Οι αναφορές για τρομοκράτες της Χαμάς, οι οποίοι, ενδέχεται να κρύβονται σε ισραηλινά εδάφη έχει αυξήσει κατακόρυφα τις πωλήσεις όπλων – Οι αντιδράσεις
Η σφαγή χιλιάδων αθώων ψυχών στις νότιες περιοχές του Ισραήλ από τη Χαμάς σε συνδυασμό με αναφορές που κάνουν λόγο για τρομοκράτες που κατάφεραν να επιβιώσουν από τις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό και συνεχίζουν και κρύβονται οπλισμένοι σε διάφορα σημεία της χώρας αναμένοντας εντολές ακόμη και για επιθέσεις αυτοκτονίας, έχουν προκαλέσει αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις διευκολύνσεις που παρέχει το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας για την απόκτηση όπλου.
«Δεν υπάρχει πλέον μεγάλη γραφειοκρατία στην αγορά όπλων» λέει στο protothema.gr o Τομερ Μπαρακ, πρώην αξιωματικός της Ισραηλινής αστυνομίας. Κρατάει στα χέρια του ένα glock 26. Του χρησιμεύει για να προστατεύει τον επιχειρηματία που συνοδεύει, τον φιλέλληνα Αβιντ Ραβιντ ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης αλυσίδας σουπερ μαρκετ στο Ισραηλ.
Ο έμπειρος πρώην αξιωματικός, εξηγεί ότι στο παρελθόν για να αποκτήσει κάποιος όπλο θα έπρεπε να είχε υπηρετήσει σε μάχιμη μονάδα του στρατού. Επιπλέον, προσθέτει, τώρα έχουμε διεύρυνση και τις γεωγραφικής κάλυψης, δηλαδή, πλέον μπορούν να αγοράσουν όπλο και εκείνοι που δεν διαμένουν σε επικίνδυνες ζώνες της χώρας.
«Αυξήθηκε και το όριο της απόκτησης σφαιρών. Παλιά το όριο ήταν 50 σφαίρες κατά άτομο και τώρα διπλασιάστηκε» λέει ο Τόμερ Μπάρακ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ισραηλινοί πολίτες αγοράζουν πιστόλια και όχι τυφέκια, η κατοχή των οποίων δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία, τουλάχιστον όχι ακόμα. Όσο για τη χρήση του όπλου, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δικαιολογείται όταν αποδεδειγμένα υπάρξει σαφή απειλή της ζωής του κατόχου ή άλλων.
Όμως δεν είναι όλοι στο Ισραήλ υπέρ της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε έναν παλιό μας γνώριμο, τον πρώην αρχηγό αστυνομίας του Τελ Αβίβ και των Ισραηλινών SWAT, Νταβίντ Τσουρ, ο οποίος έχει διατελέσει και σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Ο Νταβίντ Τσουρ είναι κάθετα αντίθετος στις διευκολύνσεις που παρέχει το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας σε οποιονδήποτε εκδηλώσει την επιθυμία να αγοράσει όπλο.
«Πιστεύω ότι αυτές οι διευκολύνσεις θα οδηγήσουν σε καταστροφή αργά ή γρήγορα. Διότι αφενός θα καταλήξουν τα όπλα σε άτομα που δεν πληρούν τα κριτήρια, αφετέρου μπορεί να καταλήξουν και σε εγκληματίες που θα τα χρησιμοποιήσουν για άλλους σκοπούς. Το να συμβεί λοιπόν κάποιο ατύχημα και να σκοτωθεί ένας αθώος είναι πιθανό να συμβεί περισσότερο από ποτέ. Φανταστείτε ότι μπορεί να σας πυροβολήσει κάποιος επειδή σας πέρασε για τρομοκράτη. Πιστέψτε με, δεν θέλετε να κυκλοφορούν τόσα όπλα στο δρόμο».
Ο Νταβίντ Τσουρ, λέει ότι είναι λογικό να κυριαρχεί ένα αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες μετά από όσα φρικτά συνέβησαν, όμως αυτό που χρειάζεται δεν είναι περισσότερα όπλα αλλά περισσότεροι καλά εκπαιδευμένοι πολίτες στο να τα χειρίζονται προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας.
«Το να εκπαιδεύσουμε ομάδες πολιτών στο πώς να αντιμετωπίζουν τον εξωτερικό κίνδυνο είναι ένα πολύ πιο ασφαλές σενάριο από το να δίνουμε όπλο στον οποιονδήποτε δεν πληροί τα κριτήρια. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε» καταλήγει ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Τελ Αβίβ.
Αποστολή στο Ισραήλ: Φρίξος Δρακοντίδης
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις