Τον Ιανουάριο αναμένεται -εκτός απροόπτου- να ξαναρχίσει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη που θα κρίνει την τύχη των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατηγορουμένων

  • Μέρος Γ’

Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι, εκτός από την ίδια τη Siemens, πολύ φτηνά την έβγαλαν και οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων. Κάποιοι από αυτούς διέφυγαν νωρίς, αλλά και όσοι συνελήφθησαν σήμερα κυκλοφορούν… ελεύθεροι και ωραίοι.

Πρώτος απέδρασε με τη… βοήθεια του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο προΐστατο η Ντόρα Μπακογιάννη, ο μεγάλος «μπαλαδόρος» της δεκαετίας του ’90 Χρήστος Καραβέλας. Από τότε που εγκατέλειψε το ελληνικό έδαφος, τα ίχνη του έσβησαν. Και οι φήμες λένε ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει την ζωή του πλουσιοπάροχα, σε κάποιο πολυτελές θέρετρο της Νότιας Αμερικής.

Ο διάδοχός του, ο περιβόητος Μιχάλης Χριστοφοράκος, εγκατέλειψε επίσης τη χώρα εγκαίρως και κατέφυγε στον αγαπημένο του προορισμό, το Μόναχο. Εκεί, για τα μάτια του κόσμου, ένα δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο 350.000 ευρώ και τον άφησε ελεύθερο να συνεχίζει τις βόλτες του στις διάσημες μπιραρίες της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Ο Χριστοφοράκος, που είχε προνοήσει να κρατήσει τη γερμανική υπηκοότητα, προστατεύθηκε ουσιαστικά από τη γερμανική κυβέρνηση. Το Εφετείο του Μονάχου έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα για έκδοσή του, αλλά το γερμανικό Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο είχε αντίθετη άποψη – έκρινε το αίτημα… αντισυνταγματικό!

Τα τελευταία χρόνια ο Χριστοφοράκος έχει εξαφανιστεί εντελώς από το προσκήνιο. Οι ευχάριστες βόλτες του στην εμβληματική MaximillianStrasse ανήκουν στο παρελθόν. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες φήμες, η αιτία για την εξαφάνισή του είναι η ξαφνική επιδείνωση της ψυχικής υγείας του, που τον οδήγησε σε κλινική ειδικής φροντίδας.

Μιχάλης Χριστοφοράκος (αριστερά) και Χρήστος Καραβέλας… οι εξαφανισμένοι!

Απόφαση-όνειδος

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με μια απόφαση-όνειδο για την ελληνική Δικαιοσύνη, απήλλαξε όλους τους κατηγορουμένους για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, συμπεριλαμβανομένου του Χριστοφοράκου. Εφτασε μάλιστα να κηρύξει αθώο τον Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, μπροστινό των Γερμανών και στα εξοπλιστικά σκάνδαλα, ο οποίος συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα το 2015 στο Αμπού Ντάμπι, προφυλακίστηκε, αλλά γρήγορα βρέθηκε να ξεκουράζεται στο σπίτι του με το περιβόητο «βραχιολάκι επιτήρησης».

Οταν ξεκίνησε η δίκη του (για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων) έκοψε τον ιμάντα από τη συσκευή γεωεντοπισμού και απλά εξαφανίστηκε σαν κύριος. Αλλά για την υπόθεση της Siemens κρίθηκε αθώος, χωρίς καν να παρουσιαστεί στο δικαστήριο!

Η ουσιαστική απαλλαγή των πρωταγωνιστών του σκανδάλου του αιώνα μέσω του γνωστού εφευρήματος της «παραγραφής» μάλλον καθησύχασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που επιθυμούσε να τελειώνει με τον βραχνά της Siemens, αλλά συντάραξε την ελληνική κοινή γνώμη, που διαπίστωσε μία ακόμη περίπτωση κραυγαλέας ατιμωρησίαςΓια τα μάτια του κόσμου, ο τότε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε έρευνα, όχι όμως ως προς την ουσία της υπόθεσης, αλλά σχετικά με το πώς επήλθε η παραγραφή και αν συντρέχουν σχετικές ευθύνες για δικαστικούς λειτουργούς.

Ο Ντογιάκος βεβαίως συνταξιοδοτήθηκε χωρίς να καταλήξει σε κάποιο πόρισμα και την έρευνα ανέλαβε, κατά μία ακόμη σατανική σύμπτωση, ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής. Ο ίδιος ο οποίος είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος, επειδή -σύμφωνα με δημοσιεύματα- κατά τη διάρκεια αποστολής στο εξωτερικό και συνάντησης με στελέχη του FBI είχε αρνηθεί να παραλάβει ενοχοποιητικό υλικό για Ελληνες πολιτικούς στην υπόθεση Novartis. O κ. Αγγελής βεβαίως απηλλάγη από τις κατηγορίες, καθώς κρίθηκε ότι η συμπεριφορά του ήταν θεσμικά συνεπής προς τα καθήκοντά του…

Ισίδωρος Ντογιάκος

Πρόεδρος στο περιβόητο δικαστήριο που απήλλαξε τους 22 κατηγορουμένους της Siemens ήταν ο εφέτης Ευτύχιος Νικόπουλος, ο ίδιος που είχε αναλάβει ως ειδικός ανακριτής τον ογκώδη φάκελο για την υπόθεση «Greek Mafia», αλλά τελικά δεν κατάφερε να διαπιστώσει κάτι αξιόποινο… Ο συγκεκριμένος δικαστής σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βήμα» φέρεται ότι δέχεται ανοίκειους υπαινιγμούς από αρχηγικό στέλεχος της αλβανικής μαφίας στην Ελλάδα.

Απίθανα πράγματα

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της εφημερίδας, κατά τη διάρκεια ανάκρισης του Αλβανού ισοβίτη που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο Κολωνάκι από τον εφέτη ανακριτή κ. Νικόπουλο, στο πλαίσιο της διερεύνησης του φακέλου για τη μαφία των φυλακών, ακούστηκαν απίθανα πράγματα.

Ο ανακρινόμενος μαφιόζος απείλησε τον κύριο Νικόπουλο με… κάσες και, όταν ο τελευταίος τον ρώτησε αν αναφέρεται σε δικαστές και εισαγγελείς, ο Αλβανός κακοποιός έδωσε την εξής πρωτοφανή απάντηση: «Μόλις κερδίσατε μια… Barbie! Δεν έχω να ξεκαθαρίσω τίποτα στο παιδί του Μητσοτάκη… Εγώ πρέπει να κάνω ένα χαρτί να φύγεις εσύ από εδώ. Που είσαι ο ειδικός ανακριτής και δεν κάνεις τη δουλειά σου». Τελικά, ο κύριος ανακριτής δεν έφυγε. Αντίθετα, προήχθη στον Αρειο Πάγο!

Μέγαρο ΟΤΕ

Η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που θα κρίνει την τύχη των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων των πρώην κατηγορουμένων διακόπηκε για τον Ιανουάριο. Για τα οποία, τυπικά τουλάχιστον, έχει λόγο και ο ΟΤΕ, ο οποίος παρίστατο ως πολιτική αγωγή και στη δίκη για τη σύμβαση 8002 του 1997, αλλά στη συνέχεια… αποβλήθηκε!

Αν τελικά αποδοθούν τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα μεγάλης αξίας, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες, μετοχές και μετρητά) ακόμη και στους κατηγορουμένους τα κακουργήματα των οποίων παραγράφηκαν λόγω παρέλευσης χρόνου (δεν αθωώθηκαν), θα πρόκειται για τον πιο θλιβερό επίλογο ατιμωρησίας στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης με θύματα τους Ελληνες φορολογουμένους

  • Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος
  • Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις