Στον ρόλο του διαλλακτικού, που δεν αφήνει την παραμικρή αιχμή σε βάρος της Τουρκίας, προκειμένου να μην χαλάσει τον «μήνα του μέλιτος» που εσχάτως ξεκίνησε με τον ελληνοτουρκικό «διάλογο», εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Αντίθετα, ως «Κολοκοτρωναίος», παρουσιάζεται ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Το ύφος, αλλά και οι δηλώσεις τους, που εν πολλοίς διίστανται, εύλογα προκαλούν το ερώτημα: Τελικά, ποιος εκφράζει την κυβερνητική γραμμή στα ελληνοτουρκικά; Ο Γ. Γεραπετρίτης ή ο Ν. Δένδιας;

Το ερώτημα, βέβαια, είναι ρητορικό, δεδομένου ότι ο Γ. Γεραπετρίτης θεωρείται το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, ενώ ο Ν. Δένδιας θέλει να είναι ο δελφίνος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του προέδρου της ΝΔ.

Παρανοήσεις ( στα ελληνοτουρκικά; )

Σε συνέντευξή του στο AL ARABIYA, όταν ο Γ. Γεραπετρίτης ερωτήθη για την πορεία των ελληνοτουρκικων σχέσεων και τον εν εξελίξει «διάλογο» Αθήνας – Άγκυρας, απάντησε : «Η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκαν πολλές εντάσεις. Υπήρχαν πολλές παρανοήσεις και δεν μπορέσαμε πραγματικά να αναπτύξουμε μια φιλική σχέση, μια σχέση καλής γειτονίας».

Σε … παρανοήσεις, λοιπόν, οφειλόταν η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόσα χρόνια. Όχι στην επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, όπως η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέφερε όλα αυτά τα χρόνια. Και καλά από τουρκικής πλευράς. Κάτι είχε «παρανοήσει» τόσα χρόνια η Άγκυρα. Άραγε, μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών να διευκρινίσει τι είδους «παρανοήσεις» έκανε όλα αυτά τα χρόνια, δεκαετίες ντε, η ελληνική πλευρά στα ελληνοτουρκικά που ανάγκαζε την… άμοιρη την Τουρκία να συμπεριφέρεται ως περιφερειακός τραμπούκος;

Οι … συνταγματικές προβλέψεις

Ενώ, όμως, ο Γ. Γεραπετρίτης ρίχνει τους τόνους και ομιλεί για αμοιβαίες «παρανοήσεις», ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, ο Νίκος Δένδιας, ως άλλος «Κολοκοτρωναίος», ευρισκόμενος στον Άη Στράτη για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 111ης επετείου της απελευθέρωσής του, προειδοποιεί πως «δεν υφίσταται καμία συνταγματική πρόβλεψη, για να καταστεί χώρα περιορισμένης κυριαρχίας».

Τι μήνυμα θέλει να στείλει ο υπουργός Άμυνας και σε ποιον; Άραγε, υπάρχει κανείς στην Ελλάδα, ή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που σκοπεύει να παραβεί κάποια «συνταγματική πρόβλεψη» ή και να μετατρέψει την Ελλάδα «σε χώρα περιορισμένης κυριαρχίας»;

«Θα ήθελα να επαναδιατυπώσω -είπε στον Άη Στράτη- την απόλυτη συνταγματική υποχρέωση υπεράσπισης του εσχάτου βράχου και της έσχατης βραχονησίδας της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση, αλλά και δεν υφίσταται καμία συνταγματική πρόβλεψη, για να καταστεί χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Διατηρεί όπως κάθε χώρα στον πλανήτη το αυτονόητο δικαίωμα της άμυνας έναντι κάθε επιβουλής. Διατηρεί το δικαίωμα της άμυνας κάθε σημείου του εθνικού της χώρου».

Επισήμανση που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν μάλιστα η τουρκική πλευρά εγείρει την απαίτηση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, και οργιάζει η φημολογία ότι το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα του ελληνοτουρκικού «διαλόγου».

Αλλά καλύτερα θα ήταν να τα πει όλα αυτά ο Ν. Δένδιας στον πρώην υφυπουργό και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων της κυβέρνησης, Αγγελο Συρίγο, ο οποίος λέγει ότι, σε αντάλλαγμα όσων θα «δώσει» η Ελλάδα στην Τουρκία, η Αγκυρα θα πρέπει να αποδεχτεί την «επαναστρατιωτικοποίηση» (!) των ελληνικών νησιών.

Υπερκομματικός

Τέλος, να μην διαφύγει της προσοχής ότι ο Ν. Δένδιας, κατά την σύντομη παραμονή στον Άη Στράτη, επισκέφθηκε το Μουσείο Δημοκρατίας, αφιερωμένο στα βάσανα των δημοκρατών εξόριστων σε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου της χούντας.

Εκεί είπε ότι «οφείλουμε πάνω και πρώτα από όλα να εδραιώνουμε την εθνική μας ομοψυχία και την εθνική μας ενότητα», σημειώνοντας ότι «αυτή η παρατήρηση έχει σημασία, όταν γίνεται εδώ, στον Άγιο Ευστράτιο, ένα νησί που έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος και στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Δημοκρατίας».

 

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις