Νέος βομβαρδισμος στη Τζαμπαλίγια, στον οποίο σκοτώθηκε ο «αρχιτέκτονας της τρομοκρατικής επίθεσης» – Άνοιξε μερικώς ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Ράφα, φεύγουν οι πρώτοι 500 ξένοι πολίτες
Το δεύτερο ισχυρό χτύπημα στη Τζαμπαλίγια, προκάλεσε περαιτέρω καταστροφή, καταστρέφοντας μια σειρά κτιρίων στη γειτονιά Φαλούτζα του καταυλισμού, χθες. Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι το χτύπημα «βασίστηκε σε ακριβείς πληροφορίες» είχε στόχο ένα από τα στρατηγεία της Χαμάς και ότι «εξολόθρευσε τρομοκράτες της Χαμάς». Το χτύπημα ήρθε μια μέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο σημείο, προκαλώντας νέες απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Με τη Χαμάς να μιλά για «περισσότερους από 50 νεκρούς», εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Ιμπραχίμ Μπιάρι, ένας από τους ανθρώπους που οργάνωσαν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του IDF προωθούνται με ταχύτερους ρυθμούς στη βορειοδυτική Γάζα, προς την πλευρά της Μεσογείου και στο βορειοανατολικό άκρο της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στο Μπεϊτ Χανούν και στα ανατολικά. Την ίδια ώρα, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις μηχανοκίνητων ταγμάτων του ισραηλινού στρατού συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στην περίμετρο της Γάζας και να εισέρχονται στο παλαιστινιακό κομμάτι, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις εντείνονται.
Ο στρατός του Ισραήλ επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, όμως αποφεύγει να τις αποκαλέσει «χερσαία εισβολή» παρά την αποστολή τεθωρακισμένων στην περιοχή. Ένας βασικός λόγος για την ασάφεια σε αυτές τις μικρότερου μεγέθους χερσαίες επιχειρήσεις και όχι μια χερσαία επίθεση πλήρους κλίμακας, είναι ο αποπροσανατολισμός του εχθρού, αλλά και η αποφυγή ανοίγματος νέων μετώπων (όπως του Ιράν και της Χεζμπολάχ, με την οποία υπάρχουν αψιμαχίες, όχι όμως ολοκληρωτικός πόλεμος) λένε οι αναλυτές.
Και ενώ η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση, τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται στο δράμα που περνούν οι άμαχοι. «Το μέγεθος της τραγωδίας στη Γάζα δεν έχει προηγούμενο», λέει ο Γενικός Επίτροπος του UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες), Φιλίπε Λατζαρίνι, ο οποίος μόλις επέστρεψε από επίσκεψη στην περιοχή. Και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, αφού τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν το Ισραήλ να τηρήσει τους διεθνείς νόμους που προστατεύουν τους αμάχους σε συγκρούσεις, χαιρέτισε το άνοιγμα της πύλης της Ράφα για τους τραυματίες Παλαιστίνιους και τους ξένους υπηκόους. «Είναι αδύνατο», είπε, «να μη συγκινηθεί κανείς από τις εικόνες των Παλαιστινίων που υποφέρουν» και κάλεσε για μια εκεχειρία -μια παύση, όπως είπε, για ανθρωπιστικούς λόγους.
Από αυτό το πέρασμα, της Ράφα προς την Αίγυπτο -τον μοναδικό ανοιχτό ανθρωπιστικό διάδρομο- χθες κατάφερε τελικά να φύγει από τη Γάζα ένας μικρός αριθμός Παλαιστινίων και ξένων υπηκόων, μετά από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων που είχαν ως αποτέλεσμα το μερικό άνοιγμα του περάσματος. Νωρίτερα, είχε επιτευχθεί συμφωνία για την είσοδο φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα σε μεγαλύτερο αριθμό προς την αντίθετη κατεύθυνση – μια εξέλιξη που επίσης απαιτούσε μακροχρόνιες συνομιλίες.
Η προσοχή τώρα στρέφεται στον υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τις επομενες ημέρες θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ και στο Αμμάν της Ιορδανίας με σκοπό να επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και να συζητήσει τις προσπάθειες για την προστασία των Αμερικανών πολιτών, την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων, την αύξηση της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα και την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης.
Ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να συζητήσει στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιορδανία τον τρόπο επανέναρξης βασικών υπηρεσιών διαβίωσης και «το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βίαια εκτός της Γάζας». Θα μιλήσει επίσης για τις προσπάθειες «μείωσης των περιφερειακών εντάσεων και θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους εταίρους για να θέσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια μόνιμη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, που θα περιλαμβάνει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις