Ανάγκη όσο ποτέ το φλέγον ζήτημα της επίλυσης του παλαιστινιακού να καταστεί άμεση προτεραιότητα, τόνισε ο Κ. Καραμανλής.

 

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πραγματοποιούσε επίσκεψη «αστραπή» στο Ισραήλ για να συναντηθεί μόνο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και όχι με εκπρόσωπο της παλαιστινιακής πλευράς, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χτυπούσε ηχηρό καμπανάκι για όσους ακολουθούν μονομερή εξωτερική πολιτική.

«Άλλο Χαμάς, άλλο ο παλαιστινιακός λαός», είπε ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ : Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» και πρόσθεσε:

Η Ευρώπη και η Δύση συνολικά έρχονται ξανά αντιμέτωπες με το χρονίζον πρόβλημα της ειρήνευσης στην περιοχή…Το παλαιστινιακό είναι για πάρα πολλά χρόνια μια χαίνουσα πληγή που κακοφορμίζει διαρκώς. Είναι ανάγκη όσο ποτέ το φλέγον ζήτημα της επίλυσης του παλαιστινιακού να καταστεί άμεση προτεραιότητα. Πρώτο βήμα η διακοπή των ισραηλινών εποικισμών.

Κύριος στόχος η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Δεν είναι απλό, αλλά επείγει αν δεν θέλουμε να δούμε στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και έναν δεύτερο γενικευμένο πόλεμο. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι και τα δυτικά Βαλκάνια διολισθαίνουν σε κρίση, αφού και στο Κόσοβο και στη Βοσνία η εικόνα καθίσταται ιδιαίτερα ανησυχητική.

Όσοι με ενθουσιασμό ενθάρρυναν τη βεβιασμένη και άτακτη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη μεροληπτική στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή και την επιβολή τεχνητών λύσεων δεν έλυσαν το πρόβλημα. Το περιέπλεξαν και το μετέθεσαν στο μέλλον. Το μέλλον όμως ήρθε και μαζί του η επιτακτική ανάγκη, κυρίως η Ε.Ε. να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα οδηγήσουν στην άμβλυνση των εντάσεων και τη σταδιακή ομαλοποίηση της περιοχής. Τώρα, πριν οι ελοχεύοντες εθνικισμοί και αναθεωρητισμοί, επιχειρήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους επί του πεδίου.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις