Μία Γαλλίδα δημοσιογράφος κρατήθηκε και ανακρίθηκε από την Αστυνομία σε σχέση με ένα ρεπορτάζ του 2021 με το οποίο ισχυριζόταν ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποιήθηκαν από την Αίγυπτο για να σκοτώσουν αμάχους.

Η Αστυνομία ερεύνησε το σπίτι της Ariane Lavrilleux στις 19 Σεπτεμβρίου και αργότερα την έθεσε υπό κράτηση. Ο δικηγόρος της είπε ότι ανακρίθηκε στο πλαίσιο έρευνας για διακύβευση της εθνικής ασφάλειας και ότι αφέθηκε ελεύθερη μετά από μία μέρα κράτησης.

Η Katia Roux της Διεθνούς Αμνηστίας είχε δηλώσει ότι ανησυχούσε πολύ για τη σύλληψη της δημοσιογράφου. «Το να τεθεί υπό κράτηση μια δημοσιογράφος επειδή έκανε τη δουλειά της, επιπλέον για αποκάλυψη πληροφοριών δημοσίου ενδιαφέροντος, θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου και το απόρρητο των πηγών» δήλωσε.

Η Lavrilleux ανακρίθηκε από αστυνομικούς της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών – της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας ή DGSI. Κατά την έρευνά της χρησιμοποίησε απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν ισχυριζόμενη ότι οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποίησαν τη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών για να βομβαρδίσουν και να σκοτώσουν λαθρεμπόρους στα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης μεταξύ 2016 και 2018. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε στον γαλλικό ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Disclose, οι γαλλικές δυνάμεις εμπλέκονται σε «τουλάχιστον 19 βομβαρδισμούς» εναντίον αμάχων.

Το Disclose είπε ότι οι γαλλικές αρχές υπό την προεδρία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν «ενημερώνονταν συνεχώς» για τις εξελίξεις από το προσωπικό σε «πολλά στρατιωτικά τμήματα», αλλά ότι οι ανησυχίες τους αγνοήθηκαν. Μάλιστα, ο ιστότοπος αναγνώρισε ότι το ρεπορτάζ περιελάμβανε μυστικά εθνικής ασφάλειας, αλλά είπε ότι τα κοινοποιούσε «στο όνομα μιας θεμελιώδης αρχής της δημοκρατίας: του δικαιώματος στην ενημέρωση». «Δεν μπορεί να γίνεται επίκληση στις “διαβαθμισμένες πληροφορίες” όταν μιλάμε για μία εκστρατεία αυθαίρετων εκτελέσεων εναντίον αμάχων», λέει το Disclose και τονίζει ότι γνώριζε πως με τη δημοσίευση του ρεπορτάζ έπαιρνε το ρίσκο να «παραβεί το νόμο». Μετά τη δημοσίευση των ρεπορτάζ, το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας υπέβαλε νομική καταγγελία για «παραβίαση των μυστικών εθνικής άμυνας».

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) καταδίκασε τη σύλληψη της Lavrilleux, ζήτησε να σταματήσουν όλες οι ποινικές έρευνες εναντίον της και είπε ότι η αστυνομία δεν πρέπει να την ανακρίνει για τις πηγές της. «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν ελεύθερα ρεπορτάζ για θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Η ανάκριση των δημοσιογράφων για τις εμπιστευτικές τους πηγές τούς θέτει υπό αδικαιολόγητη πίεση και θα μπορούσε να έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στο ρεπορτάζ», δήλωσε ο Attila Mong, εκπρόσωπος της CPJ για την Ευρώπη.

 

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις