Το τεταμένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης – αντιπολίτευσης δυναμιτίζει και η επιλογή για μία αμιγώς γαλάζια σύνθεση για το νέο ΕΣΡ.

Σάλο έχει προκαλέσει στην πολιτική σκηνή η νέα προκλητική μεθόδευση του Μεγάρου Μαξίμου που κατήγγειλε χθες από το βήμα της βουλής ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης και επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί για μία ακόμη φορά προκλητικά και χωρίς ίχνος θεσμικότητας στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών. Το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όμως, δυναμιτίζει και η επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου να προτείνει μία αμιγώς γαλάζια σύνθεση για το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων. Μία μεθόδευση που θα υλοποιηθεί μόνο αν βρεθεί ένα «πρόθυμο» κόμμα, αφού απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, οπότε δεν αρκούν οι γαλάζιοι ψήφοι.

Η αποκάλυψη από τον κ. Ανδρουλάκη ότι η κυβέρνηση άλλαξε την ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης των προέδρων, η οποία συνεδριάζει σήμερα – ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΑΔΑΕ – προκειμένου να προχωρήσει σε αντικατάσταση μελών της ανεξάρτητης Αρχής, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έστειλε εσπευσμένα στην αίθουσα τον υπουργό Επικρατείας Μ. Βορίδη για να απαντήσει στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Η εισήγηση του Ράμμου είναι να επιβληθεί πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ επειδή αρνείται να συνεργαστεί με την ΑΔΑΕ, δίνοντας τον φάκελο που αιτιολογούσε η κ. Βλάχου την παρακολούθηση και του δικού μου κινητού και γιατί είμαι εθνικός κίνδυνος. Μάθαμε πριν από λίγο πως έρχεται αύριο αιφνιδιαστικά η αντικατάσταση μελών της ανεξάρτητης Αρχής στη Διάσκεψη. Μία ακόμη σύμπτωση που αθροίζεται στις προηγούμενες», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Ανδρουλάκης και διερωτήθηκε αν πρόκειται για «τυχαίες συμπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να περιφρουρηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επικίνδυνη κυβέρνηση για τους θεσμούς και τη Δημοκρατία». Επιπλέον, μιλώντας για τις υποκλοπές, έκανε λόγο για μια «δυσώδη υπόθεση με μόνο στόχο να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες Μητσοτάκη και του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι έχει λήξει η θητεία των μελών της ΑΔΑΕ και ότι πρόκειται για μία διαδικαστική εξέλιξη. Υπονόησε δε, πως πρόκειται για επικοινωνιακό σκηνικό, καθώς, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ γνώριζε γι’ αυτή την αλλαγή.
Αμέσως μετά εισήλθε στην Ολομέλεια ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο κ. Βορίδης άφησε αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, διερωτώμενος από πού γνωρίζει το πρόστιμο που έχει προτείνει η ΑΔΑΕ. «Από πού το ξέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Έχει πληροφόρηση; Εμείς δεν έχουμε», είπε, σχολιάζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι βαθιά εκτεθειμένος.

Κυρίαρχη εκτίμηση ανάμεσα στα τρία τουλάχιστον κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ που προεξοφλείται ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική μεθόδευση είναι ότι πέραν της πρόθεσης κάλυψης και προστασίας της ΕΥΠ, το Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Χρ. Ράμμο προκειμένου να παραιτηθεί από το πόστο του. Και το πράττει, όχι απλώς διατηρώντας, αλλά αναβαθμίζοντας τον ρόλο του μοναδικού μέλους της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, με το οποίο ο κ. Ράμμος έχει κάκιστες σχέσεις. «Αν τελικά το συγκεκριμένο μέλος της ΑΔΑΕ προαχθεί σε αντιπρόεδρο, τότε «δεν θα επιτρέπει στον Χρ. Ράμμο να ασκεί τα καθήκοντά του», σημειώνουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.

Με δεδομένο ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση ο πήχης των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων έπεσε στα 3/5, για να μπορέσει η κυβερνητική πλειοψηφία να ολοκληρώσει τη μεθόδευσή της, θα πρέπει να βρει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης για να περάσει τις αλλαγές στη σύνθεση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ. Πλην των τριών παραπάνω κομμάτων που είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν, μοιραία τα φώτα πέφτουν στην Πλεύση Ελευθερίας, την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.

Το ίδιο ισχύει και για τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ, για την προεδρία του οποίου, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας σε συζήτηση με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η κυβερνητική πλειοψηφία θα προτείνει την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αντιπρόεδρο του ΕΣΡ Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Από εκεί και πέρα οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα προταθούν:

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής στο κανάλι ONE, Γιάννης Πολίτης σε θέση Αντιπροέδρου,

-πρώην υπουργός Εσωτερικών και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης (μέλος),

-Ευτύχης Παλλήκαρης, ο οποίος διετέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την εκλογική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019 (μέλος),

-δημοσιογράφος Δημήτρης Σταυρόπουλος (μέλος),

-δημοσιογράφος Γιώργος Βλαβιανός (μέλος),

-δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Σπυρίδων Χρυσοφώτης (μέλος) και

-αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Πέτρος Τριανταφυλλίδης (μέλος),

-Στέφανος Δέτσης, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

ieidiseis.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις