Αλλαγές στη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία φέρνει το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΌπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της παρουσίασης των βασικών σημείων του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της νομοθεσίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και τον εξορθολογισμό διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας, η ύπαρξη ενεργού ΑΜΚΑ θα αποτελεί στο εξής προϋπόθεση για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης στα δημόσια νοσοκομεία σε ανασφάλιστους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος.

«Η κατοχή ενεργού ΑΜΚΑ εξασφαλίζει τη δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Όποιος δεν έχει ενεργό ΑΜΚΑ συνεχίζει να έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία και ελεύθερη περίθαλψη. Ωστόσο, η δαπάνη βαρύνει τον ίδιο. Ό,τι ακριβώς, δηλαδή, ισχύει και σήμερα για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης  και διευκρίνισε πως «αυτός που έχει νόμιμη κατοικία στη χώρα, αλλά ζει έξω έχει νόμιμη κατοικία στη χώρα είναι ενεργός ΑΜΚΑ». «Ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει τη ρύθμιση αυτή που έχει να κάνει με ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα μόνο για πάνε σε νοσοκομείο και να πάρουν φάρμακα και φεύγουν την επόμενη ημέρα και επιστρέφουν στη χώρα τους με τα φάρμακα που πήραν τζάμπα στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται γιατί οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν και τα φάρμακα άλλων χωρών. Δεν μπορεί να γίνει», τόνισε. 

Η διάταξη

«Η διάταξη που θα ψηφιστεί περιλαμβάνει τον όρο ενεργό ΑΜΚΑ ο οποίος έρχεται από αναθεώρηση του υπάρχοντος καθεστώτος ΑΜΚΑ το οποίο ήταν ξεχωριστό δεν υπήρχε ενεργό και μη ενεργό. Πλέον το στάτους είναι διπλό:  Θα υπάρχει ενεργός και μη ενεργός ΑΜΚΑ. Ο ενεργός ΑΜΚΑ συνδέεται με νόμιμη κατοικία στη χώρα. Συνεπώς κάποιος που ταξιδεύει, σπουδάζει και πηγαινοέρχεται δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, χρειάζεται νόμιμη σύνδεση με τη χώρα. Όσοι είναι ανασφάλιστοι στη χώρα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία.

Συζητάμε για το φαινόμενο καταστρατήγησης που κάποιος ζει εκτός χώρας 20 με 30 χρόνια, επειδή κάποτε γεννήθηκε/εργάστηκε στη χώρα απολαμβάνει της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της πρόσβασης στα νοσοκομεία. Και πάλι η πρόσβαση είναι ελεύθερη.  Εάν  δεν αποδείξει εντός 30 ημερών ότι έχει νόμιμη σύνδεση με τη χώρα, τότε θα πρέπει να καταβάλλει τα νοσήλια» τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας  για το νομοσχέδιο.

enikonomia.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις