Το «μοντέλο Κύπρου» για το Παλαιστινιακό, δηλαδή δύο κράτη, που στην περίπτωση της Κύπρου είναι διχοτόμηση, καθώς και σύστημα εγγυήσεων, με εγγυητή την Τουρκία στο Παλαιστινιακό, που το αντίστοιχο απαράδεκτο σύστημα στην Κύπρο άνοιξε τον δρόμο στον Αττίλα, το 1974, προτείνει η Τουρκία.
Εμμέσως πλην σαφέστατος στόχος της Άγκυρας είναι να «δικαιωθεί» η πολιτική της διχοτόμησης στην Κύπρο, και, βέβαια, εάν σταθεί δυνατόν, να πλασαριστεί στο μεγάλο πρόβλημα, το Παλαιστινιακό. Αυτά αναφέρει μερίδα του τουρκικού Τύπου, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, ακροδεξιού «γκρίζου λύκου», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προέδρου του κόμματος MHP.
Οι επισημάνσεις αυτές, αλλά και οι λίαν ενδιαφέρουσες «διαρροές» εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων του Ερντογάν, του MHP, έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει ξεκινήσει ο ελληνο-τουρκικός «διάλογος», με την Αθήνα και την Αγκυρα να συναινούν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο ότι το Κυπριακό πρέπει να μπει στη γωνία για να μην αποτελέσει εμπόδιο στις ελληνοτουρκικές «συνεννοήσεις» (!).
Κι’ όλα αυτά, τη στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ακόμα και το Παλαιστινιακό, προκειμένου να εμπεδώσει το αφήγημά της ότι η «λύση» της διχοτόμησης και των δύο κρατών στην Κύπρο είναι η ενδεδειγμένη. Είναι εμφανές ότι το Κυπριακό έχει μπει σε ιδιαίτερα επικίνδυνα νερά.
«Εγγυήτρια» αλα Κυπριακό
Να σημειωθεί πως επανειλημμένως, ό,τι δεν θέλει ή δεν μπορεί να πει επισήμως ο Ερντογάν και τα κυβερνητικά στελέχη του, το λέει το ακροδεξιό δεκανίκι του, ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος MHP.
Σε δήλωσή του, λοιπόν, στις 21-10-2023, ο Μπαχτσελί, αφού επετέθη κατά πάντων για την αδυναμία ή αδιαφορία να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα, ουσιαστικά επιχείρησε να αναδείξει την Τουρκία ως καθοριστικό «παίκτη» στο Παλαιστινιακό. Κάτι, πάντως, για το οποίο πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν σφόδρα.
Καταλήγοντας, μάλιστα, υπό μορφή «τελεσίγραφου», είπε: «Εάν οι επιθέσεις δεν σταματήσουν, εάν συνεχίσουν να πέφτουν βόμβες στους καταπιεσμένους, λέω ανοιχτά στο έθνος μου ότι η Τουρκία πρέπει γρήγορα να δράσει και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, δεδομένων των ιστορικών, ανθρωπιστικών και θρησκευτικών ευθυνών της. Εναπόκειται σε εμάς να αναλάβουμε αποστολή προστασίας της Γάζας.
»Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει τη Γάζα πόλη των ευτυχισμένων παιδιών και μια ισλαμική πόλη, όπου τα αδέρφια και οι αδελφές μας θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Ορκίζομαι στο Θεό, είναι ικανή για αυτό! Ο πρόεδρός μας στέκεται δίπλα στο τουρκικό έθνος και σε όλους τους πιστούς στον δραστήριο και πολυδιάστατο διπλωματικό του αγώνα».
Οι δηλώσεις Μπαχτσελί προκάλεσαν ερωτηματικά εντός και εκτός Τουρκίας. Ειδικότερα «εάν η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στην Παλαιστίνη». Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη, φιλοκεμαλική εφημεριδα, Cumhuriyet, η οποία επικαλείται διευκρινίσεις από πηγές του MHP, «πίσω από τις δηλώσεις Μπαχτσελί κρύβεται ο στόχος της δημιουργίας συστήματος εγγυήσεων στην Παλαιστίνη υπό την Τουρκία». Δηλαδή, να μπει εγγυητής η Τουρκία στο ενδεχόμενο μιας διευθέτησης του Παλαιστινιακού. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, παραπέμπουν στην Κύπρο ως παράδειγμα του «συστήματος εγγυήσεων».
«Δικαίωση» για τη διχοτόμηση στην Κύπρο
Κατά τις ίδιες «πηγές του MHP», προσθέτει η Cumhuriyet, οι δηλώσεις Μπαχτσελί είχαν στόχο να αναδείξουν την πρόταση που είχε ήδη διατυπώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, περί της εφαρμογής ενός νέου μηχανισμού εγγυήσεων για την επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης στη βάση των δύο κρατών.
Ειδικότερα, στις 20-10-2023, ο Χ. Φιντάν είχε αναφέρει ότι «η πρόταση περί εγγυήσεων αφορά την ενεργό ανάληψη ευθυνών από τις χώρες της περιοχής. Με κάποιον τρόπο, θα βάλουν το χέρι τους στην φωτιά μαζί με τους Παλαιστίνιους. Θα είναι ένα σύστημα εγγυήσεων που θα εγγυάται την τήρηση μιας συμφωνίας. Ομοίως, πρέπει να υπάρξουν εγγυητές από την ισραηλινή πλευρά».
Σύμφωνα με την Cumhuriyet, κατά το MHP, ο Χ. Φιντάν ουσιαστικά είχε προτείνει το μοντέλο διεθνών εγγυήσεων, ενώ παραλληλίζοντας το Παλαιστινιακό με το Κυπριακό και τη Γάζα, ουσιαστικά αποσκοπούσε «να δικαιώσει τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».
«Μοντέλο Κύπρου»
Το δημοσίευμα της Cumhuriyet είχε τίτλο: «Μοντέλο Κύπρου. Το σύστημα εγγυήσεων. Πηγές του MHP: Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για την Παλαιστίνη: Βάση το μοντέλο της Κύπρου».
Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας τους, οι ίδιες πηγές του MHP φέρουν ως παράδειγμα τις συμφωνίες της Ζυρίχης – Λονδίνου που οδήγησαν στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οι ενδιαφερόμενες πλευρές μπορούν να υπογράψουν συμφωνίες στην Παλαιστίνη υπό την Τουρκία. Τα τουρκικά στρατεύματα μπορούν να αναπτυχθούν για τη διαχείριση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή», ανέφεραν.
Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει το παράδειγμα της περιόδου πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο («ειρηνευτική επιχείρηση», την αποκαλούν), το 1974.
Νεο-οθωμανισμός
Το… αφήγημα της Άγκυρας είναι το εξής, όπως εξηγούσαν οι πηγές του MHP: «Η Παλαιστίνη βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1516 έως το 1917. Τέθηκε υπό βρετανική εντολή μόλις το 1920, μετά την Διακήρυξη Μπαλφούρ, στις 2 Νοεμβρίου 1917. Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, βάση της Τουρκίας είναι το 1917. Η περιοχή ήταν υπό τουρκική (σ.σ. οθωμανική – κράτος το οποίο δεν υπάρχει πλέον) κυριαρχία μέχρι το 1917.
»Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν είναι ξένη σε αυτή τη γη. ‘Η όπως το θέτει ο Μπαχτσελί: «Η γη αυτή είναι η κληρονομιά των προγόνων μας». Επομένως, ένας μηχανισμός εγγυήσεων που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να τεθεί υπό την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή».
Απειλή για την Τουρκία το Ισραήλ
Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές του MHP επισημαίνουν ότι το Ισραήλ «θέλει να δημιουργήσει μια νέα Μέση Ανατολή» με την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς και ότι «η Τουρκία θα αποτελέσει το επόμενο βήμα (σ.σ. στόχο)» του Ισραήλ.
Αφού αναφέρουν ότι η Παλαιστίνη βρίσκεται γεωγραφικά κοντά στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ίδιες πηγές τονίζουν: «Το Ισραήλ με τις ΗΠΑ θέλει να αλλάξει αυτή τη γεωγραφία. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύει την Τουρκία μέσω της Συρίας. Η Τουρκία διενεργεί αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.
»Όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ προστατεύουν εκεί τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PYD και το YPG (σ.σ. η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» το κουρδικό κίνημα στη Συρία που συνεργάζεται με αμερικανικές δυνάμεις). Φτάνουν επίσης στο σημείο να «συνδέουν» τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PYD και το YPG με το Ισραήλ, το οποίο στη συνέχεια θα απειλήσει την ασφάλεια της Τουρκίας. Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ».
antitheto.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις