Ο Εχούντ Ολμέρτ χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου κίνδυνο για το Ισραήλ και υποστηρίζει ότι στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου έχει «καταστραφεί συναισθηματικά» από την αποτυχία της εθνικής ασφάλειας της χώρας να συγκρατήσει την επίθεση της Χαμάς, και τώρα κάνει λάθος υπολογισμούς όταν λέει πως το Ισραήλ θα έχει τον απόλυτο έλεγχος της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.

Αυτό υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico.

Μετά τις επικρίσεις από τον επίσης πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) προς το πρόσωπου του Νετανιάχου, και ο Ολμέρτ υποστηρίζει πως ο νυν πρωθυπουργός βρίσκεται σε κατάσταση «νευρικής κατάρρευσης».

Και συνέχισε επιμένοντας ότι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση μιας έκβασης του «παιχνιδιού» με τη διεθνή κοινότητα – που να περιλαμβάνει την επιστροφή στις συνομιλίες για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, αντί να γυρίσει το ρολόι πίσω στην πλήρη στρατιωτική εποπτεία της Γάζας.

«Ο [Νετανιάχου] έχει συρρικνωθεί. Έχει καταστραφεί συναισθηματικά, αυτό είναι σίγουρο. Δηλαδή, κάτι τρομερό του συνέβη. Ο Μπίμπι εργάζεται σε όλη του τη ζωή με το ψευδές επιχείρημα ότι είναι ο «κύριος Ασφάλεια». Είναι ο κύριος μαλ….», είπε. «Κάθε λεπτό που είναι πρωθυπουργός αποτελεί κίνδυνο για το Ισραήλ. Σοβαρά το εννοώ. Είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν αυτή την κακή του κατάσταση».

Ως παράδειγμα της λανθασμένης προσέγγισης του πρωθυπουργού, ο Όλμερτ προειδοποίησε ότι το στρατηγικό σχέδιο του Νετανιάχου για τη διατήρηση του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας μεταπολεμικά —που μεταδόθηκε σε συνέντευξη στο ABC news τη Δευτέρα— θα μοιάζει με επιστροφή στο 2005, όταν το Ισραήλ ασκούσε στρατιωτική κυριαρχία στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιβλέπει την ασφάλεια της Γάζας», είπε. «Είναι προς το συμφέρον μας να είμαστε σε θέση να αμυνθούμε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι κάναμε πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά να ελέγχει ξανά τη Γάζα; Οχι.”

Ο Όλμερτ προειδοποίησε επίσης ότι η υπομονή των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ εξαντλήθηκε εξαιτίας της αποτυχίας του Νετανιάχου και των υπουργών του να περιγράψουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη Χαμάς. «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα επιθυμούμε», προειδοποίησε.

Ο Oλμέρτ, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2006 έως το 2009 ως ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Kadima, παραπονέθηκε ότι δεν υπάρχει καθόλου νηφάλια σκέψη στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Πράγματι, τα ποσοστά αποδοχής του Νετανιάχου έχουν φτάσει στο ναδίρ μετά την επίθεση. Μια δημοσκόπηση στα μέσα Οκτωβρίου έδειξε ότι οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η αποτυχία να αποτραπεί η επίθεση της Χαμάς αποκάλυψε μια «απώλεια ηγεσίας» με τα 2/3 να θέλουν οποιονδήποτε εκτός από τον Νετανιάχου να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Σε μια άλλη έρευνα, το 44% των ερωτηθέντων είπε ότι ο Νετανιάχου είναι υπεύθυνος για αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου. Μόνο το 18% των Ισραηλινών απαντούν ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει το αξίωμα. Το 76% θέλει να φύγει αργά ή γρήγορα.

Μετά την πρωθυπουργία του, ο Olmert εξέτισε ποινή φυλάκισης για αποδοχή δωροδοκιών και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και ως υπουργός Εμπορίου. Επαινέθηκε από όλο το πολιτικό φάσμα για το γεγονός ότι παραιτήθηκε από το αξίωμά του λέγοντας στην ομιλία παραίτησής του ότι ήταν «περήφανος που είναι πολίτης μιας χώρας στην οποία ένας πρωθυπουργός μπορεί να ερευνηθεί όπως κάθε άλλος πολίτης».

Ώρα για συνομιλίες για δημιουργία δύο κρατών

Ο Oλμέρτ μίλησε με το POLITICO λίγες ώρες αφότου ο Νετανιάχου έδωσε τις πιο σαφείς ενδείξεις μέχρι στιγμής για το τι μπορεί να σχεδιάζει το Ισραήλ για τη Γάζα στον απόηχο του πολέμου. Σε συνέντευξή του στο ABC News, ο Νετανιάχου παρέλειψε να πει ποιος πιστεύει ότι θα έπρεπε να κυβερνά τον θύλακα μόλις φύγει η Χαμάς, αλλά είπε ότι το Ισραήλ θα «έχει τη συνολική ευθύνη ασφάλειας» για τη Γάζα επ’ αόριστον. «Είδαμε τι συμβαίνει όταν δεν έχουμε τον έλεγχο. Όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη για την ασφάλεια, αυτό που έχουμε είναι η έκρηξη του τρόμου της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ήταν «λάθος» για το Ισραήλ να καταλάβει ξανά τη Γάζα. Ενώ το σχέδιο του Νετανιάχου μπορεί να υπολείπεται της πλήρους εκ νέου κατάληψης – κάτι για το οποίο έχουν προειδοποιήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι – προφανώς θα συνεπαγόταν σημαντικό έλεγχο του θύλακα και συνεχή παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων.

Ουσιαστικά, πιθανότατα θα διέλυε τις ελπίδες των ΗΠΑ να πείσουν την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, η οποία έλεγχε τη Λωρίδα πριν την εκδιώξει βίαια η Χαμάς το 2007, να συμφωνήσει να επιστρέψει. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έχει απορρίψει στο παρελθόν την ιδέα της αποκατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα παρουσία ισραηλινού στρατου.

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου φαίνεται να υποσκάπτουν την επιμονή του υπουργού Άμυνας Yoav Gallant τον περασμένο μήνα ότι ένας από τους κύριους στόχους της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ ήταν να αποκοπεί «η ευθύνη του Ισραήλ για να παραμείνει στη ζωή η Λωρίδα της Γάζας». Μεταξύ των ιδεών που διατυπώθηκαν για το τι θα συμβεί στη Γάζα μετά την ήττα της Χαμάς περιλαμβάνεται και η ιδέα δημιουργίας μιας κοινοπραξίας αραβικών κρατών που θα αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια, ενδεχομένως με εντολή του ΟΗΕ να επιβλέπει την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Όλμερτ στο σημείο αυτό απαντά πως θεωρεί αδιανόητο ότι οποιαδήποτε αραβικά κράτη θα υπογράψουν το σχέδιο διατήρησης της ειρήνης, υποδηλώνοντας ότι μόνο μια χώρα της Δύσης θα μπορούσε να αναλάβει μια τέτοια αποστολή. Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να διστάζει και να αποτύχει να αντιμετωπίσει αυτό που θα έπρεπε να συμβεί στη μεταπολεμική Γάζα.

 

«Υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την επόμενη φάση», παραπονέθηκε. “Τι θα κάνουμε; Εντάξει, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, θα συντρίψουμε και θα διαλύσουμε τη Χαμάς. Και νομίζω, παρεμπιπτόντως, ότι μπορούμε να το κάνουμε. Τότε ποιο είναι το επόμενο βήμα; Τι θα κάνουμε μετά; Το σκέφτεται κανείς; Πρέπει να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα την ιδέα μας για μετά το τέλος του πολέμου», πρόσθεσε.

«Αν το Ισραήλ παρείχε μια σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις προκειμένου να δημιουργηθούν δύο κράτη, θα έκανε διαφορετική αίσθηση στη διεθνή κοινότητα. Θα μας έδινε περισσότερο χώρο και χρόνο για να πετύχουμε τους στόχους των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων — θα είχε θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη των δυτικών χωρών και στα μέσα ενημέρωσης. Θα έδειχνε ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να κάνει κάτι που δεν ήθελε τα τελευταία 15 χρόνια. Άρα, κάτι θετικό θα μπορούσε να βγει από όλο αυτό. Αλλά δεν το κάνουμε και κανείς δεν θέλει να το σκεφτεί. Κανείς δεν θέλει να το συλλάβει. Κανείς δεν θέλει να το πει».

«Το πρόβλημα είναι πως ο Νετανιάχου βρίσκεται «σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Δεν υπερβάλλω. Τον στριμώχνουν από όλες τις πλευρές». «Περιμένετε τώρα να μιλήσει για τη δεύτερη και την τρίτη φάση. Δεν είναι σίγουρο ότι θα επιβιώσει πολιτικά σε αυτή τη φάση», καταλήγει ο Ολμέρτ στην συνέντευξή του.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις