Η πρώτη ηχηρή ήττα για τη ΝΔ από το 2019. Οι προτάσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επόμενα βήματα.

 

Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που πολιτεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατανοούν ότι η χθεσινή παραδοχή του πρωθυπουργού ότι η Κυριακή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν ήταν μια καλή μέρα για τη ΝΔ και ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια γειωμένα στη γη», εκτός από αυτονόητες, συνιστούν και προαναγγελία πρωτοβουλιών για την αναστροφή του κλίματος.

Και είναι αλήθεια, ότι από χθες το απόγευμα, οπότε άρχισε να διαγράφεται στον ορίζοντα ότι η ΝΔ θα χάσει τη μάχη στις πέντε από τις έξι περιφέρειες του δεύτερου γύρου, αλλά και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το αρχικό «πάγωμα» έδωσε αμέσως τη θέση του σε συζητήσεις και εισηγήσεις για την ανάταξη της τρωθείσας κυβερνητικής εικόνας. Μιας εικόνας, που κατά πολλούς, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, τουλάχιστον στη χθεσινή της έκταση, αν ο πήχης δεν είναι μπει στο υψηλότερο σημείο «13 στις 13», και «3 στους 3 Δήμους» και αν είχαν αποφευχθεί παρεμβάσεις που εκ του αποτελέσματος εικάζεται βασίμως ότι λειτούργησαν ως μπούμερανγκ για την κυβερνητική παράταξη, καθώς εκλήφθηκαν ως ένδειξη αλαζονείας και προκάλεσαν αντισυσπειρώσεις.

Όπως είναι προφανές, μετά την πρώτη ηχηρή ήττα από το 2019, στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός και οι προτάσεις και εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα είναι καταιγιστικές. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με τη δήλωση που έκανε από τα γραφεία της Πειραιώς έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι μέρος της ήττας οφείλεται στην αλαζονεία που επιδείχθηκε τόσο με τον υπερφίαλο, όπως αποδείχθηκε, στόχο, όσο όμως και με τον τρόπο, με τον οποίον επιχειρήθηκε περίπου εκβιαστικά η επανεκλογή Αγοραστού στη Θεσσαλία. Γι’ αυτό και μίλησε «για γείωση». Το ερώτημα, είναι πώς θα σηματοδοτηθεί αυτή.

Αρκετοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι, πλέον, είναι η ώρα να δρομολογηθεί ένας σαρωτικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με ταυτόχρονη μείωση του ιστορικά υψηλού αριθμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Κάτι που βρέθηκε στα σκαριά στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά δεν υλοποιήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το δεύτερο είναι να τρέξει πιο γρήγορα το κυβερνητικό έργο και κυρίως οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου στην υγεία, την Παιδεία, τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, τις διαχρονικές παθογένειες του κράτους, την απονομή της δικαιοσύνης και φυσικά την πολιτική προστασία, στη δομή και λειτουργία της οποίας θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.

Σε αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίων για την υλοποίηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Συστήματος Υγείας – με τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων να έχουν ήδη αρχίσει – η εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ξένα μη κρατικά ΑΕΙ μέχρι την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, η προώθηση του νέου συστήματος επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων των φορέων του δημόσιου τομέα και άλλα.

Το μεγαλύτερο στοίχημα, ωστόσο, το οποίο, μέχρι στιγμής δεν δείχνει να κερδίζεται, είναι αυτό της αναχαίτισης της ακρίβειας, ιδιαίτερα στα είδη διατροφής, η οποία καλπάζει.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις