαινομενικά ήταν «άγνωστες» μεταξύ τους, μέχρι που «μίλησε» η ροή του χρήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα Το μαύρο χρήμα των υποκλοπών – Έρευνα σε μη συστημική τράπεζα | Το Βήμα στη στήλη «Βηματοδότης» στην εφημερίδα Το Βήμα, η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος εκκινεί έρευνα σε μη συστημική τράπεζα στην οποία διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς οι εταιρείες Intellexa και Krikel, για ροές εκατομμυρίων ευρώ από και προς ελβετικούς και κυπριακούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο επίσημος προμηθευτής του κράτους (Krikel) και η εταιρεία που εμπορεύεται και εγκαθιστά το παράνομο λογισμικό παγίδευσης κινητών τηλεφώνων (Intellexa) είχε επιχειρηθεί –και από την πλευρά της κυβέρνησης– να εμφανιστούν ως δύο άσχετες μεταξύ τους οντότητες.

Η εισαγωγή του Predator στην Ελλάδα έγινε αμέσως μετά την πρώτη εκλογική νίκη της ΝΔ το 2019. Σε αυτό το χρονολόγιο συμφωνούν δύο πηγές από ιδιωτικές εταιρείες, που βρέθηκαν κοντά στη διαπραγμάτευση για την εισαγωγή του λογισμικού στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019. Το σύστημα παράνομης παρακολούθησης διατίθεται σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή, όπου δουλεύουν 2-3 Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν, καθώς και αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ενώ στον ίδιο χώρο έχει πρόσβαση και η Krikel. Στα τέλη του 2019 γίνεται πρόταση στον (τότε) γενικό γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, για την αγορά του Pegasus, του spyware που παράγει και εμπορεύεται η ανταγωνίστρια του Ντίλιαν, NSO – η εταιρεία φαίνεται πως αγνοούσε τις κινήσεις που είχαν κάνει ήδη άνθρωποι της Intellexa στην Ελλάδα. Τα 50 εκατ. ευρώ για αγορά του θα τα κάλυπτε αρχικά η ισραηλινή πλευρά, με την ελληνική να εξοφλεί το ποσό στους Ισραηλινούς σε βάθος χρόνου. Η πρόταση δεν ευδοκίμησε.

kontoleon5653394.jpg

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, σε ακρόαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την 29η Ιουλίου 2022. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του inside story, η αγορά του Predator κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ. Με νεότερο ρεπορτάζ μας, δείξαμε ότι τα απόρρητα κονδύλια της ΕΥΠ

 

Το απόρρητο πορτοφόλι της κυβέρνησης

κατά τα έτη 2019-2021 εκτοξεύτηκαν. Τα απόρρητα έξοδα, γνωστά και ως τα «μαύρα ταμεία» του κράτους, είναι δαπάνες για τις οποίες δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφάνεια, αφού εξαιρούνται από την υποχρέωση ανάρτησης στη Διαύγεια και οι προμήθειες που πληρώνονται με αυτά τα λεφτά δεν δημοσιοποιούνται στο Κεντρικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) – τα δε παραστατικά τους καταστρέφονται μετά από έξι μήνες. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία λογοδοσία, ούτε είναι εφικτός ο δημόσιος έλεγχος για το πού ακριβώς δαπανώνται αυτά τα χρήματα και ποιοι τα εισπράττουν.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όλες τις χρονιές που μελετήσαμε (2017-2021) σημειώνει αποκλίσεις τουλάχιστον 60% ανάμεσα στα απόρρητα έξοδα που προϋπολογίζονται κάθε έτος και αυτά που εν τέλει δαπανώνται. Όμως το 2021 η διαφορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το 480%. Τα απόρρητα έξοδα που είχαν προϋπολογιστεί για εκείνη τη χρονιά ήταν 4,7 εκατ. ευρώ και τελικά δαπανήθηκαν 27,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 22,7 εκατ. ευρώ περισσότερα. Το 2020 η απόκλιση ήταν σχεδόν 206% – αντί για τα 4,7 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού, ο απολογισμός του ΓΛΚ έγραψε 14,4 εκατ. ευρώ.

Η Πτήση του Αρπακτικού (Predator)

Στις 30 Νοεμβρίου 2022, έρευνα-αποτέλεσμα της συνεργασίας του inside story με τον ερευνητικό δημοσιογραφικό οργανισμό Lighthouse Reports και την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αποκάλυψε τις εξαγωγές της Intellexa από ευρωπαϊκό έδαφος στο Σουδάν –το οποίο πλέον έχει βυθιστεί στη δίνη ενός αιματηρού εμφυλίου– με τελικό χρήστη μία από τις πιο διαβόητες και τρομακτικές ομάδες παραστρατιωτικών στον κόσμο, τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (Rapid Support Forces – RSF).

may18khartoum.jpg

Η πτήση του Cessna στις 18 Μαΐου από τη Λάρνακα στο Χαρτούμ, όπου έμεινε στο έδαφος για 45 λεπτά. [flightradar24.com]

Σύμφωνα με τρεις ανεξάρτητες πηγές, το φορτίο ήταν τεχνολογία παρακολούθησης υψηλών προδιαγραφών, κατασκευασμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δυνατότητα να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στο Σουδάν χάρη στην ικανότητά της να μετατρέπει τα smartphones σε οπτικοακουστικούς πληροφοριοδότες ενάντια στους κατόχους τους.

Το οκταθέσιο Cessna, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις του Ντίλιαν, αποκαλύφθηκε από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν μηχανικό της Intellexa – μια selfie που έδειχνε το υποκείμενό της πάνω σε ένα αεροσκάφος με εσωτερικό από γκρι δέρμα και μαόνι, που άφησε αρκετά ψηφιακά ίχνη ώστε να απομονωθεί και να ταυτοποιηθεί το συγκεκριμένο αεροπλάνο. Το Lighthouse Reports και οι συνεργάτες του ανέλυσαν και διασταύρωσαν εκατοντάδες αρχεία πτήσεων, συνδέοντας το αεροπλάνο με τοποθεσίες-κλειδιά για τις δραστηριότητες της Intellexa, και χτένισαν δεκάδες λίστες επιβατών, μαζί με εταιρικά αρχεία, αρχεία απασχόλησης και άλλα εμπιστευτικά και ανοικτά δεδομένα. Τα ευρήματα συνδέουν οριστικά το αεροπλάνο με τον Ντίλιαν, τους γνωστούς συνεργάτες του και τους υπαλλήλους της εταιρείας του – συμπεριλαμβανομένου του Μερόμ Χαρπάζ, ενός κεντρικού προσώπου στο επιχειρηματικό του δίκτυο.

rintellexa_mgz_el_1.jpg

Μέσα από τον εντοπισμό των κινήσεων του Cessna τους τελευταίους μήνες, καθώς διέσχιζε την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, διαφαίνεται το περίγραμμα ενός διεθνούς σκανδάλου που αποσταθεροποιεί τις χώρες στις οποίες προσγειώνεται, ενώ παράλληλα διοχετεύει κάποιες από τις πιο επικίνδυνες τεχνολογίες του κόσμου στα χέρια μερικών από τα πιο επικίνδυνα καθεστώτα.

rsf000_1km6gq.jpg

Μέλη των σουδανικών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) πανηγυρίζουν καθώς οδηγούν δεκάδες Αφρικανούς υπηκόους, που συνελήφθησαν καθώς προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στη Λιβύη, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019. [ASHRAF SHAZLY/AFP]

Ως αποτέλεσμα αυτού του ρεπορτάζ και εκείνου των New York Times How the Global Spyware Industry Spiraled Out of Control | The New York Times που ακολούθησε, και αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι η Intellexa είχε κάνει εξαγωγές από την Ελλάδα προς τη Μαδαγασκάρη, άλλη μία χώρα με ιστορικό κατάπνιξης αντιφρονούντων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών –το οποίο αδειοδοτεί τις εξαγωγές τέτοιων προϊόντων (διττής χρήσης) σε τρίτες χώρες– ξεκίνησε εσωτερική έρευνα.

Η Ελλάδα διαδραμάτισε – Εξαγωγές και εκπαίδευση spyware με τη σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης – κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή τεχνογνωσίας σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού βαν και λογισμικού παρακολούθησης προς το Μπαγκλαντές, άλλη μία χώρα με αρκετά φτωχό σκορ στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ.

Η κρυφή έρευνα του ΥΠΕΞ αποκαλύπτει τις άδειες εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού

Μέχρι το πρώτο μισό του 2023 οι γραμμές που είχαν τραβήξει τα ρεπορτάζ του inside story συνέδεαν επιμέρους εμπλεκόμενους στο Predatorgate με ποικίλους τρόπους. Τον Μάιο του 2023 αποκαλύψαμε το σημείο όπου συναντιούνται όλοι: Intellexa, Krikel, Φέλιξ Μπίτζιος και φυσικά η κυβέρνηση, μέσω του έμπιστου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Σμυρλή, πρώην Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών και νυν γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας. Το σημείο «συνάντησης» όλων είναι το υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα η διεύθυνση Β6, η οποία έχει εγκρίνει –με υπογραφή Σμυρλή– τις αιτήσεις των Intellexa και Krikel για την εξαγωγή προϊόντων κατασκοπευτικού λογισμικού, που υποβλήθηκαν (κάποιες σε συνεργασία) από κοινή υπάλληλο του Γ. Λαβράνου και του Φ. Μπίτζιου.

Το inside story αποκάλυψε

Η κρυφή έρευνα του ΥΠΕΞ αποκαλύπτει τις άδειες εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού:

  1. Την αδειοδότηση εξαγωγών κατασκοπευτικού λογισμικού στα αυταρχικά καθεστώτα του Σουδάν και της Μαδαγασκάρης, καθώς και στην Ουκρανία, με εξαγωγείς τις εταιρείες Krikel και Intellexa.
  2. Το γεγονός ότι η έρευνα που ξεκίνησε στο ΥΠΕΞ τον Νοέμβριο του 2022 για τις εξαγωγές κατασκοπευτικού λογισμικού σε τρίτες χώρες έχει ολοκληρωθεί ήδη από την αρχή του έτους, και πως η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στην Κομισιόν όταν της απαντά ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
  3. Τις ελλείψεις της εσωτερικής έρευνας του ΥΠΕΞ, αφού ο τότε υπεύθυνος για τις σχετικές αδειοδοτήσεις εξαγωγών σε χώρες με αρκετά φτωχό σκορ στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Μαδαγασκάρη, Σουδάν), Γιάννης Σμυρλής, δεν εξετάστηκε, για άγνωστους λόγους.
  4. Τη στενή συνεργασία ατόμων και εταιρειών που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, το οποίο έχει στραφεί κατά δημοσιογράφων, πολιτικών, στελεχών επιχειρήσεων και άλλων.

H Intellexa διορθώνει κείμενο της ΕΥΠ

Το 2022 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, μαζί με τον Βορειομακεδόνα συνομιλητή του συνέταξαν προσύμφωνο για τη συνεργασία των δύο υπηρεσιών σε θέματα κυβερνοασφαλείας. Ξέχασαν όμως να απαλείψουν ένα ανεπαίσθητο, αλλά πολύ σημαντικό για την ιστορία ηλεκτρονικό ίχνος, που είδε το inside story και έφερε στο φως μαζί με το Investigative Reporting Lab της Βόρειας Μακεδονίας.

Inside story και IRL αποκάλυψαν:

  1. Τον ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του ελληνικού πρωθυπουργικού γραφείου υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη και της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το spyware Predator.
  2. Το περιεχόμενο του διαβαθμισμένου προσυμφώνου που συνέταξαν το 2022 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων και ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Τεχνικής Υπηρεσίας Σκοπίων (ΟΤΑ) Ζ. Ανγκελόφσκι, αλλά δεν υπογράφηκε λόγω των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων.
  3. Την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης –που επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν έχει καμία σχέση με spyware– να νομιμοποιήσει τη κρατική χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στα πρότυπα της Βόρειας Μακεδονίας, και
  4. Τέταρτο και βασικότερο, το ηλεκτρονικό ίχνος: Το έγγραφο, που επρόκειτο να υπογραφεί από ΕΥΠ και ΟΤΑ, έχει λεκτικές διορθώσεις από πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, που μετά την αποστράτευσή του συνεργάστηκε με την Intellexa.

356361817_685375596938456_3149930064838152717_n.jpg

Απόσπασμα από το προσύμφωνο όπου φαίνεται το ηλεκτρονικό ίχνος του Νιρ Μπεν Μοσέ (στα εβραϊκά).

Predatorgate: Τι έγραφαν τα SMS-παγίδα που έλαβαν επιχειρηματίες, υπουργοί και δημοσιογράφοι

Στις 20 Ιουλίου 2023 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που ερευνά σιωπηλά από τον Ιούλιο του 2022 την υπόθεση, ανακοινώνει ότι κατά τους ελέγχους της έχει διαπιστωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν απόπειρες εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς πολυάριθμους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Η Αρχή εντόπισε πάνω από 350 μηνύματα SMS τα οποία σχετίζονται με τις παραπάνω απόπειρες, εκ των οποίων πάνω από 220 περιείχαν παραπλανητικό σύνδεσμο ιστού. Η Αρχή έχει ήδη αποστείλει αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών οι οποίοι έλαβαν μήνυμα SMS με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Κάποια από αυτά τα μηνύματα περιείχαν πληροφορίες εμβολιασμού των παραληπτών-στόχων, άλλη μία απόδειξη για το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator που είχε στηθεί στην Ελλάδα.

Ένα από τα μηνύματα που έλαβε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

sms_koukakis.jpg

Επτά ημέρες μετά, το inside story δημοσίευσε το περιεχόμενο γραπτών μηνυμάτων (SMS), που έχουν συσχετιστεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator και τα οποία απεστάλησαν σε δεκάδες άτομα. Μέσα στους στόχους βρίσκονται κορυφαίοι εν ενεργεία και πρώην υπουργοί, πολιτικά στελέχη –ορισμένα και μέσα στο Μαξίμου–, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, στελέχη της ΕΥΠ, τουλάχιστον ένας μητροπολίτης και ο διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή.

Τα πρόσωπα-στόχοι που ταυτοποιήσαμε ήταν μεταξύ άλλων τα εξής:

Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος διορίστηκε το 2019 στη θέση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων/Υπουργείο Εργασίας.

Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τίνα Μεσσαροπούλου, δημοσιογράφος, σύζυγος του Γιώργου Μυλωνάκη, Γενικού Γραμματέα της Βουλής.

Μαίη Ζαννή, Ειδική Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού.

Φίλιππος Βρυώνης, επιχειρηματίας και καναλάρχης.

Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τάσος Παπαγεωργίου, υπεύθυνος Ασφαλείας της ΕΥΠ.

Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Γιώργος Γεραπετρίτης, πρώην υπουργός Επικρατείας, νυν υπουργός Εξωτερικών.

Κωστής Χατζηδάκης, πρώην υπουργός Εργασίας, νυν υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Θάνος Πλεύρης, Βουλευτής ΝΔ Α’ Αθήνας και πρώην υπουργός Υγείας.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, νυν υπουργός Υγείας.

Άδωνις Γεωργιάδης, πρώην υπουργός Ανάπτυξης, νυν υπουργός Εργασίας και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Νίκος Δένδιας, πρώην υπουργός Εξωτερικών, νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Θόδωρος Καρυπίδης, επιχειρηματίας και πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης.

Τα ονόματα που δημοσιεύσαμε περιλαμβάνονται στη λίστα των συνολικά 117 παρακολουθούμενων προσώπων μέσω ΕΥΠ και Predator που δημοσίευσε τον Νοέμβριο του 2022 η εφημερίδα Documento, όμως ήταν η πρώτη φορά –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– που η δημοσίευση συγκεκριμένων ονομάτων συνοδεύεται από αποδείξεις που οδηγούν ευθέως στο Predator, και οι οποίες μάλιστα έχουν προκύψει από έρευνα ανεξάρτητης Αρχής.

Η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του Documento, δεν διέψευσε το περιεχόμενο του ρεπορτάζ μας και οχυρώθηκε πίσω από την εξής δήλωση: «Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, όπως σε κάθε υπόθεση, εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία είναι καλό να αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της».

Το ελπίζουμε κι εμείς.

Ελίζα Τριανταφύλλου

Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

insidestory.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις