Μετά το παρατηρητήριο Mapping Media Freedom του Ιnternational Press Institute και το Συμβούλιο της Ευρώπης στην ειδική πλατφόρμα για την προστασία των δημοσιογράφων Journalists Safety Platform καταδικάζει την «ανωμοτί» κλήση του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη και του δημοσιογράφου Βαγγέλη Τριάντη, για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου».
Πρόκειται για όσα πρωτοφανή συμβαίνουν σε βάρος δημοσιογράφων της εφημερίδας επειδή είχε δημοσιοποιήσει πόρισμα του ΣΔΟΕ, στο οποίο διαπιστωνόταν ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ του Δημοσίου από τις απευθείας αναθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου επί πανδημίας. Είναι μία ακόμη δυσφήμιση της χώρας μας σε ότι αφορά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία κράτος δικαίου. Μάλιστα το Συμβούλιο της Ευρώπης «αναμένει» από τις ελληνικές αρχές να «σταματήσουν τις έρευνες» και να «διατηρήσουν την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών», όπως υπογραμμίζεται, ενώ κάνει ονομαστική αναφορά στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Χρήστο Μπαρδάκη.
Διαβάστε αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ειδική πλατφόρμα για την προστασία των δημοσιογράφων Journalists Safety Platform του Συμβουλίου της Ευρώπης:
«Στις αρχές Νοεμβρίου 2023, ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, και ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, ο Βαγγέλης Τριάντης, κλήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ως ύποπτοι στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για ενδεχόμενη “παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου” σε σχέση με ερευνητικό τους ρεπορτάζ».
Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε σοβαρές ποινικές διώξεις. Προήλθε από ένα άρθρο του Documento, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, το οποίο περιείχε λεπτομέρειες από έκθεση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που είχε ελέγξει τις συμβάσεις προμηθειών που είχε συνάψει η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 στις φυλακές. Σύμφωνα με την έκθεση το Δημόσιο φέρεται να είχε χάσει 2 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα είχε ανατεθεί στο ΣΔΟΕ από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος στο πλαίσιο ποινικής έρευνας κατά της πρώην Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου έπειτα από μήνυση που είχαν καταθέσει βουλευτές της αντιπολίτευσης τον Μάιο του 2021.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία κατά Νικολάου με το αιτιολογικό ότι τα συμπεράσματα του ΣΔΟΕ δεν ήταν βάσιμα από επιστημονική άποψη, ότι το κράτος δεν είχε υποστεί ζημία και ότι δεν μπορούν να διαπιστωθούν με βεβαιότητα ενδείξεις για πιθανή υπερτιμολόγηση.
Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστος Μπαρδάκης, ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να διερευνήσει πώς περιήλθε η έκθεση του ΣΔΟΕ στην κατοχή του Documento. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η έρευνα διεξάγεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ εισαγγελέας ζήτησε από πταισματοδίκη να πάρει καταθέσεις. Οι Βαξεβάνης και Τριάντης επρόκειτο να καταθέσουν ενώπιον δικαστικού λειτουργού στις 9 Νοεμβρίου 2023. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα τους ασκηθούν ποινικές διώξεις ή όχι».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις