Το αιφνιδιαστικό «lock down» στο Ολυμπιακό Στάδιο φέρνει στην επιφάνεια με τη σειρά του τη διαχρονική αβελτηρία με την οποία αντιμετωπίζονται έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, με τις ευθύνες της 1ης κυβέρνησης Μητσοτάκη να είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού αφού επί 4 χρόνια αλλά και παλιότερα, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια, όπως καταγγέλλουν αρμόδιοι παράγοντες και αθλητές, για τη συντήρηση των στεγάστρων «Καλατράβα».
O καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Σπυράκος, σε δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο ανέφερε ότι «η συνήθης τακτική σε τέτοια έργα είναι να γίνεται συνεχής παρακολούθηση και, μάλιστα, με βάση συγκεκριμένη διαδικασία. Η πρακτική λέει ότι γίνεται έλεγχος με διάφορες μεθόδους και μάλιστα υπάρχει τεχνολογία, με την οποία μπορείς να εντοπίσεις πού υπάρχει πρόβλημα και το μέγεθός του. Με αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνεις προτού επιδεινωθεί και το επισκευάζεις γιατί αν δεν παρέμβεις άμεσα και το αφήσεις, με την πάροδο του χρόνου υπάρχει και μεγαλύτερη επιδείνωση και μεγαλύτερο κόστος».
«Έπρεπε», συνέχισε ο καθηγητής, «οι έλεγχοι να γίνονται τακτικά εδώ και χρόνια. Οι φθορές, οι ελλείψεις κ.λπ. δεν έχουν φροντιστεί όπως θα έπρεπε και είναι ένα θέμα ευρύτερο των υποδομών. Σε άλλες χώρες υπάρχει αυστηρότερη παρακολούθηση και έλεγχος των υποδομών. Ευτυχώς, δεν είχαμε κάποιο ατύχημα από αυτό το γεγονός και πρέπει να μας γίνει μάθημα να αρχίσουμε να ψάχνουμε και σε άλλες κατασκευές. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στο ΟΑΚΑ και πρέπει να παρέμβουμε ώστε να είναι ασφαλής η χρήση του κτιρίου. Οπωσδήποτε το κόστος για την τοποθέτηση οργάνων παρακολούθησης είναι πολλαπλάσια μικρότερο αν δεν φροντίσεις να παρέμβεις έγκαιρα στα προβλήματα που διαπιστώνονται».
Από την πλευρά του, ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ το 2011-2012 (μια θέση την οποία διατήρησε για περισσότερα από 4 χρόνια) δήλωσε ότι «όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα. Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες ‘’έκοβαν’’. Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος (…) Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Άρχισα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον – τότε – υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν».
Τι έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο από το 2019 και μετά;
Η κατάσταση την οποία περιέγραψε για το Ολυμπιακό Στάδιο ο κ. Γαλακτόπουλος φαίνεται ότι συνεχίστηκε και από το 2019 και μετά. Η 1η φορά κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέχισε πάνω στην καταστροφική για τα στέγαστρα πορεία που είχε διαμορφωθεί επί σειρά ετών. Για τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να μιλήσει και ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και νυν Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.
Θα του ζητήσει διευκρινίσεις – πληροφόρηση για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν στο Ολυμπιακό Στάδιο ο νυν αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον αθλητισμό Γιάννης Βρούτσης; Μέχρι στιγμής, ο κ. Βρούτσης έχει αρκεστεί σε μια… «τυφλή» κριτική για την κατάσταση που παρέλαβε αναφέροντας: «Μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ».
«Τα ευρήματα της μελέτης», συνέχισε, «δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για την στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση (…) πρώτο μέλημα ήταν να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας. (…) Προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».
«Επί κυβέρνησης Σαμαρά», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, «ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων “Καλατράβα”, όμως άλλαξε η κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί». «Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού», συνέχισε ο κ. Βρούτσης, με αρκετούς να κάνουν λόγο για «φιλικό καρφί» προς τον κ. Αυγενάκη, «υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει μελέτες στατικότητας και πυρασφάλειας».
antitheto.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις