Ενώ το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έπληξαν και το Ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, (με την εκκλησία του να θεωρείται η τρίτη αρχαιότερη στον κόσμο) «ἔγκλημα πολέμου, τό ὁποῖον δέν εἶναι δυνατόν να ἀγνοηθῇ», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μοιάζει σαν να προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός κάνοντας λόγο για «χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου».

Όπως και να’ χει, τμήμα του μοναστηριού, στο οποίο μάλιστα είχαν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι, ελπίζοντας ότι δεν θα τους βομβαρδίσουν, επλήγη μερικώς, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ενώ υπάρχουν και νεκροί, βάσει των όσων υποστηρίζει ο αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος, Αλέξιος.

Ο Μητσοτάκης έταζε ότι θα προστατευόταν το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός, Κώστας Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα σχεδίαζε να επισκεφτεί το Ισραήλ, προκειμένου να εκφράσει την υποστήριξή του στον Βενιαμίν Νετανιάχου, είχε υποσχεθεί εσχάτως στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ότι θα προβεί σε συνεννοήσεις με τους Ισραηλινούς, ούτως ώστε να προστατευθεί ο Αγιος Πορφύριος.

 

Είναι εμφανές ότι οι σκληροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και οι εκατόμβες νεκρών αμάχων, προκαλούν εντάσεις και διαπληκτισμούς ανάμεσα στην Αθήνα και στον βασικό πυλώνα της ελληνικής παρουσίας στους αγίους τόπους, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι το ποίμνιο του Πατριαρχείου είναι οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Πατριαρχείο – ΥΠΕΞ

Πάρα πολλές ώρες μετά τον βομβαρδισμό που έπληξε και τον Άγιο Πορφύριο, τη νύκτα της 19ης Οκτωβρίου, και αφού το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είχε αμέσως προβεί σε σχετική ανακοίνωση και είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος διεθνώς, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με μεγάλη καθυστέρηση, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτίριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά». Από την ανακοίνωση απουσιάζει η παραμικρή αναφορά στο Ισραήλ, και το ΥΠΕΞ περιορίζεται να κάνει λόγο μόνο για «κτύπημα», ούτε καν για «ισραηλινό κτύπημα».

Αντίθετα, το Πατριαρχείο «ἐκφράζει τήν σθεναρωτέραν καταδίκην αὐτοῦ διά τήν Ἰσραηλινήν ἀεροπορικήν ἐπιδρομήν, ἡ ὁποία ἔπληξε τόν ἐκκλησιαστικόν χῶρον αὐτοῦ εἰς τήν πόλιν τῆς Γάζης», αναφέρει ότι οι εκκλησίες και τα ιδρύματά της είναι καταφύγια αμάχων και γυναικόπαιδων, και τονίζει ότι οι «ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εἰς κατοικημένας περιοχάς κατά τάς τελευταίας δέκα τρεῖς ἡμέρας, συνιστᾷ ἔγκλημα πολέμου, τό ὁποῖον δέν εἶναι δυνατόν να ἀγνοηθῇ».

Τι έχει συμβεί στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τουλάχιστον τμήμα του μοναστηρίου επλήγη από τις τέσσερις, ως εκτιμάται, βόμβες που έριξε το Ισραήλ στην συνοικία. Το Ισραήλ, επίσης, ισχυρίζεται ότι έπληξε «στόχο» της Χαμάς σε «παρακείμενο κτίριο», όπως άλλωστε αναφέρει και το ελληνικό ΥΠΕΞ συντασσόμενο με το Τελ Αβίβ, καθώς και ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους που έχουν βρει καταφύγιο σαν και αυτό του Αγίου Πορφυρίου ως ανθρώπινη ασπίδα.

Ακόμα κι’ έτσι να είναι τα πράγματα, όμως, όταν βομβαρδίζεται μια συνοικία με τέσσερις βόμβες, είναι προφανέστατο ότι θα υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες» στον άμαχο πληθυσμό. Κάτι, ωστόσο, στο οποίο το Ισραήλ δεν φαίνεται πλέον να δίνει σημασία. Γεγονός που φάνηκε και στην περίπτωση του μοναστηρίου του Αγίου Πορφυρίου.

Αλλωστε, οι φωτογραφίες από τον τόπο του βομβαρδισμού το καταμαρτυρούν. Πρόκειται για μεγάλης γόμωσης βόμβες, αν κρίνει κανείς από τον κρατήρα που άνοιξαν, και τις καταστροφές που προκάλεσαν στα σπίτια στην γειτονιά. Το περίεργο θα ήταν, ακόμα κι’ αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των Ισραηλινών και δεν το έκαναν επίτηδες να στοχεύσουν το μοναστήρι, να μην πληγεί ο Αγιος Πορφύριος.

Κατά τον ισχυρισμό του αρχιεπισκόπου Τιβεριάδος, Αλέξιου, «βομβάρδισαν τα γραφεία της εκκλησίας και την είσοδο του μοναστηριού. Κτίρια κατέρρευσαν. Πολλοί μέσα τραυματίστηκαν και άλλοι πέθαναν. Πάνω από 400 άτομα βρίσκονταν στο μοναστήρι».

Οι Ορθόδοξοι Παλαιστίνιοι

Μετά τον βομβαρδισμό, είδαν το φως της δημοσιότητας βίντεο με Ορθόδοξους Παλαιστίνιους που ήταν εκεί να καταγγέλλουν το Ισραήλ και να λέγουν ότι πλέον δεν έχουν που αλλού να πάνε για να σωθούν.

 

Επίσης, ιερέας να λέγει ότι είναι απαράδεκτο να βομβαρδίζουν εκκλησίες.

 

Από τη μεριά του, ο Τιβεριάδος Αλέξιος είπε: «Αυτή είναι η πατρίδα μας. Δεν την εγκαταλείψουμε. Η μοίρα μας είναι με τον Χριστό και δεχόμαστε ό,τι αποφασίσει. Είτε ζήσουμε είτε πεθάνουμε. Είναι ο Χριστός που μας ζει».

Το δράμα στον Αγιο Πορφύριο φαίνεται και από τις Ορθόδοξες ως φαίνεται από τις φωτογραφίες Παλαιστίνιες (χωρίς μαντήλι στο κεφάλι), μετά τον βομβαρδισμό.

Καταφύγιο

Να σημειωθεί ότι μετά τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο στη Γάζα, όπου Ισραήλ και Χαμάς επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για το μακελειό, στα social media είχαν κάνει την εμφάνισή τους φωτογραφίες από το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, με τους Παλαιστίνιους να έχουν βρει εκεί καταφύγιο και να τους παρέχουν βοήθεια οι ιερείς.

Ηταν λοιπόν γνωστό τοις πάσι ότι εκεί βρίσκονταν εκατοντάδες, όπως λέγουν οι ιερείς, που είχαν καταφύγει για να βρουν μια κάποια ασφάλεια.

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου χτίστηκε το 425 μ.Χ.. Σύμφωνα με την «Βικιπίντια», υπάρχουν μερικά γείσα και βάσεις που χρονολογούνται από την περίοδο των Σταυροφόρων, αλλά πολλά από τα άλλα τμήματα είναι μεταγενέστερες προσθήκες. Το 2014, οι Παλαιστίνιοι και πάλι είχαν βρει εκεί καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ιδού πως ήταν το μοναστήρι πριν τους τελευταίους βομβαρδισμούς.

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις