Έντονη αντιπαράθεση στην Ολομέλεια με φόντο το λάθος Κασσελάκη για την Κύπρο
Έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις του υπουργού Εργασίας, ‘Αδωνι Γεωργιάδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, σημειώθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του εργατικού νομοσχεδίου.
Οι τόνοι ανέβηκαν, αρχικά από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της ΚΟ του, Σωκράτη Φάμελλο, να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στις αναφορές για το Κυπριακό, του υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έκανε λόγο για κρατίδιο και βόρειο τμήμα, τονίζοντας ότι δεν έκανε λεκτικό λάθος, όπως έσπευσε να δικαιολογηθεί, γι΄ αυτό και δεν μίλησε για κατεχόμενο έδαφος.Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε σημερινές τηλεοπτικές δηλώσεις της κ. Τζάκρη, η οποία άφησε αιχμές για συντρόφους της, λέγοντας ότι «κάποιοι θέλανε τις Πρέσπες του Αιγαίου».
Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε ακόμα περισσότερο όταν η κ. Τζάκρη επιτέθηκε στον κ. Γεωργιάδη, κατηγορώντας τον ότι δεν πιστεύει σε τίποτα και η μόνη του επιθυμία είναι να βρίσκεται σε μια καρέκλα εξουσίας.
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εργασίας, ο οποίος της είπε ότι «το μέτρο είναι κάτι που λείπει σε όλη της την πολιτική διαδρομή» και χαρακτήρισε «άνω ποταμών» την κατηγορία της ότι αγαπά την καρέκλα, τονίζοντας ότι ο ίδιος όταν διαφώνησε με το κόμμα του παραιτήθηκε και παρέδωσε την έδρα του, κάτι που ίδια δεν έκανε ποτέ.
«Χθες ο κ. Φάμελλος μάς εγκάλεσε ότι έχει πολύ ανησυχία για τις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες με τον πρωθυπουργό στην Αμερική, και κατά πόσο θέτουμε ή δεν θέτουμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό και τον κυπριακό ελληνισμό. Και χθες το βράδυ, ένας εκ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να είναι πρόεδρος τη Δευτέρα, αναφέρθηκε στην δήλωση του των 10 δευτερολέπτων, για κρατίδιο, βόρειο τμήμα, δικό τους τμήμα. Και δεν θα με απασχολούσε καθόλου ο κ. Κασσελάκης και ποιες είναι οι θέσεις του, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αυτή τη στιγμή να εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά και πρέπει να πάρει θέση. Πρέπει να έρθει εδώ ο κ. Φάμελλος και να πει αν αυτό αποτελεί θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κάνει λεκτικό λάθος. Δεν φταίγανε τα ελληνικά του, διότι στα ελληνικά μπόρεσε να πει και το βόρειο και το κρατίδιο και το δικό τους. Και σε οποιαδήποτε γλώσσα το ίδιο θα έλεγε», ανέφερε αρχικά ο κ. Πλεύρης, ανεβαίνοντας στο βήμα. Και πρόσθεσε:
«Ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να είναι πρόεδρος τη Δευτέρα, μίλησε για βόρειο τμήμα, μίλησε για δικό τους τμήμα, μίλησε για κρατίδιο. Και η κ. Τζάκρη το πρωί, στον ΣΚΑΙ, είπε ότι κάποιοι θέλανε τις Πρέσπες του Αιγαίου, αναγνωρίζοντας ότι οι Πρέσπες έχουν μόνο ενδοτική προσέγγιση στα εθνικά θέματα».
Στο ερώτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού είναι αντίθετη με τη Συμφωνία, δεν την άλλαξε, ο κ. Πλεύρης απάντησε χαρακτηριστικά:
«Υποχρεωτικά μόνο στα πλαίσια που μας δίνει η σύμβαση την οποία εσείς ψηφίσατε πρέπει να κινηθούμε, γιατί οι διεθνείς συνθήκες βάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος, έχουν υπερνομοθετική ισχύ και το ξέρατε αυτό όταν την ψηφίζατε».
Ο κ. Πλεύρης συνέχισε να στρέφει τα πυρά του προς τον κ. Κασσελάκη, καλώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν ξεκάθαρη θέση.
«Απευθύνομαι στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα το αποφύγει. Την Κυριακή έχει εκλογές, σήμερα όμως θα πάρει θέση. Εκφράζει τη Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει κρατίδιο, βόρειο, δικό τους; Σας εκφράζει ή όχι; Πρέπει να τοποθετηθείτε. Εδώ είστε κοινοβουλευτική ομάδα και ένας που μπορεί τη Δευτέρα να είναι αρχηγός σας έχει θέσει συγκεκριμένη άποψη.
Δεν του φταίνε τα ελληνικά του. Και στα αγγλικά τα ίδια θα έλεγε ακριβώς. Στα ελληνικά μπόρεσε να πει βόρειο, μπόρεσε να πει κρατίδιο να πει δικό τους, δεν μπόρεσε να πει τη λέξη κατοχή στη Κύπρο.
Αυτές οι θέσεις συνάδουν απόλυτα με έναν άνθρωπο ο οποίος είναι κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, και μάλιστα είπε κάτι που είναι ακόμα χειρότερο για εμάς τους Έλληνες, ότι στη πρώτη γραμμή πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι που πληρώνονται. Προσέξτε! Αυτός εδώ ο τόπος έμεινε ελεύθερος γιατί στη πρώτη γραμμή ήταν πάντοτε άνθρωποι που είχαν την Ελλάδα στην καρδιά τους. Δεν σωθήκαμε από τα στελέχη της Goldman Sacs. Δεν ήρθαν εδώ να πολεμήσουνε από την Μασαχουσέτη. Οι Έλληνες πολεμούσαν πάντα», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.
«Επειδή η Αριστερά έχει μια πολύ ωραία σύνδεση με τη καρέκλα κοιτάτε τι έχει συμβεί. Επειδή τη Δευτέρα μπορεί να είναι ο κ. Κασσελάκης, ή η κ. Αχτσιόγλου. Ήδη, όσοι είναι βουλευτές που έχουν τις καρέκλες και έχουν τη δυνατότητα να παραχωρήσουν με παραίτηση, ο τυχόν αρχηγός να είναι στη Βουλή, αρχίζουν να παίρνουν θέση.
Λένε όχι δεν παραιτούμαστε. Άρα βλέπετε ότι η θέση της Αριστεράς για την καρέκλα δεν αλλάζει, δεν πρόκειται να παραιτηθεί κανένας, γιατί κανένας δεν αφήνει τη θέση του από εδώ», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη που απάντησε, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Εγώ και η κ. Τζάκρη συμμεριζόμαστε μία ομοιότητα κοινοβουλευτική. Έχουμε ψηφίσει και τα τρία μνημόνια. Εγώ ψήφισα το πρώτο ως ΛΑΟΣ, το δεύτερο και το τρίτο ως βουλευτής της ΝΔ. Ίσως είναι η μοναδική βουλευτής που ψήφισε επίσης και τα τρία μνημόνια. Τα πρώτα ως βουλευτής του Γιώργου Παπανδρέου, το δεύτερο ως βουλευτής ΠΑΣΟΚ και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, άρα και στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων Άδωνι Γεωργιάδη και ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, άρα στον υπουργό Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Λυπούμαι που μετά κατάλαβε και είδε το φως το αληθινό.
Έχουμε όμως μία μεγάλη διαφορά. Όταν εγώ διεγράφη από το τότε κόμμα μου τον ΛΑΟΣ, επειδή υπερψήφισα το PSI που το τότε κόμμα μου δεν ήθελε να ψηφίσει, την επομένη υπέβαλα την παραίτηση μου από υφυπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και μετά παραιτήθηκα και από βουλευτής και έδωσα την έδρα μου στο κόμμα μου με το οποίο είχα εκλεγεί.
Η κ. Τζάκρη αντιθέτως, όταν εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, κράτησε την έδρα της γιατί της άρεσε η καρέκλα. Το να κατηγορεί η κ. Τζάκρη εμένα για αγάπη στην καρέκλα είναι άνω ποταμών».
Και ο κ. Γεωργιάδης κατέληξε:
«Στην πολιτική, εκείνο που κυρίως μετράει είναι ο χαρακτήρας, όπως και στη ζωή. Εγώ το πρωί όταν σας άκουσα να κατηγορείτε για ενδοτισμό το Νίκο Φίλη έπαθα κάποιου είδους πολιτικό σοκ. Εσείς, ΠΑΣΟΚ από τα νιάτα σας και υπουργός του πρώτου μνημονίου, κατηγορείτε -έναν άνθρωπο με τον οποίο προσωπικά έχω τεράστια ιδεολογική διαφορά, αλλά έχει στήσει την Αριστερά και τον Συνασπισμό από τα νιάτα του- από την τηλεόραση, με ύφος εκατό καρδιναλίων, επειδή ήσαστε με τον Κασσελάκη. Να έχετε μέτρο κ. Τζάκρη. Κάτι που λείπει σε όλη σας την πολιτική διαδρομή».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις